Pár závěrečných slov o seriálu The Strain

Pár závěrečných slov o seriálu The Strain

24.9.2017 20:35


Seriál The Strain je u konce. Celé čtyři roky nás bavil svou porcí akce. Fandili jsme Setrakianovi a jeho bandě a naopak si přáli, aby toho hajzlíka Zacka už konečně někdo oddělal. Pojďme si v tomto článku připomenout několik zásadních okamžiků seriálu.


Článek obsahuje seriálové i knižní spoilery!

Seriál The Strain vtrhl na televizní obrazovky jako svěží vánek. Oproti ostatním upírským seriálům, kde jde spíše o to, jak pohledného vampýra dostat co nejrychleji do postele, ukázal The Strain upíry v jejich pravém světle (nebo temnotě?). Jako krvelačné bestie toužící po vaší krvi. A navíc tu byl ten fakt, že řadoví strigoiové jsou řízeni skupinou Prastarých, včetně Mistra, který se rozhodnul jednat sám za sebe. Nad tím vším zářilo jméno tvůrce knih, kterými se seriál inspiroval. Guillermo del Toro je jako režisér podepsán pod spoustou úspěšných projektů, namátkou Blade 2, Faunův labyrint, Hellboy nebo Pacific Rim. To všechno dalo seriálu do vínku super mix proto, aby diváky zaujal. The Strain měl spoustu výborných momentů, ale bohužel i těch, nad kterými jsme nechápavě kroutili hlavou. V článku si s námi můžete na několik z nich zavzpomínat.

Díky tomu, že seriál vycházel ze stejnojmenné knižní trilogie, nemuseli se scénáristé moc zamýšlet nad dějem. Tedy alespoň ze začátku. První dvě řady se velmi inspirovaly dějem první knihy Nákaza a z části také druhou knihou nazvanou Pád. Hlavní události jako přílet Mistra do New Yorku, převoz jeho rakve Gusem přes řeku, setkání Setrakiana s dalšími hrdiny, až po zranění Mistra tak, že musel vyměnit svou schránku, kopírovaly události, o kterých se můžete dočíst v knihách. První změna přišla se smrtí doktorky Nory během útěku vlakovými tunely. Nora v knihách všechno přežije a společně s Fetem, se kterým má milostný vztah, vychovávají děti.

(Eph a Nora se snaží zjistit, co je příčinou smrti cestujících letu 753. Foto: FX)

Dalším velkým plusem seriálu jsou sympatické postavy. Pokud v seriálu objevíte postavu nebo dokonce postavy, se kterými chcete týden co týden prožívat jejich osudy, má seriál vyhráno. A pokud jsou vám sympatičtí i záporáci, má vyhráno dvakrát. Thomas Eichhorst je zrovna takovým typem záporáka, kterého prostě musíte milovat. Vždycky je tu ale i postava, kterou nemůžete ani cítit. Myslím, že budu mluvit za většinu, když řeknu, že jsme Zackovi přáli opravdu nepříjemnou smrt. Nelze nezmínit Quinlana, fanoušky velmi oblíbený napůl strigoi a napůl člověk. Proto mnohým nebyl zrovna po srsti způsob, jak scénáristi ukončili jeho život. Naopak velmi emotivní byla smrt profesora Setrakiana.

Teď se pojďme zaměřit na pár chvil, které ne zcela dávaly smysl. Od třetí série se seriál začal více vzdalovat knihám a ukázalo se to i u několika nelogičností, které se v seriálu objevily. Za prvé kniha Occido Lumen, ve které má být skryto tajemství zániku Prastarých. Setrakian se knihu snaží dostat a nebrání se ani spolupráce s Prastarými, aby měl v dražbě dostatek financí. Poté knihu skrývá, aby zabránil tomu, že ji získá Mistr. Ačkoliv to vypadá, že nějaké ty zásadní informace před svou smrtí z knihy získal, nikdy se vlastně nedozvíme konkrétně co. V knihách je také použita atomová bomba k zabití Mistra, ale v Lumenu je ukryta informace o místě, kde Mistr povstal. A právě tam musí být atomovka odpálena, aby Mistr zahynul.

(Boj o Occido Lumen na aukci pořádané Creemem. Foto: FX)

Mistr se v seriálu tak moc bomby bojí, že se všemi silami snaží zabránit, aby ji Fet s ostatními dostal na Manhattan. V posledním díle je ale tak moc zaslepen svou touhu porazit Zrozeného, že se do dosahu atomovky vydá bez jakýchkoliv obav. Největší rozdíl mezi knihou a seriálem, který mně osobně vadil nejvíc, bylo to, že po smrti Mistra nezemřeli ostatní strigoiové. V seriálu sám Setrakian zmínil, že k vyřešení problému stačí zničit Mistra a všichni strigoiové zemřou s ním. Ovšem jak bylo vidět v posledním díle, tak strigoiové pouze ztratili myšlenkové vedení a stali se hloupými, tím pádem se pak dali snadněji i zabít. Znamená to, že i Quinlan by po smrti svého otce žil? I když celý seriál tvrdil, že jeho život a smrt jsou svázány se smrtí Mistra?

Seriál byl zajímavý i spoustou flashbacků, které doplňovaly celý příběh. Ať už se jednalo o příběh profesora Setrakiana z období druhé světové války, smrt jeho ženy a pronásledování Mistra. Nebo příběh Quinlana a jeho inklinování k lidské části a ztrátě všech milovaných. Všechny tyto příběhy dodávaly seriálu šťávu. Trochu mě mrzí, že scénáristé do příběhu nezařadili legendu o vzniku Prastarých.

(Setrakian a Thomas Eichhorst v jednom z flashbacků z koncentračního tábora. Foto: FX)

Tvůrci se rozhodli se seriálem po čtvrté řadě rozloučit. Pro některé byl konec trochu urychlený, jakoby scénáristům ke konci trochu docházel dech. Osobně jsem čekala něco trochu více epického. I tak můžeme být rádi, že The Strain vůbec nějaký uzavřený konec dostal.

A jaký moment je ten váš nejoblíbenější? Jste spokojeni, jak byl seriál ukončen?


Jít na The Strain | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!