Sam Witwer promluvil, proč je důležité opomíjet Expanded universe

Sam Witwer promluvil, proč je důležité opomíjet Expanded universe

2.12.2017 18:01


Pěkných pár let žili fanoušci v domnění, že oficiální příběhy Star Wars čtou ve knihách, komiksech a hrají ve hrách. Jenže vše se změnilo, když práva na ságu prodal George Lucas studiu Disney. Sam Witwer mimo jiné promluvil i o důležitosti opomenutí příběhu z Expanded universe.


Sam Witwer se nedávno rozhovořil pro Comicbook.com, kde rozebíral všechny možná i nemožná Star Wars témata. Hned na začátku řekl, že i když mu to láme srdce, je rád, že filmy a seriály si jdou vlastní cestou a neohlíží se na celou řadu knih a komiksů, které vycházely v průběhu let. Witwer řekl, že je to prakticky nezbytné. Kdyby se tvůrci budoucích filmů měli ohlížet na expanded universe, nemohli by vymyslet skoro žádný originální příběh. měli by svázané ruce. Navíc spoustu příběhů si zcela odporuje, což někdy fanoušci nechtějí přiznat.

Proto se mu také velice líbí, když Dave Filoni pro svůj projekt využije nějakou postavu, která začínala v knihách. Sám Witwer by byl rád, kdyby se v seriálu či filmu objevil Starkiller, postava z hry The Force Unleashed, se kterou Sam prakticky začínal. Sam ale sám potvrdil, že Starkillera se v budoucnu zřejmě nikdy nedočkáme. Rozhodně ne v Rebels. Postava zůstane zapomenuta, i když je stále důležitou postavou pro inspiraci dalších charakterů (viz Ezra Bridger).

Když skončil seriál Clone Wars, všichni byli tak trošku překvapení, protože Filoni měl v plánu odvyprávět celou řadu zajímavých příběhů. Ani Witwer neměl šanci dovyprávět příběh Maula, což ho dost štvalo. Když ale Dave začal pracovat na Rebels, Sam cítil, že část seriálu chce použít jako jakousi nástavbu Clone Wars, proto byl rád, že se mohl projektu zúčastnit, a trošku netradičním způsobem odvyprávět příběh Maula, i když jeho konec měl přijít už právě někdy v posledních dílech v Clone Wars.

(Maul je oblíbenou postavou i v seriálech. Foto: DisneyXD)

S tím se pojí další zajímavá věc. Witwer i Filoni si uvědomovali, že příběh Maula musí ukončit jinak, než si původně naplánovali. Seriál Clone Wars měl úplně jiný koncept než Rebels. Zatímco v Klonových válkách jsme dostali například pět souvislých epizod okolo jednoho příběhu a bylo možné postavy patřičně prokreslit, Povstalci se točí okolo stále stejné úzké skupiny hrdinů.

Witwera tak velice mrzí, že příběh Maula musel být odvyprávěn trošku zrychleně. Neměli zkrátka takovou časovou kapacitu, prostor pro dialogy, aby příběh Maula patřičně uzavřeli. Nic to ale nemění na tom, že Witwer je i tak vděčný za to, že Maul se nakonec dočkal důstojného konce a nezůstal jeho příběh opomenut v nějakém komiksu, jak se původně předpokládalo a ve finále se i stalo.

Sam Witwer patří k opravdu velkým fanouškům Star Wars světa. Vždy propagoval značku, kde se jen dalo, i když zrovna v žádném projektu nevystupoval. Nyní je zřejmě na nějaký čas jeho cesta u konce. Maul se už v seriálech vyskytovat nebude. Jelikož se ale údajně chystá nový animovaný seriál, který dost možná bude mít pod palcem znovu Filoni, s Witwerem bychom se ještě mohli setkat.


Jít na Star Wars: Rebels | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!