Postřehy z epizody 504 - The Bullet That Saved The World

Postřehy z epizody 504 - The Bullet That Saved The World

3.11.2012 15:00


Po infiltraci opuštěné stanice metra kvůli získání klíčové části Walterova plánu se bývalý tým Okrajových věd setkává se starým přítelem… a jeho členové se tak musí rozhodnout, je-li opět hoden jejich důvěry.


Čtvrtá epizoda páté řady seriálu Fringe s názvem The Bullet That Saved The World je dle mého názoru zatím tou nejlepší epizodou aktuální série, a to i přesto (či nebo snad právě proto), že ze všech zatím odvysílaných dílů nejvíc připomíná onen původní nádech seriálu, tedy ještě před celou okupací Pozorovatelů.

Návrat Phillipa Broyelse a připomenutí pár artefaktů z některých starších případů pro oddělení Okrajových věd dohromady vytváří úžasnou retro směsici základní esence seriálu Fringe, který přitom zasazuje do svého vlastního kontextu: do akční antiutopie se zástupem výborných záporných postav.

To, jak se tato epizoda totiž zaměřuje na Pozorovatele, je dalším jejím obrovským kladem. Tento díl totiž opravdu poprvé ve velkém představuje tu skutečnou moc Pozorovatelů a to, jak obtížné bude pro hlavní postavy je porazit.

Pozorovatelé a především jejich velitel kapitán Windmark se v tomto dílu navíc samozřejmě dostali i na zcela novou úroveň „záporáctví“ poté, co zabili Ettu. Její smrt je naprosto nečekaným (a o to geniálnějším) tahem tvůrců. Je to totiž ultimátní náznak toho, že plán Waltera, Petera a Olivie selhává a že celá naděje vítězství nad Pozorovateli se jim ztrácí z dosahu. A zároveň i toho, jak divokou kartou se po těchto událostech pro celý tým stane Peter.

Písmena odpovídající symbolům, které se v obou epizodách objevily mezi reklamními bloky, dávají dohromady slova „WOUND“/rána.

Mohlo by vás zajímat


Jít na Fringe | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Ale k tomu se musíš registrovat nebo se přihlásit!

Zatím žádné komentáře