Poslední tečka za seriálem The Killing

Poslední tečka za seriálem The Killing

12.8.2014 15:31


Čtyři roky nás The Killing tahal za nos a my jsme si to užívali. Teď Holdera a Lindenovou čeká odpočinek, a pokud neumřeli, žijí spokojeně dodnes. Článek obsahuje spoilery.


Seriálový Bůh držel nad Lindenovou a Holderem ochrannou ruku 

Stanice AMC byla v dubnu roku 2011 mile překvapena, když přišla se svou vlastní adaptací dánského seriálu Forbrydelsen. Seriál odstartoval velmi úspěšně a dočkal se druhé řady. Problém byl však v tom, že scénáristé se rozhodli ve druhé řadě řešit tentýž případ a seriál začal velmi rychle přicházet o diváky a bylo jasné, že třetí řada nebude.

Seriál však táhnul velké množství lidí, kteří sledují seriály online a tak se do produkce vložila streamovací služba Netflix a společně se stanicí AMC se domluvily na třetí řadě. Ta však dosahovala průměrných hodnot. Stanice AMC měla opět jasno a diváci si rvali vlasy, protože seriál skončil velmi otevřeným koncem.

Jasno však neměla streamovací služba Netflix, která se rozhodla dát seriálu řádný konec. Netflix získal práva na seriál The Killing a pustil se do čtvrté řady, která získala šest epizod.

Není čas ztrácet čas

Poslední série nám ukázala, že i během šesti hodin lze vytvořit napínavý příběh s rozuzlením a ještě potahat diváky za nos. Jak už totiž u seriálu bývá zvykem, je napsán tak, aby vrahem mohl být prakticky kdokoliv, na koho Holder a Lindenová ukáží prstem a vlastně i ti, na které prstem neukáží.

A tak čtvrtá řada utíká, jako o závod a žádné „vyplňovačky“, kterých je většina seriálu plná, se nekonají. Možná až trochu rychle se tak Carlovi podaří vyřešit Skinnerův případ, kdy na základě téměř ničeho nechá prohledat jezero a vyšetřuje své dva kolegy z jeho vraždy. Naštěstí to vůbec nevadí, protože diváka zajímá hlavně to, zda Holder Lindenovou práskne.

Mezitím Holder a Lindenová vyšetřují svůj nový případ, kdy došlo k zabití celé rodiny, což přežil jen syn, na kterého okamžitě padá podezření. Případ detektivy zavede do chlapecké vojenské školy a hlavní podezřelou se stává ředitelka školy Margaret, jak už tomu však u The Killing bývá, vrah nás na konci všechny překvapí.

Happy end?

Po vyřešení případu je Lindenová psychicky na dně a rozhoduje se přiznat se k zabití Skinnera. Člověk si říká, sakra ne s Lindenovou to nedopadne dobře, ale tvůrci seriálu se rozhodli celou sérii uzavřít happy endem – ve stylu žili spolu šťastně až do smrti, což určitě překvapí nejednoho diváka, těžko však říct, zda to nějakého diváka potěší.

Očekávat dalších zmrtvýchvstání í seriálu The Killing už zcela jistě nemůžeme. Můžeme však říct, že s koncem seriálu jsme spokojení. Dle tvůrců celý seriál byl prakticky o vztahu mezi Holderem a Lindenovou, těžko říct, zda tvůrci takový to konec plánovali již od začátku, ale happy endů v dnešní době není nikdy dost

Hodnocení čtvrté řady: 90 %


Jít na The Killing | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!