Star Wars slaví čtyřicet let své existence

Star Wars slaví čtyřicet let své existence

25.5.2017 18:00


Přesně před čtyřiceti lety vstoupil do kin první Star Wars, který dnes známe jako Novou naději. Žádná jiná sága, která začínala na filmovém plátně, nezískala tolik fanoušků. Jaký je příběh Star Wars a co všechno za tu dobu sága dokázala? Je toho možná mnohem víc, než jste si vůbec mysleli.


V roce 1944, přesněji 14. 5., se narodil režisér Star Wars, George Lucas, který po vystudování Univerzity Jižní Kalifornie získal stipendium od Warner Brothers. Roku 1971 natočil společně s Francisem Coppolou svůj první film, který pojmenoval THX 1138. O dva roky později vyšel jeho další film, který nesl jméno Americké Graffiti. Film měl obrovský úspěch a získal pět nominací na Oscara. Jednalo se také o první film, ve kterém kdy hrál Harrison Ford, jehož George následně obsadil do Star Wars.

Nyní jako milionář se Lucas rozhodl splnit si svůj sen a natočit sci-fi. Inspiraci nalezl ve filmech Akiry Kurosawy, především tedy v jeho snímku Tři zločinci ve skryté pevnosti z roku 1958. Původně chtěl také natočit remake Flashe Gordona, ale zde měl problém s licencí. Od Kurosawy přejal zápletku, postavy a také motiv pro kostým Darth Vadera. Flash Gordon jej zase inspiroval k souboji Impéria a Povstalců, tvorbě Oblačného města. Lucase zde především zaujaly přilétající titulky, které jsou dnes synonymem se Star Wars.

Podobně jako u Kurosawy měl být příběh vyprávěn z pohledu vedlejších postav. Z dvojice rolníků se tedy stali droidi a do Star Wars si našla cestu i královna, která si měnila místo se svými služebnými. V roce 1975, kdy měl již dvě pracovní verze, znovuobjevil Campbellovu knihu Tisíc tváří hrdiny, jež jej navedla ke správnému vykreslení jeho rozrůstajícího vesmíru do jediného příběhu. Campbell ve své knize zmínil, že všechny příběhy se drží té stejné palety, které říkal monomýtus nebo také „hrdinova cesta“.

Lucas nakonec také přiznal, že dalším zdrojem jeho inspirace byla Tolkienova série Pán prstenů. Od Tolkiena se naučil, jak se vypořádat s mytickou stránkou věci. Gandalf a černokněžný král z Angmaru pak ovlivnili tvorbu Obi-Wana Kenobiho a Darth Vadera.

Kontrakt na Star Wars měl vzniknout již v roce 1971, kdy začaly také přípravy Amerického Graffiti. Z kontraktu pak mělo sejít a o dva roky později Lucas vyrukoval s výtahem příběhu, který nazval „Journal of the Whills“. Tento příběh měl vyprávět o výcviku učedníka jménem C.J. Thorpe, jehož mistrem je legendární válečník Jedi-Bendu Mace Windy. Příběh byl však těžko pochopitelný a proto Lucas napsal třináctistránkové zpracování Star Wars, které již bylo inspirované Kurosawou a v roce 1974 jej rozvedl do prvního scénáře.

Hrdinou tohoto příběhu byl Anakin Starkiller a příběh již měl klasické prvky, jako jsou Sithové nebo Hvězda smrti. V druhém návrhu přejmenoval hrdinu na Luka a umístil jej na farmu. Luke byl v tomto příběhu otcovskou figurou a mocným rytířem Jedi, který ovládá Sílu. Termín „Síla“ napadl Lucase podle snímku 21–87, kde bylo řečeno, že veškeré živé bytosti spolu komunikují pomocí nějakého druhu síly, kterou lidstvo nazývá Bůh.

V dalším návrhu byla otcovská figura vyškrtnuta a nahradil ji nám dnes známý Ben Kenobi. Původní návrh si dnes můžete také přečíst, a to v komiksu The Star Wars z roku 2013. Lukovo příjmení bylo nakonec změněno ze Starkiller na Skywalker a název filmu se pomalu vyvinul na klasické Star Wars. V jednom z návrhů pak bylo navnazení na nikdy zpracované pokračování Princess of Ondos.

Po několika neúspěších u studií se nakonec dohodl s 20th Century Fox a dokonce si vyjednal dohodu na další dvě pokračování, které měly vyjít jako knihy. Původně mu bylo zakázáno použít přilétající titulky, díky čemuž musel opustit klub filmařů. Natáčení filmu bylo nakonec strašně namáhající a nejednou musel být Lucas hospitalizován. V úspěch filmu nakonec ani neměl důvěru, tak se nedostavil na premiéru.

filmu však byl šílený trhák a Lucas si uvědomil, jaké má vlastně štěstí. Zatímco filmové studio vydělávalo hromadu peněz, Lucas si ponechal autorská práva a jeho zisk pramenil z reklamních předmětů, hraček a podobně. Ve stejném roce, kdy film vyšel, měl pak interview s časopisem Rolling Stones, kde pověděl, že příběh o zrodu Darth Vadera, který zabil Lukova otce a bojoval s Benem na vulkánu během pádu Republiky, by byl skvělý prequel.

Zde je hned na první pohled patrné, že Lucas opravdu zpočátku nepřemýšlel nad Darth Vaderem jako Lukovým otcem a celá tato myšlenka je jeden velký mýtus. Někteří samozřejmě stále věří, že Lucas chtěl, aby Ben zpočátku lhal o původu Darth Vadera, ale je to pouze v jejich hlavách. Lucas to samozřejmě hned několikrát potvrdil.

Téhož roku také začaly přípravy druhého filmu a v roce 1978 se na televizních obrazovkách objevil již nekanonický vánoční speciál, na který by většina tvůrců nejraději zapomněla. Další dva filmy nechal již režírovat někoho jiného a Impérium vrací úder přenechal svému univerzitnímu profesorovi, Irvinu Kerschnerovi. Darth Vader neměl Lukovi říci o své identitě a Luka měl vést duch jeho otce. Vše se nakonec samozřejmě změnilo a duchem se stal Obi-Wan.

Teprve asi ve třetím scénáři řekl Vader, že je Lukův otec a příběh končil zamražením Hana Sola, tak jak jej známe z filmu. Během psaní tohoto scénáře si Lucas vymýšlel i pozadí postavy, kdy byl Annikin Skywalker brilantním studentem Kenobiho, měl syna Luka a na temnou stranu jej přivedl císař, který v tuto chvíli ještě neměl politickou minulost. S Kenobim pak bojoval na vulkánu, byl zraněn a znovuzrozen jako Darth Vader. Kenobi mezitím ukryl Luka a Vader začal lovit rytíře Jedi. O Leii jako Lukově sestře tehdy zatím nepřemýšlel.

Změna ve Vaderově charakteru poskytla Lucasovi možnost natočit prequely o tragédii Darth Vadera. Hamill se pravdu dozvěděl asi deset minut před natáčením. Vaderův představitel, David Prowse, ale pravdu neznal a ve scénáři měl, že Obi-Wan zabil Lukova otce. Teprve Vaderův dabér James Earl Jones nadaboval dnes klasickou hlášku, která změnila chod celého univerza.

Lucas chtěl druhý film také více spektakulární a chtěl světu představit nové postavy. K životu přivedl první černošskou postavu ve Star Wars, Landa Calrissiana a loutkového Yodu, kterého měla původně hrát opice.

Po natočení Impéria se začal připravovat třetí film, který stále neměl v názvu číslo epizody. K režii se tentokrát dostal Richard Marquand a ještě před vznikem filmu založil Lucas odnož LucasFilmu, kterou nazval LucasFilm Games. Z ní se postupně vyvinulo LucasArts, které stálo za většinou nám známých Star Wars her. Kromě toho také postavil Skywalkerův Ranch.

Aby mohl během natáčení filmu ušetřit, použil krycí název Blue Harvest. V národním parku, kde vznikly scény pro Endor, by totiž za pokračování Star Wars chtěli mnohem více peněz. Lucas proto přišel s touto lstí, která se mu nakonec vyplatila. Původně měl film také nést název Revenge of Jedi, což se změnilo, jelikož pomsta nebyla cestou Jediů.

V květnu 1987 oznámil Lucas novou trilogii. Práce se nakonec protáhla a pár let čekal Lucas na nové technologie, které byly právě ve vývoji. Roku 1996 konečně začaly přípravy. První epizoda měla původně nést název The Beginning, ale nakonec byl použit pouze pro první scénář. První film do kin zavítal v květnu 1999 a celá trilogie byla uzavřena v roce 2005.

A jak je to vůbec s Lucasovými plány dalších filmů? Příběh o celkovém počtu plánovaných epizod můžete pokaždé slyšet jiný. Časopisu Time v roce 1978 údajně Lucas řekl, že plánuje dvanáct filmů. Toto tvrzení Lucas později popíral a mluvil o čísle devět. Epizoda IV měla být například vedena jako třetí. Změn v plánech muselo být pochopitelně několik, takže nikdo přesně neví, jak to celé mělo vypadat.

Již od samotného začátku bylo Star Wars doprovázeno dodatečnými příběhy. První kniha vyšla dokonce v roce 1978 a jmenovala se Splinter of the Mind's Eye. Komiksy dokonce začaly vycházet před samotným filmem. Lucas tehdy uzavřel dohodu s Marvelem. Štafetu nakonec převzal Dark Horse. Před vydáním prequelů se objevily také dva filmy o Ewocích. Ti dostali také jeden seriál a druhý připadl dvojici slavných droidů.

Než Lucas v roce 2012 prodal práva Disneymu, stihl ještě vytvořit dva animované seriály z období klonových válek. Novější ze seriálů dodnes platí a předchází mu animovaný film, který šel do kin. LucasArts mezitím vytvořilo ve spolupráci s jinými studii hry jako The Force Unleashed a Knights of the Old Republic a vznikla také slavná atrakce jménem Star Tours.

Pod vedením Disneyho vznikl zatím animovaný seriál Rebels a letos také vyjde krátká série Forces of Destiny. Komiksy přešly zpátky pod Marvel a smlouva na videohry připadla Electronic Arts. K dnešnímu dni tedy máme osm hraných kanonických filmů, dva seriály a jednu pořádnou videohru a hromadu knih a komiksů. Filmy vydělaly momentálně 3,730 miliard, a pokud vezmeme v potaz inflaci, tak 6,348. Se započtením inflace je také Nová naděje druhým nejvýdělečnějším filmem, bez ní je na vrcholu Síla se probouzí.

Víme, že v přípravě jsou momentálně čtyři filmy, z nichž je jeden v postprodukci a druhý se natáčí. Potvrzené jsou také tři velké hry. Druhý Battlefront vyjde letos a neznámý projekt od Visceral Games máme čekat příští rok. Velkou neznámou je pak projekt od Respawn Entertainment.

Star Wars by toho samozřejmě šlo napsat hodně a texty by pokryly tisíce stran. My chtěli pouze poukázat na jeho bohatou historii a úspěchy, které drží sérii stále na vrcholu. Dodnes sága inspiruje lidi všech generací a pomáhá jim s jejich problémy. S jistotou tak můžeme říct, že bez Lucase a jeho Star Wars by dnešní svět nebyl takový, jak jej dneska známe.

Jaký je váš vztah ke Star Wars ? Kdy jste se s ním poprvé seznámili? Máte nějakou historku, kdy vám pomohl s nějakou životní situací?

FOTO: Disney, Lucasfilm, Slashme, Dark Horse Comics


Jít na Star Wars | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!