Druhá série The Crown očima redaktorů Edny

Druhá série The Crown očima redaktorů Edny

15.1.2018 17:17


Netflix nám v prosinci přinesl druhou řadu historického dramatu The Crown a my jsme opět hltali další osudy britské monarchie. Dokázali se tvůrci vyrovnat vynikající první sérii? To zjistíte v naší redakční recenzi.


@KevSpa

Druhá řada byla podle předpokladů opět úžasným zážitkem. Monarchie zamířila do šedesátých let a s tím muselo přijít i hodně změn, které tvůrci brilantně vykreslili. Stejně jako komplikovaný vztah mezi Elizabeth a Philipem, jemuž bylo věnováno hodně prostoru. Do popředí se více dostal i samotný Philip a my se konečně dozvěděli něco více o jeho minulosti a dospívání, které zformovalo jeho osobnost i vztah s jeho synem Charlesem. Tvůrci se nebáli zaměřit ve více epizodách na určité postavy, ať už to byly Edwardovy osudy i větší odhalení jeho minulosti, trochu jiný pohled na prezidenta Kennedyho a jeho ženu Jackie, či milostný život Margaret a nového muže v jejím životě. Přestože řada postav dostala dostatek prostoru, v popředí stále stojí Alžběta II. v podání skvělé Claire Foy. Loučení s ní i dalšími herci, včetně Matta Smithe a Vanessy Kirby, je těžké, ale přeobsazení pro následující dvě série staršími herci je přesto rozumný tah.

@Lucifrid

Co tak říci o druhé řadě famózního The Crown? Jen to, že se nedokážu vyhnout superlativům – opět jsem se dojímala, slzela a srdce mi plesalo radostí. První řada byla naprostým zjevením a u druhé jsem čekala, že se jí vyrovná. Řekla bych ale, že ji sem tam i překonala. Všichni herci, nelze vyzdvihnout jen někoho, opět předvádí výkony par excellence, jdou ještě víc do hloubky svých postav a vy jen hltáte ten příval dokonale zahraných emocí na pozadí světových událostí a říkáte si, jak asi tvůrci ukáží to a to. Vlastně neříkáte. Na to totiž nemáte čas, jen s otevřenou pusou zíráte a překypujete radostí, či naopak trpíte s postavami. Nesnesitelný byl pro mě hlavně devátý díl. Sice jsem Philipovy motivace chápala, ale přesto jsem chvílemi Charlesovo utrpení nedávala. Princezna Margaret je také tragickou postavou a nejen na jejím případě si člověk říká, jak jen někdo vůbec může šlechtě její životy závidět. Netflix nám už podruhé přinesl drama, které nemá obdoby.

@téčko171

Kvalitativně byť jen vyrovnat skvělou první řadu, již zdobily poutavý děj, brilantní výkony hereckých veteránů i nováčků a nádherná výprava, se na první pohled zdálo být nemožným. A přesto druhá série v mnohém tu první dokonce překonává. Charaktery a vzájemné vztahy vracejících se postav zkoumáme ještě hlouběji a podrobněji, historické události jako by byly ještě intenzivnější. Naneštěstí musím opět podotknout, že místy jsou oproti realitě „intenzivní“ až příliš, je proto nutné seriál brát s velkou rezervou. Vyšší rychlostní stupeň zařadili s dějem i herci, kteří se nejen se svými rolemi ještě více sžili, ale snad s vědomím svého posledního roku dávají do svých výkonů celé své srdce – není pochyb, že v následujících řadách bude k důstojnému převzetí štafety potřeba opravdových hereckých es. Bude-li seriál mít kompletních šest řad, lze první dvě série označit za období Philipa a Elizabeth, kdy jejich vztah a manželství je ústředním motivem. Končí nám tedy jedna krásná, mistrně zpracovaná éra a já jsem nyní zcela přesvědčen, že i éra Charlese a Diany či Williama s Kate bude minimálně stejně úchvatná.

@Umpalumpa3

Úvodní série, kterou nejeden z nás s nemalým očekáváním loni zhlédl a byl nadšen, nasadila laťku zatraceně vysoko. Po takové zkušenosti jsem se v podstatě ani neobávala, že by mě druhá série mohla zklamat. Ano, řeknete si, že je to možná přehnaný optimismus, tentokrát byl ale zcela na místě. Osobně se totiž domnívám, že druhá série tu první dokonce maličko převyšuje. A to především spádem jednotlivých dílů. Je až neuvěřitelné, jak jednotlivé epizody, které na sebe přímo kolikrát ani nenavazují, šlapou jako hodinky. Samozřejmě v pozadí cítíme jakousi pomyslnou časovou osu, po které se postavy posouvají kupředu a která vše propojuje, ale téměř každý díl otevře a uzavře svůj vlastní příběh, který jednak zapadne do komplexního celku vyprávění, jednak víc poodkryje charakter a motivace postav. Můžete namítnout, že první série byla postavená na stejném principu, mně ale přišlo, že až v té letošní se to tvůrcům podařilo dovést k dokonalosti. Mluvit šířeji o hereckých výkonech a výpravě by asi bylo zbytečným klišé, nemám, co bych vytkla, jedním slovem vynikající. Každou z hlavních postav hrají skvělí herci, kteří se do svých rolí ponořili, a ať na obrazovce dochází k jakémukoli konfliktu, dokážete mít pochopení pro obě strany (manžel vs. manželka, otec vs. syn, sestra vs. sestra). Nutno dodat, že jediný, kdo se mi hnusí, je bývalý král Eduard VIII., i když jsem přesvědčená, že takový byl i záměr. Pokud jste tedy zatím neviděli ani jediný díl The Crown či jen první sérii, určitě to napravte, nebudete litovat.

@AllyB

Vysoko nastavenou laťku první řady The Crown si drží i ta druhá. Herci zůstávají stejní, hlavní postavy stejně skvělé a děj se posouvá do šedesátých let. Královna neprožívá změny v monarchii, z nichž některé jsou opravdu velké, právě lehce. Svět se ale rychle mění a stovky let zavedené způsoby královského dvora přestávají vyhovovat. Otevřete se lidem, radí jí kritici a ona… udělá jako mnohokrát předtím správné rozhodnutí. Mimochodem, královnin slavný první vánoční televizní projev využil Netflix k famózní upoutávce. Jsme svědky výměny premiérů – Anthony Eden opouští svůj post po Suezské krizi. V každé epizodě pronikáme hlouběji do osobních vztahů v královské rodině. Jeden díl se věnuje traumatu prince Charlese z příšerné školy, další Edwardovu pokusu o návrat na veřejnou scénu v Británii. Litujeme princeznu Margaret, když vidíme, co předcházelo uzavření jejího sňatku. Litujeme dalšího premiéra Harolda Macmillana kvůli jeho pekelnému manželství. A vlastně litujeme i největší světové superstars první poloviny šedesátých let – manžele Kennedyovy při jejich návštěvě u královského dvora. Ostatně vztah královny Alžběty a Jackie Kennedyové Onassisové si taky prošel pořádnými turbulencemi. Královna je sama. I když ve druhé řadě stihne povít další dvě děti, období v manželství má do romantiky daleko. Sledujeme její bolest z Philipova chování až do finále druhé řady. To finále je… mě to úplně odzbrojilo, ale nebudu nic prozrazovat. Herecké výkony jsou i ve druhé sérii úžasné, ale tvůrci určitě nepodcení ani casting budoucích řad. Tak vzhůru k dalším dějinám, těšíte se taky?

@Valada06

Po nekonečném ročním čekání jsme se opět podívali za brány Buckinghamského paláce a zase to byla neskutečná jízda. Ano, seriál pojednává o známých historických událostech, Netflix a tým stojící za The Crown je však divákovi podává naprosto fascinujícím způsobem. Brilantními hereckými výkony Claire Foy a Matta Smithe počínaje, dokonale zvolenou hudbou konče. Zatímco řada první se zaměřovala hlavně na postavu samotné Alžběty II., v této sérii dostal mnohem větší prostor princ Phillip. Mohli jsme tak sledovat jeho půlroční turné, během kterého jsme se dočkali několika nádherných záběrů. Nejvíce emotivní pro mě pak byla devátá epizoda Paterfamilias, která pojednávala o vzdělávání mladého prince Charlese, přičemž jsme sledovali i flashbacky s mladým Phillipem. To, co jsme na svých obrazovkách sledovali, byl dokonalý koncert herců a celého tvůrčího týmu a dodneška ve mně zanechává velice hluboký dojem. Správná recenze by seriálu nejspíš měla i něco vytknout, já ale nacházím pouze slova chvály. Ze začátku jsem si myslel, že druhá série rozhodně nemůže být tak dobrá jako ta první, ale velice rychle jsem byl vyveden z omylu. Mrzí mě tak jen to, že se musíme rozloučit s dosavadními herci. Jejich nástupci to budou mít velice těžké, i když věřím, že doposud oznámená slavná herecká jména nás nezklamou.

Foto: Netflix

Jak se líbila druhá série vám? Podělte se o své dojmy v komentářích a nezapomeňte seriál ohodnotit.


Jít na The Crown | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!