Postřehy z epizody Scrambled

Postřehy z epizody Scrambled

5.6.2017 15:00


Předposlední díl nás předpřipravil na velkolepé finále. Joan se Sherlockem a policií vyhlásí válku SBK, aby pomstila Shinwella. A na scéně se objevuje i tajemná žena. Pojďte si s námi zavzpomínat na tento díl.


Postřehy z epizody

Válka začíná

Navazujeme přesně tam, kde skončil předchozí díl. V Shinwellově bytě, kde ho Joan nalezla mrtvého. Joan z toho není ve své kůži, ale ona i Sherlock jsou rozhodnuti postavit se SBK a Shinwellova vraha dopadnout. Ideálně nejen vraha, ale zničit celou SBK. Od vyšetřovatele spolupracujícího se Shinwellem se dozví cenné informace, které je nasměrují na bratry, z nichž jeden, Bonzi, vede SBK a druhý, Tyus, je úspěšným obchodníkem.

Navštíví tedy Bonziho bratra, Tyuse Wilcoxe. Doufají, že jim Wilcox pomůže odhalit, jak Bonzi komunikuje s členy svého gangu. Wilcox jim není schopen nijak pomoci, ale přivede Joan na nápad. Joan projde jeho příspěvky na sociální síti a nalezne tam stopy, které by mohly vést právě k oné tajné komunikaci. Bonzi chce ale policii odvést od sebe, a tak poskytne informace o tom, kdo zabil Shinwella, a místo, kde se nachází vražedná zbraň. Jde o Shinwellova kamaráda, Layuana alias Dlouhána.

Nakonec se jim podaří prolomit šifru, na kterou využívá Bonzi Enigmu, starý šifrovací mechanický počítač využívaný nacisty během druhé světové války. Jak se ukáže, všechny zprávy jsou psané jako kódy a není v nich nikdy řečeno nic, co by mohlo někoho usvědčit. Sherlock s Joan nicméně přijdou na čtyři lidi, kteří byli zabiti SBK proto, aby na tom „někdo“ vydělal. Ten „někdo“ je Bonziho bratr, Wilcox. Dále se ukáže, že Wilcox možná není pouhý obchodník, který nechce mít nic společného se svým bratrem, gansterem ale je to pravděpodobně pravý vůdce SBK.

Wilcox samozřejmě všechna obvinění popře. Sherlock si nicméně všimne, že jedna ze čtyř obětí by mohla být pro pana Wilcoxe důkazem, který potřebuje na svržení SBK. Než se však podaří Bonziho obvinit a získat vše potřebné na jeho uvěznění, dojde k jeho otrávení kokainem říznutým bělidlem. Vše nasvědčuje tomu, že Wilcox zabil vlastní bratra, aby zabránil svému zatčení.

Sherlockova zpovědnice

Na vedlejší koleji se nám nyní objevuje Sherlock. Ač se může tento příměr zdát zvláštní, se Sherlock se opět vydáváme na sezení. Sherlock se tam podle všeho sbližuje s tamní psycholožkou, která dohlíží na sezení. Je ovšem možné, že se věci mají jinak, než se na první pohled zdá. Sherlock se jí svěřuje s jedním svým starým případem, který nikdy uspokojivě nevyřešil. Vše totiž vypadalo, že dotyčný mladík zabil svou přítelkyni. Krátce po jeho uvěznění se ovšem zabil ve své cele a v dopise odpřisáhl, že to nebyl on, kdo zabil svou přítelkyni. Sherlockovi tedy vrtá hlavou, zda nepomohl uvěznit nevinného člověka. Sherlockovi se nakonec podaří nalézt důkaz, chybějící vražednou zbraň, která podporuje jeho původní domněnku. Pořád je zde ale ona tajemná žena. Kdo je? Co po Sherlockovi chce?

Názory na epizodu

@matrix17

Opravdu jsem rád, že se konečně objevil onen záporák, který mi tak chyběl. Bohužel velmi pozdě. Měl se dle mého názoru objevit mnohem dříve. Snad tedy alespoň chvíli vydrží. Taky se mi velmi líbí vedlejší linka s Sherlockem a těším se, jak to celé bude pokračovat a co se z toho nakonec vyklube.

@LadyAlex

Zase ty gangy. Proč, proboha??? Ale jo, musím říct, že mě příběh pohltil a docela mě i bavil. Perfektní nášlap na finále. A tajemná žena mě velmi zaujala. Všimli jste si jejího anglického přízvuku? Evidentně to je další Angličanka. Co mají se Sherlockem společného? Co je zač?

Co vy říkáte na předposlední díl? Zaujal vás? Jste připravení na finále? Podělte se s námi o vaše názory v komentářích.


Jít na Elementary | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Ale k tomu se musíš registrovat nebo se přihlásit!

Zatím žádné komentáře