Postřehy k filmu Avengers: Infinity War

Postřehy k filmu Avengers: Infinity War

20.5.2018 16:00


Největší biják letošního roku je již za námi. Nečekaně však obsahoval tunu narážek na předešlé filmy či komiksy, které si spolu rozebereme v tradičních postřezích. Jim Starlin a další tvůrci musí být na Russoovy pyšní.


Kapitánova vizáž

Jak všichni víme, co se týče děje, byl Kapitán inspirován svou identitou Nomáda. Na jeho vzhledu se to nijak nepodepsalo, pokud nepočítáme plnovous, který měl pouze chvíli potom, co se vzdal kostýmu Kapitána Ameriky a předal jej Johnu Walkerovi. Když si rozbitou kombinézu prohlédnete pozorněji, můžeme si po jejím povrchem všimnout šupinek, které patří k nejtypičtějšímu komiksovému kostýmu, který kdy Rogers nosil. Sám o sobě by na plátně šupinový kostým asi nefungoval, proto jsme se dočkali jen takového pomrknutí.

Vormir a strážce Kamene

Nikdo asi nečekal, že se Kámen duše bude nacházet na planetě Vormir, která se poprvé objevila v komiksech roku 1974. Čím je planeta zajímavá? Vlastně ničím, pro děj nikdy neměla žádnou podstatnou roli. Za několik posledních let jsme se ale v rámci MCU naučili, že tvůrci mnohokrát sahají po méně známých věcech či postavách, to se pak skryté Easter Eggy dělají mnohem snáz. V komiksech planetu obývali drakům podobní Vormsové, kteří se vyznačovali rudými šupinami. S jedním z nich ale Avengers bojovali pouze dvě čísla a jde tedy o spíše jeden z těch zapadlejších příběhů.

O návratu Red Skulla jsme vás informovali ještě před filmem, ale zprávám věřil málokdo. Z přeživších záporáků byl ale jediným, který se dostal do styku s Kameny a přežil, proto bylo logické dát jej do filmu. Huga Weavinga však v roli nahradil slavný imitátor a herec z The Waling Dead Ross Marquand, který vše zvládl na výbornou. A jak se Red Skull na Vormiru ocitl? Když se dotkl Kamene prostoru, tak jej jeho moc odmítla. Kameny však byly propojeny, proto byl proklet, aby střežil další z nich, bez toho, aby jej mohl získat. Ve zkratce: lačnil po moci, proto musel sloužit vyšším silám.

Scény z komiksu Infinity Gauntlet

Zápletka třetích Avengers ve velkém kopírovala původní komiks Infinity Gauntlet, proto se tvůrci při tvorbě scén mnohokrát inspirovali samotnými kresbami. Jen si vzpomeňte na scénu, kdy Thanos proměnil Mantis a Draxe v pouhou změť tvarů. V komiksech takto Thanos transformoval Nebulu a Starfoxe. Zmínit musíme také slavné lusknutí, které je ve filmu mnohokrát zmíněné. V Thanosově provedení jsme se jej pak dočkali na konci filmu, když zabil půlku vesmíru.

Již při psaní postřehů z trailerů jsem tuto scénu popsal několikrát. Jedná se samozřejmě o vpád Bannera do Sanctum, kdy v této roli nahradil Silver Surfera. Mocný hrdina přistál u slavného čaroděje, aby jej varoval před příchodem Thanose, který nebylo možné zastavit. Dalším slavným momentem je Spideyho útok na šíleného titána, kdy mu střelil pavučinou do obličeje. Tento chvat mu však moc nepomohl, spíše Thanose ještě více rozzuřil.

Dočkali jsme se také slavného mučení Nebuly, které se ve filmu lišilo tím, že Nebula již byla z většiny mechanická. Pokud by byla scéna věrnější komiksům, bylo by to podobně nechutné, jako když se v Indiana Jonesovi rozpouštěli nacisté po otevření Archy. V Infinity Gauntlet pak velkou roli hrál Mephisto, jehož roli zde převzal Ebony Maw. Zdatného řečníka jste mohli párkrát slyšet recitovat Mephistovy věty z komiksové předlohy, kdy pochleboval svému mistrovi. Na konci filmu pak Thanos našel podobně jako v komiksech svůj mír. Znavený titán vyrazil na zapadlou farmu, usmál se a po těžké bitvě sledoval oblohu. V obou případech šlo o poslední záběr příběhu.

Stormbreaker a Eitri

Novou Thorovou zbraní je slavné kladivo Stormbreaker, které je spojené s postavou Beta Ray Billa, mimozemského přítele Asgardu. Vzhledově pak kladivo odpovídalo spíše Mjolniru z Ultimate komiksů, kde bylo také z poloviny sekerou. O tvorbu nejmocnější zbraně vesmíru se pak postaral trpaslík Eitri, což byla jedna z rolí, která byla s obsazením Dinklage nejčastěji zmiňována. Oproti komiksům či jakékoliv mytologii jsme se však dočkali menší změny – trpaslíci v příběhu figurují jako obři. Zde šlo spíše o takový vtípek, že trpaslík hraje obra, nic víc v tom ani nehledejte.

Ve spojením s Eitrim stojí za zmínku také samotná rukavice. Spoustu lidí udivilo, proč měl Odin v pokladnici repliku, když si jí nechal vyrobit Thanos. Jedna docela logická teorie říká, že během svých válek chtěl Odin získat Kameny pro sebe, proto požádal trpaslíky, aby mu vyrobili něco, co je všechny udrží. Když však získal Tesseract, uvědomil si jeho moc, ukryl jej do Norska a z rukavice si udělal pouze exponát. Thanosovi pak stačilo jen k trpaslíkům přijít a nechat si odlít novou.

Ebony Maw mučí Strange

Tahle scéna vychází z komiksové řady Infinity, která patří k posledním příběhům o Kamenech nekonečna. V ní se také světu představil Black Order. Podobně jako v komiksech, tak i ve filmu mučil Maw nejvyššího čaroděje. Zde byl však důvod krapet jiný. Na stránkách komiksů chtěli Thanosovi poskoci zjistit, kde se Kameny nachází, zatímco ve filmu jim šlo spíše o získání toho, který ukrýval Strange v Oku Agamottově.

Outrideři

Další věc, kterou tvůrci převzali z komiksů Infinity, je mimozemská rasa Outriderů, kterých Thanos využil během bitvy o Wakandu. Mimo nich jsme se opět dočkaly Chitauriů, kteří se naposledy objevili v prvních Avengers. Outrideři byli v komisech geneticky vytvořeni, žádný z nich se přirozeně nenarodil. Tihle parazitičtí zabijáci byli stvořeni pouze pro boj, proto se jich ve filmu tolik obětovalo jen k dosažení cíle.

Mechanické oko

V obou dílech Strážců Galaxie jsme se dočkali ukázky Rocketovy úchylky na mechanické oči. Těžko říct, jak obsáhlá je jeho sbírka, pokud tedy nějakou má, ale konečně pro ni našel nějaké využití. Hračky nelhaly, když nám tvrdily, že Thor v příběhu nové oko získá. Sledovat merchandise se čas od času vyplatí.

Iron Spider v akci

Když nám byl ve Spideyho sólovce představen oblek Iron Spider, všichni netrpělivě čekali, zda bude mít i ona klepítka. Dočkali jsme se. V akci jsme je viděli hned několikrát, navíc nám film konečně představil i pavoučí smysl. Toho jsme se dočkali na začátku filmu i na jeho konci. Spider-Man nejprve vycítil nebezpečí v podobě mimozemské lodi, na konci poté vycítil masivní vymírání, které Petera přivedlo do velkého stavu úzkosti.

Strangeova magie a artefakty

Stephen ve svém výcviku pokročil a naučil se nová kouzla, která nám film ukázal. Nejprve jsme měli možnost vidět slavná rudá pouta spojená s postavou Cyttoraka. V plné kráse nám bylo představeno také kopírovací kouzlo, které Strange poprvé použil ve dvaačtyřicátém čísle vlastní komiksové řady. Za zmínku stojí také „Cauldron of the Cosmos“, kterého se Tony ve filmu dotýkal, za což byl mágem napomenut. S pomocí tohoto objektu se Strange mohl dívat v komiksech do historie, což mu zde krásně vynahradil Kámen času.

Stan Lee

Tvář Marvelu se jako obvykle dočkala vtipného camea, tentokrát v podobě řidiče autobusu. Když Ned odlákal pozornost, aby se mohl Peter vytratit a všichni studenti se začali dívat z okna, Stan prohodil větu ve smyslu, že to přeci není poprvé, co vidí vesmírnou loď. Když si vzpomeneme, že Stan vlastně pracuje pro Watchery a cestuje vesmírem, dává tato věta úplně jiný smysl.

Morgan Stark a Thanosův otec

Nyní zabrousíme do rodinných vztahů. Tony na začátku filmu s Pepper řešil, zda není těhotná. Zmínil přitom jméno Morgan, což byl v komiksech jeho bratranec, nikoliv strýc od Pepper. Morgan Tonyho nenáviděl a snažil se mu narušit jeho obchody a dokonce se pokoušel zabít Iron Mana (v komiksech se Tony hnedka neodhalil).

Další zmíněnou postavou byl A'lars, Thanosův otec. V komiksech byl znám také jako Mentor a jeho postava je spojená s rasou Eternals. Jelikož se o této mimozemské civilizaci chystá film, je docela možné, že se bude jednat o prequel, který by nám ukázal, jak to na Titánu předtím vypadalo. Třeba bychom také viděli jejich bitvu s Celestiály, obry ve filmech několikrát zmíněnými.

Svět duší

Je velice pravděpodobné, že nám film na moment představil Svět duší, který se ukrývá uvnitř samotného Kamene. Když Thanos po lusknutí promluvil s malou Gamorou, oba se nacházeli uvnitř oranžového světa. Pokud by to byla pravda, je zde velká pravděpodobnost, že všichni zabití lusknutím se mohou vrátit, budou-li ze světa osvobozeni. Bledě to ale vypadá pro Lokiho, Visiona a spol., kteří zemřeli ještě před použitím Kamene.

Čekání na Captain Marvel

Potitulková scéna nám přinesla přesně to, co fanoušci očekávali, odkaz na Captain Marvel. Nick Fury a Hillová se dostali doprostřed chaosu vyvolaného lusknutím, proto Fury zaslal zprávu nejmocnější hrdince světa. Naštěstí to stihl včas, protože se taktéž rozplynul, ale bylo by vtipné, kdyby zpráva náhodou nedorazila, i když to by byla tahle scéna úplně k ničemu.

FOTO: Marvel, Disney


Jít na Avengers | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!