Cameron překonává sám sebe v natáčení pod vodou

Cameron překonává sám sebe v natáčení pod vodou

7.12.2017 18:58


James Cameron aktuálně natáčí druhý a třetí film Avatara a už nyní prosákla informace, že se můžeme těšit na novou technologii, která posune filmový průmysl zase na jinou úroveň. Jelikož část příběhu na Pandoře se bude odehrávat pod vodou, na natáčení se objevilo spoustu problémů.


James Cameron je známý tím, že rád překonává nejen své filmařské limity, ale také ty technologické. S prvním Avatarem se mu to podařilo a Jim by rád přišel s něčím novým i v druhém filmu. A vlastně už na něco přišel. Velká část dalšího snímku se má odehrávat pod vodou a jelikož je většina postav udělána pomocí CGI, hned se objevilo před natáčením několik problémů.

Herci jsou oblečeni do speciálních obleků, na kterých mají senzory, které zachycují jejich pohyby. CGI technika je už dnes velice dobře vyvinutá, jenže jak si s ním poradit pod vodou, kde je spoustu dalších nežádoucích jevů? Mluvíme pochopitelně o bublinkách, silných proudech, vlnění vody a dalších okolnostech, které zkrátka narušují technologii CGI, aby pracovala správně.

(Co od dalšího filmu očekáváte? Foto: Fox)

Cameron se svým týmem se ale patřičně připravovali. Vyvíjeli přes rok a půl novou technologii, která jim dokáže tento zásadní problém překonat. A dle slov Camerona se to dokonce podařilo. Podvodního natáčení se zúčastnila i Kate Winslet, která sama chtěla natočit všechny své scény pod vodou. Před natáčením tedy musela podstoupit rozsáhlý potápěčský trénink, aby vydržela pod hladinou jako ostatní herci a profesionální potapeči.

A určitě se nebude jednat o jedinou vychytávku, kterou si na nás Cameron připravuje. James se nechal slyšet, že rozhodně uvede film ve 3D a osobně doufá, že tato technologie dostane druhou šanci. Avatar sice ve třetím rozměru oslnil, ale mánie 3D nevydržela příliš dlouho. Diváci si začali stěžovat, že obraz je tmavý, špatně se při divání na film ve 3D čtou titulky a dělá se jim špatně, což bylo již vědecky dokázáno. Navíc těžké brýle na obličeji (a to nemluvíme o brýlatých lidech, u kterých je nošení dvou brýlí ještě větším nekomfortem) není moc příjemné. Cameron ale doufá, že se dočkáme 3D bez brýlí.

Jak vnímáte Camerona a jeho technologickou revoluci? Je dobře, že v dnešní době jsou ještě takoví filmaři jako Jim?


Jít na Avatar | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!