Tvůrci mají jasný plán, jak zakončit 1899

Tvůrci mají jasný plán, jak zakončit 1899

22.11.2022 16:10


Novinka 1899 se řadí mezi tituly, které si udržují vysokou sledovanost. Reakce diváků jsou zatím smíšené, ale převažují mezi nimi pozitivní ohlasy. To tvůrcům hraje do karet, neboť příběh pro 1899 chtějí koncipovat do trilogie.


1899 přes víkend obsadilo v knihovně Netflixu nejvíce streamovaných hodin, a tím i nejvyšší příčky ve sledovanosti. Podle ohlasů se ale diváci rozdělili na dva tábory. Ti, co jsou obeznámeni s tvorbou Jantje Friese a Barana bo Odara, si v záhadách libují, zato jiným přijde seriál příliš komplikovaný až utahaný.

Tvůrci si v osmi epizodách první série takticky pohrávají s příběhovou rovinou. Jednu chvíli si myslíte, že vám všechno začalo dávat smysl a hádanky jste vyřešili, ale posléze jste obyčejnou scénou vyvedeni z omylu. V pozadí některých takových scén jsou schované detaily, které rozšiřují příběh dále do budoucna. Ty by chtěl filmařský pár prozkoumat v nadcházejících řadách, pakliže se Netflix rozhodne pro objednávku dalších epizod.

Tvůrci mají s projektem 1899 velké plány. Foto: Netflix

„Zpočátku bylo důležité, aby první epizody byl takové, že divák neví, co se děje. Myslíte si, že sledujete historické drama, ale něco vám na tom nesedí,“ vyjádřila se Friese k tajemnému tónu seriálu. „Neustále si pohráváme s očekáváním diváka. Nejdete si balanc a cítíte jistotu, že jste tomu přišli na kloub, a potom vás vyvedeme z míry a teprve dopřejeme odpověď, s níž budete snad spokojeni. Hlavně v třetí sérii, ale doufejme, že i cestou k ní.“

První série má položit příběhu 1899 základy. V další řadě základy dostanou jasné obrysy a v té poslední příběh graduje. Tvůrci dávno vědí, jak chtějí seriál zakončit. V jednom z rozhovorů prozradili, že bez vidiny cílové pásky by se do tvoření příběhu nikdy nedokázali ponořit. „První si s vámi hrajeme. Až později se všechno objasní, a to ve třetí sérii. Je to jako Dark, 1899 má být vyprávěno jako trilogie,“ vyzdvihl bo Odar. Dark se ze svého komplikovaného konceptu dokázal vymotat a zapsat se k hrstce seriálů s důstojným zakončením. Dočká se 1899 dostatečného zájmu, aby svůj potenciál taktéž naplnil?

Zdroj článku: IndieWire


Jít na 1899 | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!