Edna slaví šesté narozeniny

1.7.2014 9:31


Dnes, 1.července 2014, je to už šest let od okamžiku, kdy Edna spatřila poprvé světlo internetového světa. Šest let v životě člověka znamená, že je to pořád ještě prcek, ale už se chystá do školy. Navíc to není tak dávno, co jsme slavili kulatých pět, posledních 12 měsíců ale uběhlo jako voda. Co se během nich událo? A co pro vás chystáme dál?


Zlatá doba televize

Pokud vám to ještě nedošlo, tak pořád platí, že aktuální roky jsou zlatou érou televizních seriálů. Tempo seriálových novinek je závratné. Zatímco dříve jsme mohli počítat přírůstky v jednotkách či malých desítkách, teď není problém, abych jich za rok bylo více než stovka. O naši pozornost už nesoupeří pět hlavních amerických stanic, ale hned několik desítek dalších. Prim už nehrají jen americké seriály, už jsme si zvykli i na britské a co víc, populární mezi vámi začínají být už i skandinávské či dokonce české (Čtvrtá hvězda). Většinu z nich ale stále musíme sledovat přes kanály, které nejsou oficiální, dostat se ke všem americkým novinkách u nás stále není není klasickou cestou až na světlé výjimky (HBO) možné. I když třeba takový Netflix už letos dorazí i do Německa nebo Rakouska.

Popularita seriálů znamená, že Edna prožila z hlediska zájmů další super rok. Od července do konce června, tedy za posledních 12 měsíců, vygenerovala Edna více než 25 miliónů návštěv, které si zobrazily více než 98 miliónů stránek, meziroční nárůst je více než 42%. Nejúspěšnějším měsícem byl květen 2014, kdy si Edna sáhla na metu 2,834 miliónu návštěv. Vše měřeno optikou Google Analytics, naše veřejná data si můžete prohlédnout třeba v Toplistu a od listopadu 2013 také v Netmonitoru.

Zatímco před pátými narozeninami nás nejvíce zaměstnávala nová verze Edny, šestý ročník se nesl v duchu velkého rozšiřování obsahu, počet seriálů se aktuálně zastavil na čísle 917, což sice není největší číslo historie, ale nezapomínejme, že se soustřeďujeme pouze na aktuální seriály. Pro více než 100 z nich také tvoříme plnohodnotné weby včetně podrobných popisů epizod, herců a dalších novinek. A děkujeme také za vaši přízeň, která nás vynesla na druhé místo v Křišťálové Lupě!

A které seriály byly za uplynulou sezónu pro vás nejpopulárnější?

  1. Game of Thrones (9,8 miliónů zobrazení)
  2. Arrow (3,99 mil.)
  3. Big Bang Theory (3,32)
  4. Walking Dead (3,17)
  5. Vampire Diaries (2,84)
  6. How I Met Your Mother (2,61)
  7. Dexter (1,86)
  8. Pretty Little Liars (1,83)
  9. Agents of Shield (1,81)
  10. Sherlock (1,54)

Dva měsíce prázdnin

Letní měsíce jsou pro seriály zatím stále ještě méně zajímavé období, kdo může, tak je u vody, v přírodě, na festivalu a nebo třeba v kině. Na internetu a u televize je lidí méně, a tak i na Edně očekáváme menší aktivitu. My ale rozhodně méně aktivní nebudeme, na červenec a srpen chystáme velkou anketní soutěž, kde chceme společně s vámi udělit za právě uplynulou seriálovou sezónu výroční ceny. Americké seriály mají své Emmy, české zase třeba Elsy, my pro vás máme Zlatou Ednu.

Soutěžit se bude v následujících kategoriích. Každý týden bude probíhat hlasování v jedné kategorii, na konci prázdnin poté vyhlásíme všechny vítěze.

Kategorie budou:

První kategorie – nejlepší nový seriál – odstartuje už příští týden.

Do nekonečna a ještě dál

V polovině září se nám opět rozjede naplno seriálová sezóna, na kterou už teď zbrojíme. Nezapomínejte sledovat průběžně náš velký přehled novinek. Vás ale určitě zajímá, co chystáme na Edně pro vás nového. Vedle obsahu se dostane také na uživatelská vylepšení, která se týkají nových žebříčku seriálů, rychlejších a dostupnějších diskuzí a vylepšených hodnocení. Drobné detaily přibývají na Edně pořád – už jste si všimli zvonečku v přehledu vysílání? Ukážou vám vždy pilotní díl nového seriálu.

Zároveň chystáme pro Ednu nového bratříčka. Budou mít stejné rodiče, ale na rozdíl od seriálů se bude nový sourozenec Edny soustřeďovat více i na filmy a třeba i na jiné populární věci. A především – a to je nejdůležitější – bude od začátku mluvit hlavně anglicky.

Ano, slyšíte správně. Protože za těch šest let jsme mohli dát dohromady super tým a pořád nás to baví, chceme se odvážně pustit tam, kam se z Čech málokdo vydal. Děláme spoustu novinek, máme přehled o tom, co se ve světě seriálů šustne, víme co se vysílá. A tak jsme si řekli, co kdybychom naši aktivitu rozjeli i pro další fanoušky?

Dělat anglickou verzi je samozřejmě něco jiného než českou a psaní novinek v cizím jazyce se může zdát jako nemalý problém, ale už jsme přišli s tím, jak si s tím poradit. Určitě to bude trochu něco jiného než Edna – více novinek, více aktivit uživatelů. A abyste věděli, že to myslíme vážně, tady je malý, částečně poodkrytý, pohled na to, jak to bude vypadat.

Nevím, jak vy, ale já se následující měsíce opravdu těším.



Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!