Kai Anderson ukázal, že manipulovat lidmi je snadné

Kai Anderson ukázal, že manipulovat lidmi je snadné

20.11.2017 19:33


Ryan Murphy si pro nás letos přichystal sedmý příběh American Horror Story. Oblíbený seriál přichází s novým příběhem, který se zaměří na manipulaci s lidmi a souboj pohlaví.


Sedmou řadu se Ryan Murphy rozhodl rozvrhnout do nezvyklého počtu epizod – jedenácti, což se nakonec ukázalo jako správný krok. Během sledování sedmé řady nemáte pocit, že by se děj vlekl. Pokud přežijete první tři epizody, během kterých budete chtít Sarah Paulson posla do háje, tak už vás čeká naprosto vydařená podívaná, která je překvapivě zakončena velmi vydařeným finále. Jaké bylo jiné AHS?

Roanoke: Dokument porazil reality show aneb hodnocení šesté řady 

Méně dějových linek neuškodí

Každá řada AHS nám vždy představila velké množství dějových linek a jedna postava řešila vícero zápletek. Těžko se pak nastupovalo do rozjetého vlaku, protože i když jste vynechali epizodu unikla vám řada podstatných událostí. Jenomže Cult na to jde jinak, než jsme u AHS zvyklí. Představí se nám sice deset postav, ale hned od začátku je tu kladen důraz jen na dvě – Ally a Kai. U ostatních postav není vývoj moc důležitý, většinou se dozvíme jen to, jak se poznali s Kaiem, což je důležité spíše pro jeho postavu.

Právě díky zaměření se na dvě postavy je jasné, že celá sedmá řada je přímočařejší, ale i tak vás překvapí dobře načasovanými zvraty. Jako by si Ryam Murhy uvědomil, že není třeba dělat zvraty v každé epizodě každých deset minut. Zvratů je tedy méně ale lépe vyznívají a dost zásadně mění směr, kterým se děj bude ubírat. Sedmá řada se taky nesnaží šokovat za každou cenu, celé vnímání sedmé řady je o dost reálnější než u předešlých řad.

Nadpřirozeno není potřeba, stačí politika

Reálnější vnímání vyznívá i díky tomu, že Cult neobsahuje žádné nadpřirozené prvky. Tvůrci sází na realitu, která může být děsivá i sama o sobě. Již před začátkem nové řady bylo všude psáno, že důležitou roli sehrají volby v USA. Čekala se politická řada, která se naštěstí nedostavila, ale i tak politika hrála tenhle rok velký prim v celém příběhu.

To mohlo vyděsit stálé příznivce i nové fanoušky seriálu, protože první tři epizody byly žalostně řešené. Jako by stály na místě a nikam se neposouvaly. Jeden by i řekl, že Sarah Paulson jsme si užili až moc, ale na konci cesty se dozvíme, že právě takto protahovaný start byl potřeba, aby zcela vykreslil psychiku Ally a Kaiem.

Manipulace s lidmi a souboj pohlaví

Jak už podtitul řady napovídá, sedmá řada si bere na paškál kulty, především samotnou manipulaci s lidmi. Ukazuje, že stačí opravdu málo – najít lidi, kteří jsou na dně a ukázat jim lehčí cestu. Kai Anderson sice vše dotáhne až do extrémů, ale pointu vystihuje perfektně. Připomenutí osudů zvučných vůdců různých kultů je už pak jen třešničkou na dortu.

Hotel: Jaká byla návštěva v hotelu Cortez? 

Celá řada nebyla jen o manipulaci s lidmi. Kai Anderson měl ještě problém se ženami. Sice je rád využíval a vlastně se přes ně dostal k moci, ale nakonec je odhodil a opovrhoval jimi. Tento stav vyústil v jakýsi souboj pohlaví, který je na denním pořádku. Možná i proto Ryan Murphy pro letošek zvolil jen dvě hlavní postavy – muže a ženu.

Verdikt

Cult je rozhodně jiný, reálnější, přirozenější, ale i přesto víc psycho. Je škoda, že Ryan Murphy se ještě víc nepustil do Kaiova charakteru. Rozhodně by bylo zajímavější ponořit se do jeho přemýšlení a vidět vícero jeho šíleností, ale i tak je Cult vydařenou řadou, která vás přiková k obrazovkám a nenechává vás klidnými. Celá skládačka do sebe perfektně zapadá, což je něco, co AHS série už dlouho potřebovala. Nový vítr, který zavál seriál do nových vod, rozfoukal tuhle plachetnici do vysokých otáček napříč celou sérií, a to je to, co od AHS chceme vidět. Není třeba šílených jatek, když jsou silné postavy a příběh, tak to prostě šlape jako po másle.

75 %

Jak hodnotíte sedmou řadu vy? Co se vám líbili, co byste změnili?

Foto: FX


Jít na American Horror Story | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!