Rozhovor s tvůrcem o konci první poloviny páté série

Rozhovor s tvůrcem o konci první poloviny páté série

1.2.2018 20:23


S Vikingy se nyní musíme na pár měsíců rozloučit, protože pokračování páté řady se dočkáme až za několik měsíců. Přečtěte si prozatím rozhovor s tvůrcem Michaelem Hirstem, jenž se vyjádřil k hlavním věcem, ke kterým došlo v desátém díle.


Lagertha byla zcela připravena na svou smrt v bitvě, takže jak si poradí se svým přežitím?
Podle mě je to pro ni těžké a bude ji to dlouho trápit. Bude ji to dlouhou dobu provázet, bude to pro ni další bitva. V podstatě jí to změnilo život. Zabila někoho, koho milovala. Brzy uvidíte, jak hluboce ji to zasáhlo.

Lagertha, Bjorn a Ubbe musí opustit Kattegat. Jaké budou jejich další kroky?
Musí se dostat někam do bezpečí, protože budou pronásledováni. S Ivarem je lepší si nezahrávat. Budou na jiném místě, jejich životy se změní a budou se muset vydat na milost před překvapivé lidi. Bitva bude mít velké a nechtěné následky.

Halfdanova smrt byla naschvál udělána tak, aby byla dojemná, ale zároveň měla zachytit jeho pocit radosti?
Byla to dojemná smrt, podobně to bylo u Astrid. Bylo to těžké, věděl jsem, že zabijeme pár hlavních postav a některé mé oblíbence, ale bylo to opravdu těžké. Už na začátku, kdy jsem o této epizodě přemýšlel, to bylo v podstatě se všemi na vážkách. Spousta jiných postav mohlo v té bitvě zemřít, ale já si říkal, že bude důležité vidět smrt mezi bratry a milenci. Šlo hlavně o to, aby tyto postavy tak nějak předpovídaly svou smrt. Pro mě to byla velmi emotivní epizoda a myslím, že byla skvěle zpracována.

Harald a Lagertha zabili někoho, koho měli opravdu rádi. Jak se přes tuto věc dostanou?
Lagertha za své činy zaplatí, nedojde k tomu hned, ale někdy v budoucnu. Udělala hodně věcí, které bychom neudělali. Zabíjela lidi, dělala násilné věci, ale myslím, že zabití Astrid a jejího dítěte je věcí, kvůli které se jí v budoucnu změní život. Poté tu máme věc týkající se bratrů. Někdo by svého bratra nedokázal zabít. Například Ubbe nezvládl zabít Hvitserka, ale Harald to se svým bratrem dokázal. Tohle je podle mě klíčový rozdíl. Někdo by to v těchto podmínkách dokázal udělat, ale někdo ne. Pokládal jsem tak otázku jak sám sobě, tak i divákům, zda by to dokázali udělat. Udělali byste to za takových okolností? Vikingové žijí životem a smrtí, proto jsou tu takové otázky logické.

Když Ubbe nedokázal zabít Hvitserka, tak to pro Hvitserka bylo zřejmě překvapující.
To ano, rozhodně. Kdyby to bylo naopak, tak myslím, že by Hvitserk zabil Ubbeho. Ale Ubbeho charakter se nyní bude velmi vyvíjet. V průběhu pokračování páté série se stane důležitou a zajímavou postavou. Věděl jsem, že Ubbe by ho nezabil, protože to k němu nesedí, Ubbe hodně přemýšlí. Po Ragnarovi toho hodně zdědil a je někým, komu se budu velmi rád věnovat.

Před bitvou Ivar řekl, že Hvitserk lituje rozhodnutí, že se přidal na jeho stranu. Bude toho litovat ještě víc poté, co viděl Ubbeho, bratra, ke kterému se otočil zády, jenž ho z lásky k němu nezabil, zatímco Ivar, ke kterému se přidal, mu vyhrožoval?
Podle mě je Hvitserk zajímavou postavou, protože stále bojuje se svými pocity a neví, proč odešel z té lodi a přidal se k Ivarovi. Ví, že to bylo něco, co bylo předurčeno, ale stále nad tím přemýšlí. Ivar si z něj pořád utahuje a toto bude i nadále součástí příběhu. Kvůli tomu Ivar a Hvitserk musí přijít na to, jaký vztah mezi nimi ve skutečnosti je a proč bylo předpovězeno, že budou na stejné straně. Doteď v něm toho moc nevyčtete. Vše bude součástí budoucích dílů – na čí straně je, v co věří a kdo vůbec je. Je jako svobodná duše, jako neřízená střela. Všechny postavy můžete nějak označit, ale u Hvitserka se vám to nepovede. A ani on sám to nedovede. Díky všem činům, které udělal či neudělal, postupně zjistí, kdo je.

Floki učinil šokující oběť. Co to o jeho postavě vypovídá?
Floki je právě zoufalý, protože chtěl vzít zbožné lidi na zbožné místo. Je přesvědčen, že všechny ostatní zajímají už jen špatné věci týkající se násilí a smrti. Proto vzal skupinu lidí pryč, kde by mohli začít nanovo, kde by mohli konat dobro. Lidské chování je však velkou otázkou. Pro Flokiho se vše promění v noční můru, protože se ostatní začnou chovat tak jako doma. Opět se na scéně objeví odplata, od které chtěl utéct. Kvůli možnosti dobra učiní takovou oběť. Je sice pravděpodobné, že se nevyplní to, co chce, ale ukazuje to, že Floki i celá osada jsou v extrémní situaci. Není však žádné překvapení, že to bude horší, horší a ještě horší, až to nakonec bude nepředstavitelné.

Ivar se dohodl se spoustou odlišných lidí kvůli tomu, aby byl tam, kde je teď. Jak tato spojenectví vyřeší, když je nyní králem Kattegatu?
Ivar je takový Trump. Všem by slíbil cokoliv, ale neřeší následky. Takže kdybyste ho přistihli, že lže a řekli mu: „Řekl jsi tohle, ale neděláš to,“ tak on by vám řekl: „Já to nikdy neřekl.“ Ivar je jak síla přírody. Jako malý byl povyšován nad všechny ostatní a myslí si, že je pravým dědicem Ragnara ve smyslu, že bude podobně jako on mýtickým válečníkem a geniálním mužem. Prostě, že se na něj bude pamatovat jako na jeho otce. Je mu tedy jedno, co komu řekne. U Ivara je to tak, že ať je jakkoliv špatný, tak vás stejně bude zajímat. Je to fascinující postava. Chcete ho prostě vidět. Jde tu tedy o tohle, hraje neuvěřitelnou hru, která může být sice děsivá, plná lží a čehokoliv, co chce, ale stejně ho budete chtít vidět.

Rollo se vrací do Kattegatu. Čeho chce dosáhnout?
Rollo musí vyřešit nevyřízené záležitosti, o kterých jsem věděl už od psaní první série. Myslím, že až tato věc bude odhalena, tak mnozí fanoušci budou vědět, o čem mluvím. Týká se to Ragnara, Lagerthy a spousty dalších věcí týkajících se jeho života. Vrací se tedy zpátky jako vážený a úspěšný muž, ale svou minulost nemůže nechat za sebou. Nikdo se jí nedokáže zbavit. On se ale vrátí, aby se s minulostí vypořádal. Má k tomu velmi silnou motivaci a je zajímavé, jak se to vyřeší. Je to velmi zajímavé.

Ivar má teď to, co chtěl – je králem Kattegatu. Ale Lagertha stále žije. Bude jeho bezcitné pronásledování Lagerthy součástí hlavní přeběhové linie druhé poloviny páté série?
Pro pána krále, ani nevím, kde mám začít, protože to bude tak důmyslné, úžasné, násilné a skvělé. Hlavu mám aktuálně přecpanou, protože stále pracuji na šesté sérii a mám před vámi asi tak dvacet epizod náskok. Nedokážu vám ani povědět, jak dojemné a úžasné věci se konečně přihodí Lagerthě, Ivarovi a Bjornovi. Tyto postavy jsou prostě skvělé, Lagerthu mám hodně rád. Velmi rád píšu její příběh. Všem jejím fanouškům můžu slíbit, že se jí ještě dočkáte. Je to skvělé. Ona je naprosto skvělá.

Zdroj článku: TV Guide; Foto: History


Jít na Vikings | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!