Co teď sledovat?

Co teď sledovat?

21.12.2014 13:29


Pokud si po skončení The Newsroom zoufáte, na jaký seriál (podobného ražení) se teď dívat, mrkněte se do článku, obsahuje přes tucet tipů.


Asi nikoho nepřekvapí, že The Newsroom není prvním seriálem z pera Aarona Sorkina. V roce 1998 začal psát scénář k Sports Night, které pak 2 roky běželo na stanici ABC. V roce 2006 pak přidal ještě Studio 60. Tyto dva seriály tvoří s The Newsroom trojici točící se kolem zákulisí TV show. Moderátora večerních zpráv zde ovšem nahrazují sportovní komentátoři a výkonní producenti komediální sketch-show, atmosféra The Newsroom na vás ale dýchne okamžitě… Dalším seriálem, který vznikl pod taktovkou Sorkina, je pak The West Wing. Můžeme zde nahlédnout do prostředí Bílého domu na životy těch, co spolupracují s americkým prezidentem.

Odhlédněme ale konečně od Sorkinovy tvorby. Dalším počinem, který svým pojetím výrazně připomíná The Newsroom je The Hour. Jedná se o další drama ze zákulisí televizní stanice, tohle ovšem neřeší situaci dneška, nýbrž události okolo roku 1956 (Studená válka, Suezská krize, maďarská protisovětská revoluce atd.).

Když jsme do našeho seznamu zahrnuli The Hour, nemůžeme opomenout ani Mad Men. Ocitáme se v 60. letech, příběh se tentokrát netočí kolem TV stanice, ale zabývá se životy pracovníků fiktivní reklamní agentury. Podoba s The Newsroom zde rezonuje především skrze dokonalost dialogů.

Dále je nutno zmínit Black Miror. Seriál čerpá z neklidu ze života v našem současném světě, jednotlivé příběhy evokují pocit jakési „techno-paranoii“. Řeší se zde např. jak moc jsou provázány průzkumy veřejného mínění a média se současnou politikou.

Na politiku, korupci, manipulaci a zmanipulovatelnost médií (a na spoustu dalších podobně palčivých otázek) se zaměřují State of Play (o politicich a novinářích), The Wire – Špína Baltimoru (o policistech, politicích, dealerech), House of Cards (o politicích-loutkařích), Homeland (o teroristech a agentech) nebo Scandal (o špíně Bílého domu). Svou snahou poukázat na stinné stránky dnešního světa tedy silně připomínají The Newsroom, jsou to ale kousky znatelně temnější, spíše ve stylu výše zmíněného Black Mirror.

Na odlehčené vlně se pak nesou seriály Veep (o viceprezidentce USA), 30 Rock (o produkční komediální show) a Go On (o sportovním hlasateli).

Pokud máte nějaký další tip, určitě se o něj s námi podělte v komentářích.


Jít na The Newsroom | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!