Deset zajímavostí o prvním Terminátorovi

Deset zajímavostí o prvním Terminátorovi

6.7.2015 20:00


S blížící se českou premiérou pátého Terminátora se sluší si zopakovat předchozí čtyři díly. První dva znáte určitě do detailů, ale proč si je neprozkoumat ještě o něco více. Nabízíme desítky známých i méně známých faktů o prvním Terminátorovi.


#1

Název Terminátor pochází od kamaráda Jamese Camerona. Tomu při návštěvě Los Angeles už poněkolikáté nabourali auto tak, že bylo zralé do šrotu a on tak lakonicky přejmenoval město andělů na „terminator city“. Tedy město, kde vaše auto (doslova) ukončí.

#2

Arnold Schwarzenegger původně neměl hrát roli zlého kyborga, ale kladnou roli Kyle Reese. Jako terminátor se měl původně objevil O.J. Simpson, bývalý hráč amerického fotbalu a začínající herec, ale všichni se shodli, že roztomilé tvářičce by nikdo nevěřil, že bude nemilosrdně zabíjet. Pikantní je, že Simpson byl o pár let později obviněn z vraždy své manželky a i když ho soud osvobodil, všichni věří, že to udělal. Dalším kandidátem byl Lance Henriksen, se kterým dokonce vznikly i grafické návrhy, ale poté, co Arnold přesvědčil Jamese Camerona, aby hrál terminátora on, Henriksen dostal „jen“ roli policejního komisaře Vukoviche.

#3

Natáčení prvního Terminátora muselo být odloženo skoro o rok. Arnold totiž musel splnit povinnost a ještě natočit pokračování Barbara Conana. Zatímco se tedy v roce 1983 Arnold oháněl mečem na druhém konci světa, Cameron a spol pilovali scénář a pečlivě připravovali film.

#4

Když se v úvodu filmu začne Arnold prát s trojici punkerů o šaty, hned dva z nich se postupem času ze statistů stanou známými herci. Tím méně známým jen Brian Thompson, víceméně béčkový herec, který jen občas proklouzl do vyšší ligy jako bouchač se silnými zuby (viz Kobra), nbeo jako mimozemský lovec v seriálových Aktech X. Hláškujícím provokatérem pak není nikdo jiný než Bill Paxton. Dvorní herec právě Jamese Camerona, který se poté objevil ve Vetřelcích (hláškující Hudson), Pravdivých lžích (prodavač aut, co usiluje o Arnoldovu manželku) či Titanicu (hlavní posluchač).

#5

První Terminátor vznikal s velmi skromným rozpočtem cca 6,5 miliónu dolarů a šetřilo se, kde se dalo. Hlas, který dává Sarah kopačky po telefonu a ona tak musí jít na diskotéku sama, patří samotnému Cameronovi. Točilo se většinou v noci, aby se štáb vyhnul složitým uzavírkám na ulicích. Scéna, kdy Arnold loupí auto tak, že v něm prorazí rukou díru ve skle, byla natáčena na černo, produkce rychle vybalila nářadí, Arnoldovi šoupli do rukavic cihlu a vše se točilo rychle, naostro a bez triků.

#6

Arnoldův terminátor má oficiální pojmenování série 800, model 101. První Terminátor je jediný film, ve kterém můžete vidět i jiný osmistovkový model – konkrétně 107. Je vidět v Kyleově snu/vzpomínce z budoucnosti, kdy terminátor přepadne podzemní úkryt vzbouřenců. Terminátora hraje Franco Columbu, Arnoldův velmi dobrý kamarád z dob, kdy ještě byli oba kulturisté. Společně je můžete vidět v akci třeba v dokumentárním filmu Pumping Iron.

#7

Legendární hláška „I´ll be back“ (já se vrátím) měla původně dvě jiné verze. Jedna z nich zněla „I´ll come back“ a pak ještě gramaticky správnější „I will be back“. Byl to Arnold, kdo jako rodilý Rakušan měl problém se zkrácenou verzí a prosazoval plnou verzi, ale nechal se přesvědčit pro zkrácenou. Poté jí odcitoval zřejmě snad ve všech svých filmech.

#8

Film měl původně končit výbuchem kamiónu, ale to bylo něco, s čím se nechtěl Cameron smířit. Ostatně scéna, kdy se terminátoří kostra poprvé vynořuje z ohně, byla něco, co ho inspirovalo k napsání a natočení samotného Terminátora, když ležel v horečkách. Zarputile bojoval, aby byla natočeno i finále v továrně, ale jak je vidět – moc peněz na to nedostal. Může děkovat jen Stanu Winstonovi, že rozhýbal kostru alespoň na několik záběrů.

#9

Natočeno bylo a do filmu se nedostalo několik málo scén, z nichž necelá desetiminutovka byla k dispozici jako bonus na DVD. Nejzajímavější scénou je bezesporu úplný závěr, kdy osazenstvo továrny, kde Sarah rozdrtila poslední zbytky terminátora, zkoumá, co se u nich v noci stalo a co za divné zbytky mají v lisovacím stroji. Dva z nich si zvědavě povídají o tom, co s tím udělají, kamera pomalu odjíždí a my vidíme název firmy, ve které se to všechno odehrálo – Cyberdyne.

#10

Sci-fi spisovatel Harlan Ellison po vypuštění filmu žaloval Jamese Camerona, že ve filmu vykradl několik jeho námětů. Jednak dvě epizody z původní verze seriálu Outer Limits a pak i to, že koncept Skynetu vycházel z jeho povídky I Have No Mouth and I Must Scream (později jako počítačová hra). Cameron vinu nikdy nepřiznal, Ellisona považoval za příživníka, ale na nátlak studia musel přistoupit na mimosoudní vyrovnání. Jako jistou formu omluvy lze také chápat pojmenování jedné z hlavních postav v seriálu The Sarah Connor Chronicles jako Ellison.

FOTO: Metro-Goldwyn-Mayer


Jít na Terminator | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!