Galveston: Nic Pizzolatto tak, jak ho dobře znáte

Galveston: Nic Pizzolatto tak, jak ho dobře znáte

4.8.2015 19:31


Má přes padesát tisíc obyvatel. Leží v Texasu. A je hlavním dějištěm stejnojmenné knihy tvůrce Temného případu Nica Pizzolatta. Ten ve své románové prvotině, kterou napsal ještě před seriálem, představuje úvod do svého tíživého světa, ze kterého existuje jen málo možností úniku.


Galveston je zvláštní kniha zvláštního člověka. Kdo o Nicu Pizzolattovi tvrdí, že je jedním z nejvýznamněj­šíších scenáristů této doby, není daleko od pravdy. Jakkoliv sporné můžou být reakce na seriál True Detective a jakkoliv se diametrálně odlišují názory diváků na jeho první a druhou řadu, nelze mu upřít, že Nic Pizzolatto dovede velice dobře vykreslit svůj svět a postavy do toho světa vržené.

Podobně je tomu tak i v knize Galveston. Skoro se až opakuje seriálový zážitek. V popředí nejsou neobyčejní hrdinové, morálně čistí a prvoplánoví. Naopak se opět setkáváme s vylíčením obyčejného člověka a jeho obyčejných problémů a strachů. Hrdinové románu jsou stejně zranitelní, jako jsou nečernobílí, a jejich rozhodnutí neřídí nadpozemský osud, ale jsou jejich vlastními strůjci.

Thumbnail Play icon

Hlavním hrdinou je nájemný zabiják Roy, který zjistí, že umírá na rakovinu plic. Celý život se pohyboval mezi gangstery a pro jednoho také pracuje. Nebezpečné povolání se mu ale jednou vymstí a skončí na útěku s mladou prostitutkou Rocky. Víc z příběhu bych raději neprozrazoval.

Kniha má pomalý rozjezd, jak jej ostatně známe i z Temného případu. Ze začátku vás sice něčím upoutá, jenže přesně nevíte čím, a chvílemi vás jímá i pocit naprosté znudění vycházející ze zdlouhavé popisnosti a faktu, že hrdinové stojí na místě. Příběh je postavený na typickém Pizzolattově světě: dobro a zlo zde nemají jasné obrysy, svět je líčen z pohledu ztroskotaných lidí, alkoholiků, prostitutek, zločinců a odehrává se na perifériích, v opuštěných chatkách, motelech, barech a na cestě s americkou country v uších.

Při čtení si jasně vybavujete podobnosti se seriálovými světy Temného případu a právě v tom, do jakých prostředí Pizzolatto své příběhy zasazuje, jsou si seriál i kniha velice podobné. Stejně jako v prostorech pro filozofování o životě a smrti. Pointu autor buduje po celou dobu a odhalí ji až v tom nejposlednějším možném momentu. Zpětně se tak z chvílemi rozplizlé knihy plné roztodivných vedlejších příběhů stává po přečtení závěrečných stran velice dobře vystavěné drama, které je tak syrově reálné, že skoro věříte, že se opravdu stalo.

Román Galveston rozhodně neodkládejte po přečtení prvních dvou kapitol. Příběh začne být opravdu zajímavý až od poloviny a nakonec se stočí úplně jinam, než od začátku čekáte. Názor pravděpodobně změníte až na samém konci. A ten je opravdu velice zdařilý.

Galveston
Autor: Nic Pizzolatto
Překlad: Martin Pokorný
Počet stran: 248
Rok vydání: 2004
Rok vydání v ČR: 2015 (Euromedia)

Foto: Euromedia


Jít na True Detective | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Ale k tomu se musíš registrovat nebo se přihlásit!

Zatím žádné komentáře