Tržby: Film je propadákem v Americe

Tržby: Film je propadákem v Americe

20.6.2016 17:40


Warcraft: První střet řádí už nějaký ten pátek v kině, ale ne příliš přívětivé recenze z Ameriky filmu nepomohly. Film se i přes svou velkou fanouškovskou základnu stal v Americe naprostým propadákem.


Američani dávají na recenze a podle nich se často rozhodují, zda do kina vyrazit či ne. První ohlasy na film nedopadly příliš dobře a potenciální diváci si návštěvu kina rozmysleli. Warcraft nebodoval dokonce ani první týden, kdy nebyl nejvýdělečnějším filmem daného týdne. Celkově si zatím Warcraft z Ameriky odnesl pouhých 37 milionů dolarů.

To je za dva týdny hrozně málo. Navíc tržby neustále budou klesat a První střet bude mít co dělat, aby se vyšplhal alespoň na 50 milionů dolarů z domácího trhu. Svět je na tom už o poznání trochu lépe. Odtud si Warcraft zatím odnesl slušných 340 milionů dolarů, z toho 205 milionů přiteklo rovnou z Číny. Čína je známá svou silnou fanouškovskou základnou hry Warcraft, takže film nad vodou prakticky drží ona.

Problém je ovšem v tom, že tvůrcům se z prodaných lístků v Číně vrací menší podíl (hovoří se o čtvrtině z ceny lístku) než z Ameriky, takže pro studio je priorita, zda je film úspěšný na domácích či případně na evropských trzích. Celosvětově Warcraft vydělal 377 milionů dolarů a rozpočet činil 160 milionů dolarů. Nebudeme si nic nalhávat, od filmu se čekalo trošku víc a nebýt tržeb ze zbytku světa, film by byl totálním propadákem a na případné pokračování bychom mohli zapomenout.

(Dočkáme se někdy pokračování? Foto: Blizzard)

Do daného rozpočtu ovšem nejsou zahrnuty marketingové náklady a dle časopisu Hollywood Reporter film musí vydělat nejméně 450 milionů dolarů, aby se alespoň snímek dostal do plusových čísel. Co si z toho máme vyvodit? Tvůrci chtěli prvním filmem rozjet velkou sérii, nyní je ale budoucnost Warcraft filmů velice nejistá. S odsouhlasením pokračování to nebude tak snadné.

I kdyby se podařilo protlačit u Blizzardu pokračování, situace by mohla být s druhým filmem za pár let ještě horší. Diváci nezapomínají a neradi dávají druhou šanci filmům, které je již napoprvé zklamaly. Vzpomeňme si třeba na Sněhurku a Lovce z roku 2012 či Želvy ninji z roku 2014. První díly vydělaly okolo 400–500 milionů dolarů, recenze nebyly přívětivé, odsouhlasilo se pokračování, ale v současné době se oběma sequelům v kinech nedaří. Warcraft může potkat stejný osud.

Úplně bych nad Warcraftem hůl nelámal, ale Blizzard má o čem přemýšlet. Duncan Jones nedokázal ukočírovat první film, nové diváky určitě neoslovil. Studio vzhledem k tržbám zřejmě nebude vydávat ani prodlouženou verzi filmu, která by si mohla vyžádat nějaké ty finanční náklady navíc. Extra nových 40 minut, které Jones neukázal, tak v jednotném filmu bohužel neuvidíme. V komentářích nám dejte vědět, zda si myslíte, že Blizzard odsouhlasí pokračování.


Jít na Warcraft | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!