Teorie o původu kapitána Gabriela Lorcy

Teorie o původu kapitána Gabriela Lorcy

19.11.2017 19:00


Když nás nyní čeká delší pauza, vrhneme se k jiným tématům. Dnešním tématem bude záhadný kapitán Gabriel Lorca, o kterém toho moc nevíme a který budí u fanoušků zájem. Následující řádky mohou obsahovat potenciální spoilery z dalších epizod, takže čtěte na vlastní nebezpečí.


Kapitán Gabriel Lorca je bezesporu jednou z nejzajímavějších a nejzáhadnějších postav celého seriálu. O jeho minulosti toho moc nevíme, a tak i o něm vznikají různé teorie, kdo by ve skutečnosti Lorca mohl být a hlavně odkud pochází. Teorie sice není tak promyšlená jako v případě Ashe Tylera, ale určitě stojí za zmínění.

Co důležitého vlastně o Lorcovi víme? Víme, že velel lodi USS Buran, kterou se rozhodl obětovat v boji s Klingony. Lorca měl na výběr – nechat svou posádku zajmout jako rukojmí, nebo všechny zabít a nenechat svou posádku drasticky mučit. Gabriel se rozhodl pro druhou možnost, nechal všechny zemřít a následně se sám zachránil. Z bitvy s Klingony vyvázl jen tak tak. Posléze dostal na starost vedení vědecké lodi USS Discovery a tam jsme se poprvé dozvěděli o jeho citlivosti na světlo a rozsáhlé vadě očí.

(I na vztahu Gabriela a admirálky Cornwellové je něco podivného. Foto: CBS All Access)

Tvůrci už dávno potvrdili, že nás čekají epizody ze zrcadlového vesmíru (v originále mirror universe), kde se setkáme s jinými verzemi našich známých postav. A právě odtud by Gabriel Lorca mohl pocházet. Proč si to myslíme? Když v poslední vysílané epizodě Into the Forest I Go se Discovery vracela na základnu Hvězdné flotily, Paul Stamets provedl svůj poslední skok, zkolaboval a jeho oči podivně zbělaly.

Podobného zbělání očí si můžeme v seriálu všímat i u Lorcy, který ovšem má patřičné vybavení, jak částečně své zranění regulovat. Co když zrcadlový vesmír funguje na jiné bázi než náš, a proto u subjektů, kteří cestují napříč vesmíry, způsobuje toto zranění očí? Vysvětlovalo by to, proč se to stalo Stametsovi a Lorcovi? Zatím pouze částečně. Pokud se celá posádka Discovery dostala do zrcadlového vesmíru, jak se spekuluje, proč netrpí vadou všichni? To zatím nevíme.

Dále je také poněkud podivné, že Stamets udělal v epizodě 133 mikro skoků a po odpočinku udělal jeden, při kterém se zhroutil. Nebyl to celou dobu Lorcův úmysl? Snaží se Gabriel vrátit domů do svého vesmíru? Když jsme se poprvé v epizodě Context is for Kings s Lorcou setkali, hned jsme viděli jeho posedlost spórovým pohonem lodi.

(Pochází tedy Lorca ze zrcadlového vesmíru? Foto: CBS All Access)

Je klidně možné, že v zrcadlovém vesmíru je spórový pohon naprosto běžný a když se nějakým nedopatřením Lorca dostal do našeho vesmíru, chtěl od začátku spórový pohon vyrobit, aby se mohl dostat domů. Jenže všichni víme, jak dokáže být Lorca tajemný a nevyzpytatelný. Návrat domů do svého vesmíru není určitě jediným Lorcovým plánem.

Loď Discovery má spórový pohon již několik epizod. Pokud Lorca věděl, jak se vrátit domů, proč to udělal až teď? Nebo nakonec šlo skutečně o náhodu, že se tam nyní loď dostala? Úplně jasnou odpověď zřejmě pro tuto chvíli nedostaneme. Všimněte si, že i když má Lorca po ruce zkušenou posádku, ty nejtěžší a nejzásadnější úkoly svěřuje Michael Burnhamové a Ashi Tylerovi. Tedy lidem, kteří de facto nemají na lodi co dělat.

Lorca je Burnhamovou posedlý. Proč dávat šanci někomu, kdo zradil předchozího kapitána? To přeci z kapitánského hlediska nedává smysl. Co má Lorca s Burnhamovou za lubem? A nechce ji mít nablízku, protože ji zná ze svého vesmíru? A proč Ashi Tylerovi svěřil post šéfa bezpečnosti, když určitě na tuto pozici po smrti Landryho čekala spousta kvalifikovaných lidí na lodi? Lorca má buď náklonnost k odpadlíkům, nebo ví něco ze svého vesmíru, co my nevíme, a proto dává Michael a Ashovi šanci.

Každopádně v příštím roce nás čeká pár epizod ze zrcadlového vesmíru, takže odpověď, odkud Lorca skutečně pochází, dostaneme snad brzo. Jak se vám teorie líbí?


Jít na Star Trek: Discovery | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!