To nejlepší a nejhorší na první řadě seriálu Star Trek: Discovery

To nejlepší a nejhorší na první řadě seriálu Star Trek: Discovery

14.3.2018 20:02


Seriál Star Trek: Discovery si v průběhu první sezóny prošel skvělými, ale pochopitelně i horšími momenty. Nyní se pokusíme všechno to nejlepší i to nejhorší sesumarizovat v jednom článku. Čím nás tedy seriál dostal a co se nám naopak při jeho sledování nezamlouvalo?


1. Nejlepší epizoda – 1×06 – Lethe

Skvělých epizod bylo hned několik. Dá se říci, že všechny, které následovaly po podzimním finále stály za to. Epizoda, která podle nás měla ale největší význam, byla ta s názvem Lethe. Zde jsme se poprvé dokázali nějak více ztotožnit s hlavní hrdinkou Michael Burnhamovou, která se doposud zdála mdlou postavou. Po této epizodě jsme jí ale začali fandit, sympatizovat s ní a hned se stala mnohem stravitelnějším charakterem než na začátku řady. Její dějová linka se Sarekem právě v díle Lethe byla silná a emotivní. A to je něco, co seriál potřeboval – aby si diváci oblíbili hlavní postavu, která do té doby příliš kladných bodů nezískala.

Další kandidáti: 1×09 – Into the Forest I Go, 1×11 – The Wolf Inside, 1×12 – Vaulting Ambition

2. Nejhorší epizoda – 1×15 – Will You Take My Hand? 

Asi by bylo jednodušší vybrat jakoukoliv z prvních čtyř epizod. Jenže tehdy se seriál hledal. Pokud se opravdu něco nepovedlo, tak finále první řady a zakončení války s Klingony. Celou dějovou linku s Ashem Tylerem a Gabrielem Lorcou jsme měli za sebou, seriál se tak v posledním díle mohl soustředit na onu válku, ze které jsme vlastně nic neviděli. Ve finále snad chybělo vše, co od dobrého finále očekáváme – akce, zvraty, napětí, rozuzlení zápletky. Celá válka byla ukončena fádně, nereálně a uspěchaně. Finále podkopává nohy jinak dobrému hodnocení zbytku řady.

Další kandidáti: 1×01 – The Vulcan Hello, 1×02 – Battle at the Binary Stars, 1×03 – Context is for Kings

(Různorodých postav jsme poznali hned několik. Foto: CBS All Access)

3. Nejlepší vývoj postavy – Gabriel Lorca

Nebudeme si nic nalhávat, seriál se začal postupně zvedat, když se od třetího dílu Context is for Kings začal v show objevovat Gabriel Lorca v podání skvělého Jasona Isaacse. Lorca byl poněkud zvláštním kapitánem, který měl své vlastní démony. Rozpolcený a nevyrovnaný kapitán je vždy přínosem pro celý seriál, protože se nejedná o klasického stoprocentně kladného hrdinu, na jaké jsme zvyklí na každém kroku. Navíc jeho původ byl zajímavý, promyšlený dlouho dopředu. Ale o tom si více řekneme v bodu šest, kde se bohužel i s jeho původem objevilo pár problémů, které následně začaly seriál provázet.

Další kandidáti: Paul Stamets, Sylvia Tilly, Michael Burnham

4. Nejhorší vývoj postavy – Ash Tyler

Ash Tyler byl skvělou postavou. Jakmile se objevil v prvních pár dílech na obrazovkách, nešlo s ním nesympatizovat. Bývalý vězeň Klingonů, který si prošel peklem, je posledním přeživším z lodi USS Yeager a pro ránu nejde daleko. Tyler byl v prvních pár epizodách přesně tou silnou mužskou postavou, která seriálu výrazně pomohla vzchopit se (a takový charakter show chyběl). Pravé odhalení jeho totožnosti (více v bodě 5) bylo sice skvělé, ději to pomohlo, ale oblíbenost Ashe Tylera šla strmě dolů. Tyler se posléze stal pouze laboratorní krysou, která měla na finální děj pramalý vliv. Jeho odchod v závěrečné epizodě už nebyl ani tak silný a nevzbudil patřičné emoce, jak asi tvůrci původně zamýšleli. Jak rychle si k němu diváci našli cestu, tak rychle se jim podařilo začít Ashe nenávidět.

Další kandidáti: Saru, L'Rell, Philippa Georgiou

5. Největší zvrat – Ash Tyler je Voq 

Zvratů v první sezóně bylo hned několik, ale ten asi nejvíce překvapivý (zvlášť pro ty, kteří nečetli fanouškovské teorie) byl odhalení Ashe Tylera jako Klingona Voqa. Ash Tyler byl doposud jednou z nejoblíbenějších postav u nás na Edně. Následně, jak se zjistilo, že je Voqem, šla jeho popularita strmě dolů a dokonce přišel o své místo mezi pěti nejoblíbenějšími postavami u nás v žebříčku. I přesto se ale jednalo o jeden z nejvýraznějších, nejpovedenějších a nejpromyšlenějších zvratů v první řadě. Tah na branku tam rozhodně byl.

Další kandidáti: Lorcův pravý původ, Hugh Culber je zavražděn, Gabriel je zabit Imperátorem

(Nejvíce času jsme strávili na můstku lodi Discovery. Foto: CBS All Access)

6. Nejvíce promarněná příležitost – Plán kapitána Lorcy 

Kapitán Gabriel Lorca je jednou z hlavních postav seriálu, která se nám postupně vyprofilovala v průběhu řady. Velice opatrně je nám naznačováno, odkud by mohl Gabriel pocházet. A vlastně až v závěrečných epizodách je odhaleno, že Lorca pochází z alternativního vesmíru a vše, co doposud udělal, měl promyšlené dopředu. Je trošku škoda, že ve chvíli, kdy se to dozvíme, je celá dějová linka s Lorcou uzavřena během jedné epizody. Kolem kapitána budují napětí celou sezónu, ale pak vše smetou ze stolu takřka během pár minut. S Lorcou mohlo být naloženo o něco lépe a důstojněji.

Další kandidáti: Paralelní vesmír, válka s Klingony, ukončení války s Klingony

7. To nejlepší na první řadě – Postupné odkrývání zápletky 

Mnohým divákům se mohl zdát rozjezd seriálu poněkud pomalý a vlažný. A skutečně tomu tak bylo. Seriál se ovšem pořádně našel až kolem páté šesté epizody, bohužel byli i tací, kteří hned po pár dílech zlomili nad Discovery hůl. Pomalý rozjezd měl ale své patřičné opodstatnění. Seriál pomalu budoval zápletku, v průběhu epizod nám naznačoval možný budoucí děj. A posléze přišel se skvělými epizodami, kdy odtajňoval ty největší záhady. A to bylo prakticky to nejlepší na první řadě – promyšlený děj, který měli tvůrci připravený dlouho dopředu.

Další kandidáti: Jason Isaacs, Skvělé digitální triky, chytré sci-fi pro každého

8. To nejhorší na druhé řadě – Marketingová kampaň a tlačení diverzity do popředí 

Seriál si našel spoustu nepřátel ještě před svou premiérou. Fanouškovská základna Star Treku je silná, na sebemenší změnu jsou diváci původních seriálů a filmů velice citliví. Když se potom tedy začaly objevovat informace o změně vzhledu Klingonů, uniforem, propojeném původu Michael Burnhamové se Spockem, není se čemu divit, že se určitá část publika začala bouřit. Zbytečně moc se v médiích rozmazávalo, že nám bude představen první homosexuální pár ve Star Treku, obdobná situace nastala, když tvůrci v každém rozhovoru připomínali velikou diverzitu seriálu. To některé diváky také odradilo. Příště by to chtělo soustředit se na silné postavy a lákat na děj, který ve finále Star Trek: Discovery měl, proto je škoda, že tvůrci v začátcích vsadili na špatnou kartu.

Další kandidáti: Finále první řady, Sonequa Martin-Green v hlavní roli, rychle ukončené zajímavé zápletky


Jít na Star Trek: Discovery | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!