Lékařské vědění pro Hollywood

Lékařské vědění pro Hollywood

16.4.2018 13:33


Na scénářích seriálu The Resident pracuje doktor Roshan Sethi, který už dříve spolupracoval při tvorbě seriálů Black Box a Code Black. Přečtěte si, jaká byla jeho cesta z praxe k psaní seriálů.


Roshan Sethi není jenom doktor, ale také píše pro televizi. Již šestým rokem se Sethi pohybuje mezi seriálovou tvorbou a medicínou. V současnosti pracuje druhým rokem jako rezident, a tak je mu příběh seriálu velmi blízký. Už když končil medicínu na Harvardu, měl na svém kontě práci na dramatech Black Box a Code Black.

Když jsem studoval medicínu, měl jsem v hlavě myšlenku, že bych jednou rád konzultovat seriály, i když jsem nevěděl, jak se to dělá,” říká Sethi. “Vždycky jsem doufal, že jednou budu psát.”

Svou šanci dostal v roce 2010, už během prvního ročníku studia medicíny. Stanice CW připravovala pilot, který se měl natáčet v prostorách Harvardské lékařské fakulty. Sethi napsal jednoduše zprávu přes Facebook adresovanou scenáristce Amy Jonesové a ona odpověděla „Úžasné.“ Stal se seriálovým konzultantem, ale seriál nedostal celou sérii. Přesto zůstali s Jonesovou v kontaktu a v roce 2013 ho přizvala ke spolupráci na seriálu Black Box pod taktovkou (již zaniklé) ABC.

Foto: Roshan Sethi

Jeho dalším projektem byl seriál Code Black (CBS), na kterém pracoval v Hollywoodu vkuse 20 týdnů. Při tvorbě se seznámil se scenáristou filmu o Rosalindě Franklinové, která měla objevit DNA, a byl přizván ke spolupráci i pro tento film.

Sethi hovoří o svém dvojím životě poměrně nenuceně. “Původně jsem se hodně zajímal o beletrii a chtěl jsem se stát spisovatelem, ale nikdy jsem v tom nebyl moc dobrý. Když jsem začal se seriálovými scénáři, ukázalo se, že v tom jsem lepší.”

Při spolupráci na seriálech si velmi potrpí na přesnosti faktů. “Pokud nejste přesní, je to nezodpovědné vůči divákům. Základem jsou příběhy, se kterými se běžně lékaři opravdu setkávají, rozšířené o dramatický efekt,” tvrdí Sethi.

Zdroj: Boston Magazine


Jít na The Resident | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Ale k tomu se musíš registrovat nebo se přihlásit!

Zatím žádné komentáře