Recenze druhé řady seriálu Van Helsing

Recenze druhé řady seriálu Van Helsing

15.1.2018 20:00


První řada neměla moc dobré ohlasy a když se pak seriál začal zlepšovat, většina fanoušků už mu šanci nedala. Druhá série slibovala v trailerech zcela jinou podívanou. Jak to tedy nakonec dopadlo? Podařilo se druhé řadě vymanit ze stínu té nemastné neslané první sezóny?


Van Helsing je spíše oddychovým seriálem, u kterého člověk nemusí moc přemýšlet. I když pár záblesků na různé teorie, machinace postav a mytologie upířího světa můžeme v seriálu letmo spatřit, spíše se jedná jen o malá pomrknutí a v podstatě jde o klasickou béčkovou tvorbu stanice Syfy. Nicméně to neznamená, že je seriál špatný.

Problémem první řady byly nezajímavé postavy, jejich nelogické chování a zčásti slaboučký příběh v prvních pár dílech. Seriál se ale ke konci první sezóny našel a trailery na druhou řadu slibovaly zcela odlišnou podívanou. Povedlo se tedy seriál změnit? Tak částečně. První polovina druhé řady skvěle navazuje na rozjeté finále a těží z něj to nejlepší.

Vanessa se setkává se svou odcizenou dcerou Dylan, která byla proměněna v upíra a vychovávána její nemesis Rebeccou. Pomocnou ruku Vanesse podává čerstvě proměněný Julius, který si chce napravit reputaci z první sezóny. Do toho vede doktorka Sarah svého bývalého kamaráda Axela k Vanesse, u které chce vysloužilý mariňák najít slitování, aby ho proměnila zpět v člověka.

(Scarlett skvěle zapadla do seriálu. Foto: Syfy)

Zápletka druhé řady nezní vůbec špatně. A vlastně ani vůbec špatná není. Především prvních sedm dílů stojí opravdu za to. Děj je najednou promyšlený, seriál nemá nouzi o nové zápletky a i vedlejší děj, postavy se stávají zajímavějšími. Hodně kladných bodů získává především lidský Julius a také psychopat Sam, který sice dostává prostor zhruba jen ve třech epizodách, ale když už v nich je, pronikneme jeho postavě opravdu pod kůži.

Co se ale pak pokazí? Epizoda Everything Changes opravdu doslova vše změní a od té doby je seriál k nepoznání. Najednou každou epizodu sledujeme jinou skupinku lidí, takže například hlavní postava Vanessa je v posledních šesti epizodách pořádně pouze v jednom díle. A podobně je tomu i u ostatních. To ovšem není jediný problém. Poslední díly působí dojmem, jako by tvůrcům došly nápady. Děj se vleče a zbytečně se odbočuje od hlavní linky, která místy naznačuje, že téma je vyčerpané.

I na začátku druhé řady jsme potkávali různé skupinky lidí, vzpomeňme si například na podivnou skupinu ve škole, která byla zajímavá. Ale to, co nám tvůrci předvádějí v druhé polovině druhé řady, je návrat ke kořenům první série. Zbylých šest epizod není až na pár scén vůbec důležitých a jen uměle natahují sezónu, která musí mít po vzoru té první třináct dílů.

(Flesh byl stejně zbytečný jako v případě první řady. Foto: Syfy)

Neustálé žvatlání o pradávném upírovi začíná být v posledních epizodách únavné. A některé postavy ztrácí na významu – například takový Dmitri, jenž se ve finále stává naprosto nevýznamnou osobou a jeho upíří galantnost je pryč jako mávnutím kouzelného proutku. Podobně je tomu i u Fleshe a Lucky, kteří do příběhu nepřinesli vůbec nic a jsou v seriálu opravdu jen do počtu. Bohužel stejný případ nastal i u Mohameda, který je jen částečně zajímavý díky zabijákovi Samovi.

Novým tahounem seriálu se stal Julius společně s čerstvě nalezenou sestrou Scarlett Harker, kterou si lze hned po první epizodě snadno oblíbit. Skvěle jim asistuje proměněný mariňák Axel Miller a také Vanessa, ale ta se v druhé polovině série de facto vůbec nevyskytuje. Celá druhá řada se tedy hodnotí velice těžko, protože každá její polovina je zcela jiná.

Pokud máme srovnávat kvalitu první a druhé řady, tak vítězí o kousek ta druhá. Na druhou stranu lepší pocit jsme měli po finále první řady, protože to současné spíše vyvolalo obavy. Druhá řada je komornější, zaměřuje se na pár postav, druhá polovina je spíše epizodního rázu a bohužel se už nesetkáváme s postupným odhalováním děje jako v případě první sezóny, kdy jsme nevěděli, kdo je záhadným vrahem v nemocnici.

Třetí řada, která je již potvrzená, zřejmě rozhodne, jakým směrem se seriál nakonec vydá. Zda bude pokračovat v horší části druhé řady, nebo naopak vyvrátí naše spekulace a přijde s něčím svěžím a zajímavým. Na třetí řadu se ale zatím netěšíme, protože finále v nás vyvolalo rozporuplné pocity a trošku narušilo (a ovlivnilo) náš pohled na celkem dobrou druhou řadu.

Hodnocení: 65%


Jít na Van Helsing | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!