Bitcoiny míří do TBBT

Bitcoiny míří do TBBT

29.11.2017 20:48


Kryptoměna světu ještě nevládne, nicméně zaujme naše oblíbence v nové epizodě, která bude věnovaná Bitcoinům. Přes 13 milionů diváků si pustí TBBT živě, další miliony pak online, a tak lze očekávat zvýšený zájem o tuto virtuální formu měny. Proto jsme pro vás sepsali tento informativní článek.


Bitcoineři jsou jistě nadšení, že se jejich oblíbená měna stává předlohou scénáře populárního sitcomu. Již dříve se téma probíralo v seriálech The Good Wife, Mr. Robot, The Simpsons a dalších. The Big Bang Theory láká k televizním obrazovkám i v 11. sérii kolem 13 milionů diváků, a tak lze po odvysílání očekávat zvýšený zájem o virtuální měnu. I když, možná už samotný trailer a anotace zájem přilákaly, protože hodnota Bitcoinu v posledních dnech opět vzrostla, ale o tom až za chvíli.

Kluci kontrolují virtuální peněženku. Foto: CBS

Bitcoin, zkráceně BTC, je virtuální měna. Žádná ze skutečných světových měn v současnosti už není krytá zlatem, drahými kovy ani hmotným majetkem daného státu, jako tomu bylo v minulosti. Kupní síla měny (kolik toho je za její jednotku možné nakoupit) je závislá na důvěře k bankám, národní bance a danému státu. Národní banka může měnové kurzy pomocí tzv. intervencí ovlivňovat.
Oproti tomu Bitcoin, jako decentralizovná kryptoměna, není závislý na žádné bance, státu nebo organizaci. Jeho hodnota se odvíjí od důvěry v jeho uživatelskou síť a od poptávky po něm. Oproti klasickým měnám hodnota virtuálních měn velmi rychle kolísá a investice do nich vykazuje větší míru rizika, ale současně nabízí možnost vyššího zisku. Výhodou kryptoměn je také velká míry anonymity obchodujících a zatím nemožné falšování.

Bitcoin vzniká tzv. těžením (tzv. Bitcoin mining). K těžbě Bitcoinů se používá specializovaný software, který provádí náročné kryptografické výpočty. Dnes už na internetu najdete nejrůznější průvodce, kteří mají za úkol zasvětit do problematiky i úplné nováčky. Zájem o těžbu neustále roste. V posledních dnech (26.11.2017) Bitcoin rekordně posiloval a hodnota jednoho Bitcoinu dosáhla v přepočtu kolem 200.000 Kč.
V reálném světě si ovšem za vytěžené Bitcoiny zatím mnoho nekoupíte. Ani Rajesh si reálně nekoupí vysněného tygra… V Česku ale digitální měnu začíná přijímat například společnost Alza.cz.

Zdrojové informace: News.bitcoin.com, Wikipedia


Jít na The Big Bang Theory | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!