Jako Netflix na hry. GeForce NOW udělá z vašeho filmového televizoru herní konzoli

Jako Netflix na hry. GeForce NOW udělá z vašeho filmového televizoru herní konzoli

26.1.2022 15:00


GeForce NOW je alternativa ke konzolím i hernímu počítači. Ty totiž nemusíte vlastnit, stačí si jen na dálku pronajmout potřebný výkon. Ty nejnovější tituly pak můžete hrát i na kancelářském počítači nebo televizoru. Služba GeForce NOW podporuje přes tisícovku her a nové stále přibývají. Výkon získáte v cloudu, nejnověji pak díky superpočítači SuperPOD.


Pohodlné streamování filmů a seriálů je naprosto běžné a teď je řada to stejné udělat s hrami. Stačí vám jen televizor, ideálně se Shield TV, případně téměř jakýkoliv počítač. Potřebný výkon za vás zařídí servery Nvidie. Ty jsou plné grafických karet, které právě teď seženete jen velmi těžko (a draho). Jejich výkon si však můžete snadno pronajmout a hry se na vaši obrazovku dostanou streamováním podobně jako filmy z Netflixu.

GeForce NOW funguje na těchto platformách:

S GeForce NOW nemusíte řešit nákup herních konzolí nebo železa 

Nvidia nabízí tři tarify, které se liší výkonem i kvalitou zobrazení či maximální dobou hraní bez přerušení. Cenu si můžete snadno přepočítat a zjistit, zda vás předplatné opravdu vyjde levněji proti tomu, kdybyste si herní konzoli kupovali (a jak dlouho by vám vydržela).

Jde to i bez placení

Se základním tarifem získáte přístup ke službě s výkonem odpovídajícím běžnému hernímu počítači a jste omezeni délkou hraní na jednu hodinu (což můžete libovolně prodlužovat). Tahle úroveň je výborná na vyzkoušení GeForce NOW, časem ale zřejmě přejdete na vyšší.

Mnohem lepší zážitek vás totiž čeká s tarifem Priority. Umožňuje hrát hry v rozlišení Full HD při 60 snímcích až 6 hodin v kuse a získáte s ním také přístup na rychlejší prémiové servery. Nechybí už speciální technologie ray tracing (realistická práce se světelnými paprsky) či DLSS (pro lepší plynulost obrazu s využitím AI).

Nejvyšší výkon odpovídající grafické kartě RTX 3080 pak bude váš s novým stejnojmenným tarifem. U něj budete připojeni k superpočítači SuperPOD. Jeho procesorový výkon zajišťují čipy AMD Ryzen Threadripper PRO a samozřejmě plno grafik s výkonem odpovídajícím RTX 3080. Zde můžete hrát až v rozlišení 1440p při 120 snímcích, na Macu nově dokonce až v 1600p. Pokud byste si pořídili konzoli Shield TV, tak dokonce až ve 4K a HDR při 60 snímcích, což přinese na televizor ten nejlepší zážitek. Pro takto rychlý obraz bude již vhodnější vlastnit televizor či monitor s odpovídajícím panelem (což ostatně platí i v případě připojené konzole).

SuperPOD – superpočítač obsahující grafiky RTX 3080 a procesory Ryzen Threadripper PRO s výkonem 39200 TFLOPS

S vyššími tarify se pojí i další výhody. Pokud se například v daný moment připojuje příliš mnoho hráčů současně, budete před nimi mít přednost. A jako další bonus teď zdarma získáte také hru Crysis Remastered.

Předplatné GeForce NOW znamená pronájem vzdáleného herního výkonu a přístup k herní službě. Tisíc her v ceně logicky nejsou, řada jich ale zdarma je (například Fortnite, Dota 2, Apex Legends, Destiny 2…) a můžete využívat i titulů, které už vlastníte na Steamu či Epicu. Své knihovny, včetně her získaných zdarma v rámci různých akcí, s GeForce NOW snadno propojíte.

Připojit můžete i své stávající bezdrátové gamepady, na které jste byli zvyklí. GeForce NOW podporuje ovladače z Xboxu i PS5.

Hrát můžete téměř na čemkoliv

Není třeba žádný herní hardware, jen rozumné připojení k internetu, které stejně musíte mít pro hraní v multiplayeru. Nejlepší zážitek získáte s konzolí Shield TV, která je pro GeForce NOW plně optimalizovaná. Ale zahrajete si i na obyčejném počítači, Macu nebo Chromebooku. Veškeré náročné výpočty proběhnou na serverech Nvidie a k vám se v reálném čase bude streamovat jen obraz.

U televizorů potřebujete Android TV (například Philips, Sony či TCL), web OS (televizory LG) či nově Tizen (Samsung). Buď přímo v televizoru jako Smart TV, nebo prostřednictvím nějaké konzole, nejlépe Shield TV.

Nvidia doporučuje připojení k internetu o rychlosti 35 Mb/s. Pro základní HD rozlišení ale postačí i 15 Mb/s, byť čím je rychlejší a s nižší latencí, tím lépe. Pevné připojení tak bude proti Wi-Fi vždy trochu ve výhodě.

V samotné knihovně her podporovaných ve službě GeForce NOW najdete pecky od Ubisoftu, EA či CD Projekt. Celkem přes 1100 her. Zahrajete si tak například:

Nechybí ani některé tituly oceněné v rámci nedávných Steam Awards a Game Awards – Marvel's Guardian of the Galaxy, Life is Strange: True Colors a další. Aktuální seznam her najdete na tomto odkazu.



Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!