Mark Hamill: Konec Epizody VII měl skončit jinak a já chtěl, aby Luke byl slepý

Mark Hamill: Konec Epizody VII měl skončit jinak a já chtěl, aby Luke byl slepý

8.12.2017 17:44


Těsně před premiérou Epizody VIII se dozvídáme, že konec Epizody VII byl upraven. Dokonce J. J. Abrams natočil dvě scény navíc týkající se konce, ale oba natočené materiály skončily na filmovém smetišti. Co měly tedy tyto scény obsahovat?


Až v závěru Epizody VII jsme se setkali s Lukem Skywalkerem v podání Marka Hamilla. Celá závěrečná scéna končí, jak Rey natahuje ruku a podává Lukeovi jeho světelný meč, který kdysi ztratil na planetě Bespin po souboji se svým otcem. Jenže sám Hamill naznačil, že závěr filmu byl původně jiný, ale byl na poslední chvíli upraven.

Údajně J. J. Abrams natočil celou scénu, jak Luke sestoupil z útesu a dokonce Rey něco řekl. Scéna nakonec ale byla po debatě Abramse a Riana Johnsona vystřižena. Vůbec největší spolupráce těchto dvou režisérů přišla právě v závěru. Zdá se, že Johnson požádal Abramse o pár změn. Už víme, že Rian trval na tom, aby na planetu Ahch-To odletěl s Rey R2-D2 místo BB-8, jak to bylo původně plánováno.

A dle nepotvrzených zpráv se natočila ještě jedna scéna, která dopřála Epizodě VII jiný konec, kdy film neměl skončit takovým cliffhangerem. Luke si údajně měl meč převzít a snad Rey i obejmout. Tento konec by zřejmě dával větší smysl, téměř všechny filmy Star Wars se snažily končit pozitivně s vyhlížející světlou nadějí do dalšího pokračování. Síla se probouzí nicméně skončila naopak velice otevřeně.

(Tak Luke měl nakonec v Epizodě VII promluvit. Foto: Disney)

A právě Rian Johnson nechtěl, aby Rey předala Lukeovi meč a ten jí navíc objal. Jejich společný vztah chtěl Johnson prozkoumávat až v Epizodě VIII a nechtěl divákům ani trochu naznačit, jakým směrem by se mohl vyvíjet. Na druhou stranu by Luke objetím Rey, kterou vlastně ani nezná, dal náznak o pravdivosti oblíbené fanouškovské teorie, že je Luke otcem Rey. Nicméně tato teorie, která byla po Epizodě VII na spadnutí, pomalu odeznívá a lidí, kteří Rey stále považují za Lukeovu dceru, notně ubývá.

Mark Hamill je známý tím, že Star Wars miluje a přišel za Abramsem a Johnsonem s několika příběhy, co mohl Luke během svého exilu dělat. Většinou se jeho nápady ale neshodovaly s názory režisérů. Později také bylo řečeno, že Hamillovi se nelíbí, co Johnson provedl se Skywalkerem v Epizodě VIII. Ale o tom jsme již před nějakým časem psali.

Důležité je to, že Hamill po režisérech chtěl, aby Luke byl slepý. Představoval si ho jako slepého samuraje, který bude dál předávat své znalosti o Síle. Nicméně jeho nápad nebyl realizován. Nakonec jsme se ale dočkali Chirruta Îmweho ve filmu Rogue One, Kanana Jarruse v seriálu Rebels a fanoušci her Force Unleashed mají ještě v čerstvé paměti vzpomínky na generála Kotu, takže se zdá, že téma slepých jediů je již vyčerpané.

Jaké zakončení Epizody VII by se vám více líbilo? A chtěli byste, aby Luke byl slepý?


Jít na Star Wars | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!