Liga spravedlnosti očima redaktorů Edny

Liga spravedlnosti očima redaktorů Edny

20.11.2017 22:05


Liga spravedlnosti už je nějaký ten den v kinech. Film u fanoušků i kritiků vzbuzuje rozporuplné pocity, někteří ho chválí, jiní mu mnohé vyčítají. Nejinak tomu bude i v naší redakční recenzi, do níž přispěli tři naši redaktoři.


@DarthRevan

Tak jsme se konečně dočkali a na plátně pohromadě viděli ty nejslavnější superhrdiny světa. Zack Snyder na filmu evidentně odvedl kus dobré práce a nebýt jeho rodinné tragédie, jež mu znemožnila snímek dotočit, viděli bychom monumentální podívanou. Jeho nástupce na postu režie, Joss Whedon, totiž přetáčky nezvládl, kvůli čemuž působí některé scény jak z jiného světa. DCEU se musí pevně rozhodnout, co chce, zda touží po Snyderově vizi temnoty, či Whedonově Avengers styl.

Ale abychom jen nekritizovali, můžeme s jistotou říci, že JL konečně ukázala Supermana, jakého chceme vidět a definitivně určila, že Wonder Woman v podání Gal Gadot by mohla být jakýmsi Tony Starkem, tedy spojovníkem DC filmů. Jako obvykle se Warnerům povedlo do filmu naroubovat kupu easter eggů, které rozhodně potěší zaryté fandy, jež dostanou naději lepších zítřků. Film rovněž příjemně ubíhá a hlavní záporák je pro mne ucházející, hlavně díky skvostnému hlasu Ciarána Hindse. Na závěr se sluší dodat, že úžasné herecké obsazení tohoto filmu nedostalo kvůli střihu moc prostoru, proto můžeme jen pevně doufat, že se objeví Snyderova původní verze.

Liga spravedlnosti pro mne rozhodně nebyla zklamáním, jedná se o splnění mého dětského snu, proto bych subjektivně hodnotil plnou palbou, jako objektivní divák však musím kvůli výše zmíněným rošádám trochu ubrat. Uvidíme, jak se Warneři vypořádají s dalšími filmy. Přeji jim hodně štěstí.

Hodnocení: 80%

@Valada06

Přiznám se, že jsem od filmu neměl valná očekávání, už jenom kvůli různým problémům, které jeho natáčení provázely a musím bohužel konstatovat, že premiéra moje obavy tak úplně nerozptýlila.

Po smrti Supermana se znovu probudily takzvané Mateřské krychle, s jejichž pomocí se zlovolný Steppenwolf už před několika tisíci let pokoušel přetvořit Zemi k obrazu svému, a právě ta část, která ukazuje boj se Steppenwolfem před několika tisíci lety, je pro mě osobně asi nejlepší částí filmu, a to nejen kvůli tomu, že se ve flashbacku ukázali Green Lanterni. Zbylá premisa filmu je předmětem každého druhého superhrdinského filmu, což by samo o sobě nebylo špatně, všichni s tím totiž tak nějak počítají, problém je ovšem v celkovém provedení, které je bohužel pro Zacka Snydera typické. Ty lepší momenty filmu přichází s humornými scénami, na kterých se beze vší pochybnosti podílel v pozdější šanci natáčení Joss Whedon. Za největší chybu příběhu pak považuji fakt, že záporák je většinovou část filmu prezentován jako neporazitelný padouch a to jen proto, aby následně přišel Superman a podařilo se mu ho složit několika ranami.

Nejsympatičtější postavou celého ansámblu pro mě zůstává Wonder Woman, kterou Gal Gadot ztvárňuje přesně podle mého gusta. Aquamanovy upřímné komentáře dokázaly pobavit. Cyborg ani Batman mi nijak zvlášť nevadili, ale ani neoslnili. Nejvíce jsem skřípal zuby u Ezry Millera, představitele filmového Flashe, ale to bude možná tím, že jsem zvyklý na Granta Gustina.

Liga spravedlnosti tedy rozhodně nepřekonala má očekávání a má i několik nedodělků, ale pokud si budete chtít užít čistou superhrdinskou zábavu a rozhodnete se pár chyb ignorovat, dobře se pobavíte.

Hodnocení: 70 %

@tom99

Takhle přesně dopadne snímek, když jsou fanoušci nespokojení z předchozích DC filmů a studio vyslyší jejich přání a snaží se udělat „něco“, co by mohlo divákům líbit. I když to jde proti srsti režisérovi i studiu. Není to temný film, který chtěl natočit Snyder. Není to zábavný film, které chtělo na přání fanoušků natočit studio po vzoru Marvelu. Není to ani jedno, takže ve výsledku je to nicneříkající film, který bude rychle zapomenut. Kdyby si studio šlo svou vlastní cestou (stejně tak Synder), věřím tomu, že Liga spravedlnosti by byla tříhodinovým filmem, který by měl hloubku (alespoň jako Batman v Superman (kromě pokaženého finále). DC filmy by byly úplně jiné, měly jinou atmosféru, šly by svým vlastním směrem, ale ne. Musely se přidat vtipy (které ve finále vůbec nejsou vtipné a navíc jsme většinu z nich slyšeli v traileru) a muselo se jít po vzoru Marvelu. I když sami víte, že to hrdinům nevěříte. Ne po vážných filmech, které tomuto předcházely. Točit týmovku, kdy se nám většina postav nepředstavila ve svých filmech, prostě nedává smysl.

Film se to snaží dohonit v prvních pár minutách, kdy nám je na oko pár hrdinů představeno. Ale nefunguje to. Jednotlivé scény působí jako výřezy ze seriálů, nedávají žádný pocit ucelenosti. Herci nemají moc co hrát, divák nemá vztah k postavám, protože je nezná. A ty, co známe, dostávají málo prostoru. Gal Gadot je najednou nevýrazná, Affleck nemá co hrát a už se asi těší, až z role vypadne. A Cavill? Ten je na filmu nejlepší, bohužel mu scénář podkopává nohy a emocionální scény, které se samy nabízely, a ze kterých mohl těžit, jsou zkaženy rychlým střihem a nevýraznou hudbou (proč jsi proboha, Elfmane, nepoužil skvělé téma od Zimmera?). Návrat Supermana měl být pilíř a hlavní událost celého filmu, ale Snyder (či Whedon, to je vlastně fuk) to nezvládl. Z hrdinů jsou tak kupodivu nejlepší Flash a Aquaman díky alespoň pár vtipným scénám (pokud už samozřejmě nebyly řečeny v traileru). Záporák stojí za nic a je to klasický ničitel světů bez nějaké větší motivace. Navíc chce přetvořit svět k tomu svému, takže se opakuje zápletka z Muže z oceli s generálem Zodem. A ještě k tomu padouch vypadá jako bratr čarodějky ze Sebevražedného oddílu, takže DC bohužel kopíruje své chyby neustále a neustále dokola. Akce zklamala, hudba zklamala, scénář zklamal.

Liga spravedlnosti je bohužel zklamáním na všech frontách a ani nevím, za co dávám tři hvězdy. Za tento film by si zasloužilo studio nafackovat. Snyder film nezvládl a Whedon si přinesl svou (ne)formu z druhých Avengers. Nejlepší scéna filmu je snad hned ta první se Supermanem točená na mobil. A to mluvím vážně. Ta mě alespoň dokázala chytnout za srdce.

Hodnocení: 60 %

Foto: Warner Bros.

A jak se Liga spravedlivých líbila vám?


Jít na Justice League | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!