Recenze třetí série

Recenze třetí série

8.10.2015 17:30


Třetí řada je u konce a celý seriál na stanici CBS dovyprávěl svůj příběh. Jak si vede třetí řada v očích Edny?


Třetí řada se nakonec stala tou poslední v historii seriálu. Pokud jste třetí řadu ještě neviděli, rozhodně přestaňte číst, protože následující řádky rozebírají hlavní úmrtí a dějovou linku v seriálu. Pokud vám není něco jasné z předešlých epizod, zrekapitulovat první dvě řady můžete tady a tady, pokud vám unikl nějaký postřeh ze třetí řady, zamiřte sem.

Recenze

Třetí řada začíná přesně tam, kde skončila druhá, přesto se velice liší ve svém provedení. Zničehonic divák sleduje jakousi alternativní linii postav, které se dostaly z Kupole. Tato alternativní linie je nám sice představena pouze v úvodních dílech, její výskyt ovšem má veliký dopad na celkový seriál. A to opravdu veliký.

(Barbie se v průběhu řady stane otravnou postavou)

Je v podstatě jedno, co se postavám přihodilo v minulých dílech, protože u většiny můžete vše škrtnout. Postavy, ke kterým jste si za celou dobu postupně vytvořili nějakou náklonnost, se nyní chovají jinak a nelogicky. Téměř všichni jsou pod vládou Christiny Price. A to bohužel i hlavní a nejoblíbenější postava seriálu Barbie.

Ten sice postupem času procitne, bohužel až v samotném konci seriálu. Jediné postavy, které zůstávají téměř nedotknutelné, jsou Velký Jim, Julia Shumway a Joe McAlister. Zbytek obyvatelstva tupě následuje Christinu a plní jakékoliv její rozkazy. Asi nejotravnějšími postavami se stane Junior se Samem.

(Z hlavních postav se stanou tupé nádoby, které poslouchají rozkazy Christiny)

Děj třetí řady bohužel zcela ignoruje veškeré poznatky z uplynulých řad a místo toho, aby prohluboval výskyt Kupole, spíše nám servíruje nezáživnou dějovou linku s ovládnutým obyvatelstvem města. Pokud jste čekali, že znovu půjde o přežívání uvnitř Kupole, tak na to můžete okamžitě zapomenout. Dějová struktura se ve třetí řadě natolik změnila oproti původním řadám, že Under the Dome je v podstatě úplně jiný seriál, než býval na začátku. A o rozdílech mezi knihou a seriálu už ani nemluvě.

Jednotlivé epizody jsou s novým dějem nudné, bez nápadu, bez akce a celkově se staly hrozně nezajímavými. Důvod, proč divák sleduje jakýkoliv seriál je ten, že se těší na další epizody. Problém u třetí řady byl u mě v tom, že jsem se na další epizody netěšil a bylo mi v podstatě jedno, co se stane jakékoliv postavě. Třetí řada pohřbila tento seriál.

(Velký Jim ve třetí řadě příliš nevylepší svůj vztah se synem)

I když jsem od začátku věděl, že seriál je sci-fi, Under the Dome se vydal na zcela „jinou“ úroveň sci-fi žánru a podle hodnocení u nás na Edně, nebo kdekoliv jinde, třetí řada se celkově nikomu moc nelíbila. Za nejhorší epizodu považuji 3×11 – Love is a Battlefield a za nejlepší 3×07 – Ejecta. Tato epizoda měla skutečně spád a bylo krásné sledovat, co se děje mimo Kupoli, i když jsme se následně dozvěděli, že vše, co se stalo, byl jen přelud.

Seriál se trochu zvedl v posledních dvou epizodách, bohužel dvě epizody nezachrání celou řadu. Prvních třicet minut finále bylo poměrně fajn, zbytek ovšem zanechal otevřený konec, ač tvůrci slibovali něco jiného. Under the Dome se s největší pravděpodobností už nedočkáme, proto můžeme mezi sebou přivítat další ukončený seriál s otevřeným koncem.

Hodnocení: 40 %

Jak vám se líbila třetí řada seriálu Under the Dome? Považujete ji za nejlepší, nebo nejhorší? A líbilo se vám ukončení seriálu? Pokud byste si chtěli přečíst recenzi k první a druhé řadě seriálu, tak můžete tady a tady.

Foto: CBS


Jít na Under the Dome | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!