Redaktoři Edny hodnotí velkofilm Avengers: Infinity War

Redaktoři Edny hodnotí velkofilm Avengers: Infinity War

6.5.2018 21:10


Každý správný fanoušek si již určitě našel čas zajít do kina a podívat se na setkání několika desítek postav ve filmu Avengers: Infinity War. Jinak tomu není ani u nás v redakci, a tak vám přinášíme názor několika z nás, kteří měli chuť a potřebu k filmu něco říci.


@tom99

Monumentální snímek, který spojuje desetiroční práci a několik filmů dohromady. Původně jsem měl z takového množství postav strach, ale nakonec jsem zjistil, že jsem se nemusel vůbec bát. Bratři Russovi dokázali svou zručnost ve filmu Winter Soldier a zvládnutí více postav jim šlo již v Civil War, takže moc dobře věděli, co dělají. A to platí i pro Infinity War. Každá postava i v tak „krátkém“ čase dostala svůj prostor a neměl jsem pocit, že by byl někdo zbytečně upozaďován či upřednostňován.

Každá postava má svůj příběh, své místo, své opodstatnění v celkovém ději, žádná zápletka či podzápletka nepůsobí navíc a doplňuje skvělou mozaiku celého multi-příběhu. To, co nedokázala Justice League za dvě hodiny se šesti postavami, Marvel zvládl na jedničku za stejný čas asi s padesátkou postav. Filmu dost pomáhá záporák Thanos, který sice chce zničit půlku vesmíru, což může znít dost ohraně, ale světe, div se, on k tomu má své opodstatnění, které dává smysl.

Konečně tady máme padoucha s touhou ničení, ale jeho pohnutky, motivace, zkrátka vše do sebe do poslední kostičky zapadá. S Thanosem lze soucítit, lze ho litovat, člověk ho může milovat i zároveň nenávidět. Je to černobílá postava, která sice ničí, ale má své důvody a chce to dělat nejméně násilným způsobem. Už jen kvůli němu je film tak skvělý. První scéna skvěle nažene tempo a po smrti pár postav jsem se opravdu začal bát o každou, která se jen letmo vydala do boje. Avengers: Infinity War je opravdu událostí roku a nejlepším komiksovým filmem, který přináší to, co nám tvůrci slíbili. Z kina jsem odcházel maximálně spokojený. Takto má vypadat vyvrcholení jedné komiksové éry.

Hodnocení: 100%

@Hurley

Třetí Avengers se poměrně těžko kritizují, protože zatímco o jejich pozitivech jde psát bez zábran, podle mě největší problém celého filmu bez spoilerů rozebrat prostě nejde (pokud vám ale spoilery nevadí, tak více o nich zde). Řekněme tedy jen to, že i když se Infinity War tváří jako nekompromisní zlom ve světě MCU (a konec konců i celém superhrdinském žánru), člověk nemusí být nutně génius, aby si domyslel, že zas až taková revoluce to přece jen nebude…

Hodnocení: 60%

(Thor dostane oproti jiným filmům s Avengers poměrně dost prostoru. Foto: Disney)

@Valada06

Marvel v čele s Kevinem Feigem před deseti lety odstartoval tehdy jen těžko uvěřitelný a velice ambiciózní projekt – rozjet první superhrdinské filmové univerzum. O dvacet filmů později nezbývá, něž konstatovat, že se jim to podařilo (a konkurence jim nesahá ani po kotníky). Infinity War je neuvěřitelně povedené vyvrcholení toho všeho. Troufám si říct, že (nejen) každý komiksový fanoušek bude ze sálu kina odcházet se smíšenými pocity naprostého nadšení a smutku. Thanos je skvělý záporák od začátku do konce (na většinu filmu zastraší dokonce i Hulka). Josh Brolin odvádí s jedním z nejlepších záporáků celého MCU skvělou práci, dokonce až tak skvělou, že vám tenhle šílená Titán začne být i trochu sympatický. Dalším skvělým prvkem filmu je akce, společné akce všech hrdinů dohromady se sice nedočkáme, neboť jsou rozděleni do skupinek, i tak se vám před očima odehrávají neuvěřitelné věci a například krátký souboj Doctora Strange s Thanosem osobně považuji za jeden z nejlepších momentů filmu.

Jestli má film nějaké menší mouchy, tak hlavně možná až příliš protahovanou výpravu Thora za jeho novou zbraní, a hlavně ze začátku občas trochu přestřelený humor. Na celkovém dojmu to ale ani v nejmenším neubírá a Drax vás rozseká v každé scéně. A co říci závěrem? Infinity War by měl vidět nejen každý fanda komiksů, ale minimálně každý fanda sci-fi obecně. Jedná se totiž o naprosto revoluční projekt, který někteří oprávněně označují jako Star Wars 21. století.

Hodnocení: 100%

@DarthRevan

Třetí Avengers jsou vyvrcholením desetiletého snažení a na rozdíl od dřívějších marvelovek striktně počítají se znalostí celého vesmíru MCU. Volně adaptují můj oblíbený komiks o Thanosovi, ke kterému jsem si během několika let udělal citový vztah, což bohužel vede k tomu, že filmu nemohu dát plnou palbu.

Snímek je trefně rozdělen do tří hlavních příběhů, jež sledují nejmocnější hrdiny světa v různých situacích a striktně se jim snaží připsat nějaké role. Máme tu tedy hláškujícího Draxe a Spideyho a vedle nich vážného Captaina, případně honosného PantheraAyo a dalšími Dora Milaje. Nemůžu si pomoct, ale i když jsem během celé stopáže seděl pevně přikován v sedačce, vždycky jsem chtěl, aby se na plátně znovu objevil Thor. Chris Hemsworth totiž už v Ragnaroku ukázal, že má obrovský komediální talent, který znovu potvrdil i v týmovce. Jeho triumfální přistání ve Wakandě, které doplnil o pár hlášek on, i jeho mimozemští spolubojovníci („I am Groot.“ – „I am Steve Rogers.“) bylo rozhodně famózním vrcholem celého filmu.

(I Vision má city. Foto: Disney)

Hodně se mluví též o Thanosovi, největší hrozbě celého MCU. Jakožto jeho dlouholetý fanoušek jsem byl poněkud zklamán jeho pohnutkami i absencí jeho milované Lady Death (na kterou je ale ve filmu zaměřen jeden drobný easter egg), postupem filmu si však získával mé sympatie a dá se říct, že nebýt Thora, snad bych mu i fandil. Thanos rozhodně povýšil na nejlepšího padoucha marvelovského filmového univerza, přičemž v mých očích sesadil z piedestalu samotnou bohyni smrti.

Výtku bych měl k uspěchanému úvodu, se kterým si mohli scenáristé trochu více vyhrát. Jakožto velký fanoušek Ragnaroku, který i po IW považuji za nejlepší film v MCU, jsem trochu zklamán z absence Valkyrie i Korga s Miekem, kteří se přeci jen mohli mihnout i v tomto filmu, který byl jinak přesycen postavami. Když jsme u těch chybějících charakterů, zamrzela i nepřítomnost W'Kabiho ve Wakandě, který byl pro mě vedle Rosse a Klawa tou nejlepší postavou v jinak nezáživném Black Pantherovi.

Na rozdíl od ostatních fandů však po konci filmu netoužím bezmezně po pokračování, spíše se těším na origin Captain Marvel, na který mne nalákala potitulková scéna. Infinity War je prozatímní marvelovský vrchol a rozhodně ten nejvelkolepěji pojatý komiksový film. Byť patřím mezi zastánce DCEU, na rovinu přiznávám, že tady by se kluci z Warneru měli učit.

Hodnocení: 90%

@Kubc6a

Už krásných deset let Marvel buduje něco unikátního a letošní rok potvrdil, že to stálo opravdu za to. Bratři Russoové si s filmem poradili na jedničku. Přimíchali nové pochoutky a dokázali komiksovému světu na stříbrném plátně přidat úplně nový rozměr. A v každém koutě číhá překvapení, anebo nebezpečí, chcete-li.

Z vizuální stránky si nemám na co stěžovat. Vše je správně učesané a já jsem se pořádně zažral do kouzel a triků pana Strange. Příběh na dvou rozjetých frontách, kde každá skupina nabídne svůj ikonický postoj, lehce kazí vtipné scény, které následují ihned po emocionální chvilce. Je pravda, že deset let je dlouhá doba, a ta vás donutí si k postavám vytvořit nějaké pouto.

Pochválit musím Thanose, kterého považuji za nejlepšího záporáka letošního roku (holt co si budeme nalhávat, toho nikdo nepřekoná), a jeho pohůnky z Black Order. Na Thanose rozhodně neplatí žádné banální rvačky na školním dvorku, ten nám nastrojil válku kosmických rozměrů, o které bude dětem vyprávět i učitelka v jeslích.

Hodnocení: 100%

(Captaina Americu stále všichni respektují. Foto: Disney)

@Komcus

Na film jsem se strašně těšil už od vydání prvního traileru, přeci jenom mělo jít o velké vyvrcholení velké éry, která pro mě začala Lokiho útokem na zemi v jedničce Avengers, kdy nám byl představen titán Thanos. Po přečtení několika recenzí jsem však šel do kina i s jistými obavami. Vyplnily se? Kdepak. Jednalo se přesně o tak velký blockbuster, jaký bratři Russovi slibovali.

Že se jednalo o nejdelší marvelovku jste přes veškerou akci ani nepostřehli, ba naopak, měli jste pocit, že film je až příliš krátký. To ostatně souvisí s výskytem abnormálního počtu postav. I přesto však musím podotknout, že téměř každá postava dostala svůj zasloužený prostor, a bylo dobré, že boj proti Thanosovi se vedl na více frontách, resp. všichni hrdinové se nepletli v jedné slátanině.

Velké plus si zaslouží fakt, že se tvůrci nebáli hned od začátku zabíjet dlouholeté postavy, kvůli čemuž se film nesl v mnohem pochmurnějším duchu, než jakákoliv předchozí marvelovka, a vy jste stále napjatí, jestli to neschytá i váš oblíbenec. Na závěr bych chtěl ještě vyzvednout Thanose v podání Joshe Brolina, který filmu dodal ten správný říz a skvělého padoucha, na jakého jen tak nezapomenete. Avengers: Infinity War je bezpochyby nejlepší filmem marvelovského univerza.

Hodnocení: 100 %

@Thomas

Koukat na Avengers: Infinity War je jako sledovat NHL all-star game. Spousta hvězd, padá hodně gólů, velká show okolo, ale napětí nula a žádná super scéna, která by byla opravdu nečekaná, ohromující či emocionálně dojemná. Ne, ten otevřený závěr to nespraví a zdrcení fanoušků nechápu – vzhledem k tomu, kolik pokračování jednotlivých postav už je ohlášeno, je to celé vlastně jen trik, kde jsme viděli první polovinu.

Zatím nejlepší marvelovku – Captain America: Civil War – to nepřekoná. Je tam až příliš mnoho fórků a příliš mnoho postav, aby se vytvořil opravdu nějaký zajímavý konflikt. Prostě víceméně stejné jako poslední tři ryzí marvelovky (Thor 2, Black Panther, Strážci Galaxie 2) – obrovská koláž efektů a k tomu hodně hlášek. Nejsem zklamán, něco podobného jsem očekával, ale čím dál tím více se potvrzuje, že s novými díly a novými “rekordy” se stává z těch filmů obdoba McDonaldu – je to pro jednou fajn zábava, ale hlubší dojem či touhu si to zopakovat pravidelně to nevyvolá. A vzhledem k tomu, kolik podobných filmů náš každý rok čeká, už to začíná hraničit s přesycením.

Hodnocení: 70%


Jít na Avengers | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!