7 věcí, co řešit při stěhování

7 věcí, co řešit při stěhování

28.5.2022 16:00


Fyzická práce tvoří jen část námahy, která se pojí se stěhováním. K balení a přesouvání věcí musíte přidat i úřadování a papírování. Aby vás jejich množství nepřekvapilo, projdeme si nejzásadnější ú­kony.


#1 Zařiďte si změnu trvalého bydliště

Máte na svém současné adrese hlášené trvalé bydliště? Pak si ho po přestěhování musíte změnit. Přihlašovací lístek k trvalému pobytu si můžete stáhnout online a pak ho vyplněný odevzdáte na příslušném úřadu. Nezapomeňte si změnit také občanský průkaz, ze zákona byste to měli učinit do 15 pracovních dnů od změny trvalého bydliště. Nový průkaz budete mít hotový do 30 dnů, pokud spěcháte, půjde to rychleji, ale počítejte s tím, že si připlatíte (expres do 24 h stojí 1 000 Kč, do 5 pracovních dnů 500 Kč).

Informaci o změně trvalého bydliště nahlaste také:

Kdybyste na někoho zapomněli, můžete si pro jistotu na poště vyřídit přeposílání pošty, tzv. dosílku, na svou novou adresu. Tato služba funguje jednorázově, nebo až po dobu 6 měsíců.

#2 Kontaktujte dodavatele energií

Elektroměr ani plynoměr si bohužel s sebou do nového domova nepřenesete, proto je třeba se z jejich odběru odhlásit, aby vás i po odstěhování nepronásledovaly faktury za něco, co ani nevyužíváte. V dnešní době už je celkem standardní postup, že společnost, o které energie odebíráte, požádáte o přepis energií. Nemusíte ukončovat smlouvu, jen společnost informujete o své stěhování a požádáte ji o novou smlouvu.

Vše lze vyřídit z pohodlí domova online. Ovšem stěhování můžete využít jako skvělou příležitost zjistit, jestli je energetická společnost pro vás skutečně tak výhodná, jak tvrdí. Podívejte se na srovnání cen energií a rázem zjistíte, jestli nakonec nepřesedláte ze svého starého poskytovatele na nového, výhodnějšího.

#3 Myslete na pojištění

Pokud jako správný prozíravý člověk máte uzavřené pojištění nemovitosti či domácnosti, měli byste při stěhování myslet i na něj. Můžete ho buď ukončit (z důvodu zaniknutí předmětu pojištění), anebo ho přenést na své nové bydliště. Záleží na konkrétní pojišťovně, jestli je jejich produkt přenositelný, a samozřejmě i na vašich preferencích, jestli nechcete vyzkoušet pojištění majetku od jiného poskytovatele. Díky porovnání nabídky na trhu můžete ušetřit až 40 % ročně. To už stojí za zvážení.

#4 Aby vás televize bavila i na nové adrese

Pokud vaše televize neumí přijmout signál ve standardu DVB-T2 a chcete i na nové adrese přijímat pozemní televizní signál, musíte přestěhovat i svůj set top box. Ten je ale vázán na vaši konkrétní adresu. Pokud vlastníte set top box Arris od Telly, stačí jen dopředu nahlásit, kdy se budete stěhovat, a Telly vám automaticky set top box nastaví na novou adresu. Po nastěhování ho jen zapojíte a můžete si po náročném dni plném nošení věcí a vybalování odpočinout při sledování svého oblíbeného televizního pořadu.

#5 Nechcete koukat raději online?

Velká výhoda online tv spočívá v tom, že se na ni můžete dívat odkudkoliv. Navíc pořady můžete sledovat v době, kdy vám se chce, a ne jen v době, kdy se vysílají. K dispozici máte obrovské množství programů, z nichž většina v dnešní době je v HD. V případě Telly na vás čeká více než 20 000 hodin zábavy ukrytých ve 120+ programech.

Proč vybrat Telly?

#6 Buďte online i v novém domově

Se svými krabicemi si samozřejmě budete chtít přestěhovat i internetové připojení. Tady hodně záleží na vašem poskytovateli. Pokud jste zvolili nějakého lokálního, můžete se stát, že se po přestěhování ocitnete mimo dosah jeho sítí. Smlouvu u něj tak budete muset vypovědět. V opačném případě jen svému poskytovateli nahlásíte změnu adresy a připojení k internetu by mělo fungovat bez problémů i v novém domově.

Pokud změnu adresy budete chtít využít i ke změně poskytovatele, máte díky novele zákona o elektronických komunikacích výhodnější pozici, než tomu bylo doposud. Celý proces změny je pro vás snazší a rychlejší – novému poskytovateli předáte tzv. OKU kód a on vše vyřídí za vás. Podobně jako to funguje, když chcete přejít k jinému telefonnímu operátorovi.

#7 Zrušte členství a předplatné

Zvlášť pokud se stěhujete dál od svého původního bydliště, nezapomeňte zrušit i všechna členství a předplatné, které jste si kdy zřídili. Třeba členství ve fitness centru, které se vám každý měsíc strhává, i když jste tam od ledna nebyli. Nebo kartičku do knihovny, kterou už nebudete navštěvovat. Myslete i na předplacený tisk, který buď můžete zrušit, anebo si ho nechat přeposílat na novou adresu.

Foto: Adobe Stock



Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!