První rozhovor se třináctým Doktorem

První rozhovor se třináctým Doktorem

18.7.2017 13:05


V neděli bylo oficiálně oznámeno, kdo se od letošního vánočního speciálu ujme role Doktora. Představitele Třináctky samozřejmě vyzpovídala BBC a vy si teď můžete celý rozhovor přečíst.


Jaký je to pocit být třináctým Doktorem?

Strašně mě to znervózňuje a taky to bylo strašně velké tajemství.

Proč jste o tu roli stála?

Byla jsem požádána, abych hrála tu nejdokonalejší postavu, abych co nejvíc zapojila svou schopnost předstírat, to byl v prvé řadě také důvod, proč jsem chtěla být herečkou. Mít možnost hrát někoho, kdo se na obrazovce může neustále doslova přetvářet, přináší velkou svobodu. Je to neuvěřitelná příležitost a ještě ke všemu jsem tu roli získala jako vůbec první žena.

Bylo těžké to utajit?

Ano, velmi. Navykládala jsem spoustu lží. Zapletla jsem se do hotového světa lží a to se mi vymstí, až to bude oficiálně oznámeno.

Třináctým Doktorem bude Jodie Whittaker; Foto: BBC

Komu jste jako prvnímu řekla, že jste tu roli získala?

Manželovi, protože to mi dovolili.

Měla jste nějakou přezdívku, nějaké kódové jméno? A pokud ano, jakou?

Doma a při komunikaci s agentem jsme tomu říkali Clooney. George je pro mě a pro manžela opravdu ikonickou osobou. Říkali jsme si: „Které jméno je opravdu slavné a ikonické?“ Prostě to sedělo.

Jaký je to pocit být prvním ženským Doktorem?

Je to pro mě úplně zdrcující, pro mě jako pro feministku, ženu, herečku, člověka a někoho, kdo se chce neustále motivovat k dalšímu postupu. Nechci se nechat zaškatulkovat názory ostatních. Je to neuvěřitelné.

Chtěla byste něco vzkázat fanouškům?

Chci jim vzkázat, aby se nebáli mého pohlaví. Tohle je opravdu vzrušující doba a Doctor Who navíc reprezentuje všechno, co je na změně vzrušující. Fanoušci už zažili tolik změn a tohle je prostě dalších z nich, trochu odlišná, ale rozhodně by se jí neměli bát.

Starý tým se loučí a nový přichází

Z čeho jste nejvíc nadšená?

Z toho, že se stávám součástí rodiny, o níž jsem ani netušila, že existuje. Narodila jsem se v roce 1982. Ten seriál je na světě déle než já. V životě se mi nesnilo, že bych se stala součástí takové rodiny.

Jak vás Chris přesvědčil, abyste roli vzala?

Někdy letos jsme si spolu povídali a já si myslela, že mluví o Broadchurch. Začala jsem se ho vyptávat na jeho novou práci ve Walesu a zeptala jsem se ho, jestli bych nemohla hrát padoucha a on rychle změnil téma a řekl, že bych měla zvážit konkurz na třináctého „Clooneyho“. Byl to ten nejúžasnější rozhovor, protože jsem se ptala na všechno možné a řekla jsem mu, že potřebuji pár týdnů na rozmyšlenou. Zavolala jsem mu do 24 hodin, zavolala bych mu i dřív, ale s manželem jsme byli v jiných časových pásmech.

Peter Capaldi ve finále desáté řady

Takže vás něčím přesvědčil?

Ne, nemusel mě přesvědčovat. Pokud vás někdo k téhle roli musí přesvědčovat, tak se na ni nehodíte. Taky si myslím, že každý, kdo tuhle roli chce, o ni musí bojovat, což rozhodně byl můj případ. Vím, že o tu roli stáli i jiní fenomenální herci.

Co budete nosit?

Ještě nevím.

To, co máte na sobě v tom představovacím klipu, je váš kostým?

Ne.

Dal vám nějaký jiný Doktor nějakou radu?

To ani nemohli, protože to doteď nevěděli, ale rozhodně očekávám několik telefonátů. Mám mezi nimi několik kamarádů. Přátelím se s bývalým společníkem Arthurem Darvillem (Rory). Mezi Doktory mám hned tři přátele. Znám Matta Smithe (jedenáctý Doktor), Chrise Ecclestona (devátý Doktor) a samozřejmě Davida Tennanta (desátý Doktor). A vlastně i Davida Bradleyho (představitel prvního Doktora Williama Hartnella). Hned čtyři Doktory! Takže doufám, že mi některý z nich zatelefonuje nějakou tu radu.


Jít na Doctor Who | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!