Hodnocení po půlce čtvrté řady: Povstalci pokračují v mizérii, která započala řadou třetí

Hodnocení po půlce čtvrté řady: Povstalci pokračují v mizérii, která započala řadou třetí

28.11.2017 17:12


Čtvrtá řada je poslední sezóna Rebels. Tvůrci před poslední řadou slibovali, že se poučili z předchozí řady, kdy bylo několik epizod naprosto zbytečných. Nyní nás mělo čekat jen to nejlepší a děj měl být důstojně uzavřen. Jenže je to pravda? Jsou v něčem Rebels lepší?


Hned na rovinu můžeme říci, že není. Veškeré problémy, které započaly v řadě minulé, pokračují a bohužel se ještě prohlubují, takže čtvrtá řada (zatím) svým dojmem působí ještě o stupínek hůře než sezóna třetí. Dave Filoni slíbil, že nás čeká souvislý děj, a že v podstatě půjde o jeden dlouhý film, který uzavře jednu velkou kapitolu Povstalců. V podstatě měl pravdu. Jen se v epizodách nic neděje.

Scénář je stále velice slaboučký servírující nám postavy, které nás nezajímají. A o kterých hlavně víme, že se jim nic nestane. Což je asi největší problém oproti Clone Wars. Ano, i tam jsme věděli, že musí Anakin Skywalker, Obi-Wan Kenobi a ostatní přežít, jenže seriál nám představil celou řadu dalších zajímavých postav, o které jsme se začali bát. A které i umírali,a o které jsme se měli důvod bát.

A to je něco, co Rebels chybí od první sezóny. Vždyť se podívejte na žebříček nejoblíbenějších postav vpravo u nás v boxíku. Nenajdete tam ani jednu původní postavu seriálu, pakliže nepočítáme Thrawna (jehož popularita je především založena na knížkách a v seriálech bohužel nedosahuje takových kvalit). V seriálu máme pět hlavních postav a ani jedna není dostatečně oblíbená, aby se probojovala do první pětky. To něco o seriálu svědčí.

(Co jsou asi záhadní vlci zač? Foto: DisneyXD)

A bohužel postavy, které nás více zajímají (Ahsoka Tano, Rex, Thrawn), dostávají minimálně prostoru. Bohužel i naše hlavní postavy měly zajímavý vývoj (Ezra Bridger na konci druhé řady), ale tvůrci nepochopitelně tuto dějovou linku opustili. To jsou problémy, se kterými musela čtvrtá řada počítat. A měla (a možná stále má) šanci to vylepšit, jenže zatím se jí to vůbec, ale vůbec nedaří.

Scénář jednotlivých epizod je slaboučký. Stále je to o tom samém. Někam se dostat, něco ukradnout, něco zničit a rychle zmizet. Bohužel to není jediný problém. Stylem, kterým se nám to snaží tvůrci prodat, je fackou všem fanouškům Star Wars. Jednotlivé základny Impéria jsou hlídány vojáky, kteří klidně opustí své stanoviště a začnou se honit za lothalskou kočkou. A těchto podobných scén je ve čtvrté řadě hned několik.

Seriál se vrátil na Lothal. Planetu, kde najdete úplně všechno (samozřejmě pouze kvůli tomu, že studio chce ušetřit a nechce dělat animaci jiných planet). Svět Star Wars je neskutečně velký a mysleli jsme si, že když jsme na této planetě strávili celou první řadu, že už se sem nebudeme muset vrátit. Jenže čtvrtá řada je znovu o této planetě, na které vizuálně není nic k vidění.

(Ryder AzadiGarazebem Orreliosem. Foto: DisneyXD)

Příběh je fádní, vývoj postav odfláknutý. Kanan Jarrus najednou začíná přemýšlet o budoucnosti s Herou Syndullou, což by bylo úplně v pořádku, ale všichni víme, co se za tím skrývá. Konec seriálu se blíží a tvůrci budou muset někam odklidit naše jedie. A nikdo pochopitelně nezemře, na to si můžeme vsadit už teď. Kanana někam odklidí, protože se rozhodne žít poklidný život. Takže už jen čekáme na to, co si vymyslí s Ezrou.

Ani výlet na Mandalore se nepovedl. Epizody s válečníky z Mandaloru byly ty nejlepší v Clone Wars, ale seriál Rebels během dvou epizod dokázal vše zničit. Jen si představte ten emocionální náboj, kdyby opravdu zemřela Sabine matka a její bratr. Následující epizoda by hned měla úplně jiný náboj. Zůstal by jí jen otec, který ji částečně nenáviděl. Tvůrci si ale nedovolí nikoho v seriálu zabít (pakliže to tedy není zlý Maul či nějaká jiná postava z prequelů, které Disney moc nemusí a rád se postav zbaví, že).

Pokud máme hledat na čtvrté řady nějaké pozitiva, je to rozhodně základna na Yavinu 4 s velící Mon Mothmou a dalšími povstaleckými vůdci. Dále bychom vyzdvihli Sawa Gerreru a pěkné propojení s filmem Rogue One. Ale i zde si dokážeme představit, že tvůrci mohli jít trochu dál a ukázat nám, jak Saw přišel ke zraněním.

To je ale vše. Čtvrtá řada se zatím moc nepovedla a my si přejeme, aby už tento seriál rychle skončil. Pokud některé postavy přežijí (což přežijí), tak doufáme, že se neobjeví v jiných animovaných seriálech, které nás určitě čekají. Pokud bychom někdy ve svém volném čase našli čas, radši se podíváme znovu na promyšlené Clone Wars. U Rebels to bude možná tak finálová epizoda první řady a pár epizod z řady druhé. Stále doufáme alespoň v důstojné finále. Snad Filoni ještě tuto potápějící loď částečně zachrání. Těžko říci, zda mu ruce tak svazuje studio, stanice DisneyXD, nebo už má svá nejlepší léta za sebou.

Dosavadní hodnocení čtvrté řady: 40%


Jít na Star Wars: Rebels | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!