Pátá řada House of Cards očima redaktorů Edny

Pátá řada House of Cards očima redaktorů Edny

9.7.2017 19:18


I pátá série Domu z karet přinesla řadu zajímavých zvratů a opět nám ukázala ošklivou tvář politické scény. Přestože někteří diváci s aktuální sezónou nebyli tolik spokojení, v naší redakci převládají nadšená hodnocení. Ostatně přesvědčte se sami.


@KevSpa

Frank a Claire Underwoodovi patří mezi nejbarvitější postavy seriálového světa. I díky skvělému ztvárnění Kevina Spaceyho a Robin Wright si je zamilujete, přestože do slušných lidí mají oba pořádně daleko. Jejich manipulace s ostatními je bezkonkurenční a jejich spolupráce dokonalá. Ale i když se v průběhu postavili proti sobě, mělo to své kouzlo. A na začátku páté série stojí opět jako silná dvojka při sobě, aby pro sebe získali moc, po které tolik prahnou. Během divokých událostí zatím poslední série je však čím dál jasnější, že jejich spolupráce nemůže vydržet věčně. Pátá řada bude podle mě pro diváky asi nejobtížněji stravitelná, zvlášť pokud se příliš neorientují v americké politice a legislativě. Ale její síla tkví právě v tom, jak si tvůrci pěkně pohrávají se všemi možnostmi, jak co obejít, aby se Underwoodovi mohli udržet u moci. O zvraty opět není nouze, a přestože mi zabili jednu z mých nejoblíbenějších postav, nelze téhle mrazivé řadě vůbec nic vytknout. Tentokrát se vyloženě nabízí srovnání s Donaldem Trumpem a ve světle jeho činů v úřadu amerického prezidenta už nevypadá Frank Underwood tak ďábelsky. Na druhou stranu ve Frankův prospěch hraje to, že je asi tak stokrát inteligentnější a vzdělanější, a každý jeho tah je promyšlen do nejmenšího detailu.

@Lucifrid

Loňský House of Cards byl spíš dvěma kratšími řadami, v půlce se to najednou zlomilo do úplně něčeho jiného, ale stejně skvělého. Letos mi přišlo, že se stalo úplně to samé. Rozdíl byl v tom, že mě neskutečně iritovala jedna postava, na jejíž adresu jsem nadávkami opravdu nešetřila. Když pominu toto mínus, tak byla letošní sezóna opět znamenitá, Frank jako vždy manipuloval, kým to jen šlo i nešlo, a závěrečné rozuzlení bylo jedním velkým WTF momentem. Jen jsem vzhledem k ději čekala trochu víc mrtvol, ale tak ona další případná řada (která vzhledem ke konci prostě být musí) si to jistě vynahradí. Claire sice nikdy nebyla Francisovou přicmrndávačkou, ale v téhle sezóně mu bez skrupulí dokázala, že si s ním nezadá. Ano, jednou se to neobešlo bez slz nás divaček, ale přesto byla velkou hvězdou této řady. Mistrovství Kevina Spaceyho je neoddiskutovatelné, ale oceňuju fakt, že Robin Wright je mu rovnocennou partnerkou a jí režírované epizody stojí za to. House of Cards si stále drží neskutečnou kvalitu, bourá stereotypy pouhým lusknutím prstu a já se nemůžu dočkat další řady, protože nastalá situace zamíchala kartami jako nikdy.

@gongis

Moje droga v podobě chladné jízdy Franka a Claire Underwoodových za mocí se po roce opět vrátila na trh a já jsem si s radostí svoji dávku vpálil najednou třináctihodinovým maratonem a nenechal si nic na později. Až tak ostře by se daly přirovnat síla a nutkání, jakou mě pátá série politického dramatu držela u obrazovek. A vsadím se, že jsem nebyl sám. House of Cards je prostě mistrovské dílo, které až na malé zaškobrtnutí ve třetí sérii dodává naprosto luxusní podívanou s vynikajícím hereckým obsazením a pátá řada všemu nasazuje korunu. Volební kampaň je v plném proudu, a ač jsem na začátku čekal, že prezidentské volby budou hlavním tématem série od začátku až do konce, Frank ukázal, že jeho plán tady rozhodně nekončí. Pomyslný domek z karet už je vystaven do takové výše, že si divák nejednou říká, že stačí malé fouknutí a už přece musí každou chvíli spadnout, ale poslední díly a především nadupané finále nás uvádí v omyl. Nekompromisní zametání stop a vláda pomocí strachu vás posadí do křesel a brzy se budete stejně jako já potýkat s abstinenčními příznaky, které budou ukojeny nejdříve zase až za rok.

@Valada06

House of Cards je pro mě i po tolika letech pořád jedním ze seriálů, u kterých se domáhám pokračování hned po skončení aktuální řady. Nejinak tomu bylo po konci čtvrté série. Byl jsem strašně zvědavý, jak se Underwoodovi hodlají vylízat ze všech svých problémů, a kolik přibude mrtvých těl. Ano, i já s napětím čekám, až někdo Franka a Claire konečně zavře a zahodí klíč, ale cestu k tomuto vytouženému cíli si pořád strašně užívám. Conway přinesl do seriálu svěží vítr mladého politika, vítězství jsem mu opravdu přál, ale nakonec ho bohužel dohnalo jeho PTSD. Chudák Cathy už by konečně měla odejít z vlády. To, co jí Underwoodovi dělají, si opravdu nezaslouží. Mrtvoly se tentokrát kupily hlavně v závěru série a navíc se většinou jednalo o ikonické postavy, jejichž smrt vás opravdu zasáhne. Samozřejmě nechyběly ani nečekané zvraty. Naproti tomu nové postavy v podobě Seana a Jane „bloncky“ Davisové mě vůbec nezaujaly. Obzvláště Jane mi někdy vyloženě vadila a vůbec nechápu, kde se tam vzala, a jak se tak rychle vyšplhala tak vysoko. Z této série ale Frank konečně nevyšel úplně bez poskvrnky. Jsem zvědav, co předvede Claire.

@Thomas

Letos poprvé mi ten seriál přišel už trochu nezajímavý. Nevím, jestli za to může Donald Trump, ilumináti nebo fakt, že Frankův cynismus a pragmatismus se mi už okoukal. Co mi hodně chybělo, byl výrazný protivník a nějaké nové nebezpečí. Ano, Franka pořád vyšetřují a obviňují. Ano, má politického soupeře, který se ale do nohy střelí víceméně sám. A závěrečný zvrat je bohužel cítit už od prvního dílu a vlastně byl jediným možným způsobem, jak dál pokračovat. Chyběl také nějaký opravdu nečekaný moment překvapení, jako bylo v předešlé sérii Frankovo postřelení. Ale jinak je to samozřejmě pořád kvalitní seriál, který po pěti letech drží svůj směr, má skvělé dialogy a herce. Na případnou další sérii se těším, jen už ji nebudu vyhlížet tak netrpělivě.

Jak se líbila pátá série vám? Podělte se o své dojmy v komentářích.

Foto: Netflix


Jít na House of Cards | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!