Proč byl film X-Men: Dark Phoenix odsunut až na příští rok?

Proč byl film X-Men: Dark Phoenix odsunut až na příští rok?

31.3.2018 18:22


Podzim 2018 měl být opět ve znamení X-Menů, měli jsme se dočkat pokračování hlavní mutantí ságy. Zatím se zdálo, že Simon Kinberg má vše pevně v rukou a málokdo tedy čekal, že snímek potkají problémy. Ty jsou nicméně tady. Co tedy stálo za odsunutím premiéry?


Letos v listopadu jsme se měli dočkat snímku X-Men: Dark Phoenix, u kterého to zatím vypadalo, že žádné problémy nejsou. Zprávy z natáčení byly pozitivní, takže většina fanoušků byla překvapena, když studio Fox náhle oznámilo, že snímek dorazí do kin až v únoru 2019. Na internetu se již objevují první zprávy, co za nepěkným odsunutím mohlo stát.

Když se podíváme na události posledních týdnů a měsíců, tak se většina herců (Sophie Turner, Nicholas Hoult či Tye Sheridan) vyjadřovala o novém filmu pouze v superlativech. Hovořilo se o tom, že snímek bude výjimečný, bude měnit komiksový žánr podobně jako Logan a Deadpool. Navíc se na palubu přidal i Hans Zimmer, který se zařekl, že nebude skládat hudbu komiksovým filmům, pokud ho projekt sám neosloví.

Z běžné hollywoodské praxe sice nemůžeme čekat, že by Zimmer dostal k rukám scénář, ale Simon Kinberg, který film režíruje, mu určitě nastínil zápletku, která se zřejmě Hansovi zdála dost zajímavá, aby se projektu upsal. I ohlasy na Kinberga byly pozitivní a během natáčení se neobjevila žádná negativní zpráva týkající se tohoto začínajícího režiséra.

Zdálo se tedy, že vše šlape, jak má. Kde je potom kámen úrazu? Údajně u testovacích projekcí. Prvotní ohlasy nezněly příliš nadšeně. Nyní se popravě neví, co se testovacímu publiku nelíbilo, ale zkrátka to nebylo ono. Navíc se ve filmu vyskytuje celá škála postav, které hrají známí a slavní herci, kteří údajně nedostávají dostatečný prostor. Jak tedy Fox bude na tento nemilý fakt reagovat? Pochopitelně nás čekají přetáčky.

(Snad nebudou z filmu plakat i diváci. Foto: Fox)

V následujících dnech a týdnech budeme vědět snad více, jaké procento filmu se bude přetáčet. Fox si chce dát na filmu záležet, a když se nad tím pořádně zamyslíme, vlastně ani nemá na vybranou. Před natáčením studio dokázalo přemluvit k podpisu smlouvy Nicholase Houlta, Jamse McAvoye, Michaela Fassbendera a Jennifer Lawrence. Všichni čtyři už mají ve světě filmu poměrně zvučné jméno, někteří se navíc (určitě Jennifer Lawrence a šušká se i o Fassbenderovi) nechtěli do série vrátit, takže si dokážeme představit, že je studio přemluvilo pořádně tučným šekem.

Pokud herci spolkli už i tak velkou část rozpočtu a nyní nás čekají větší (či snad menší?) přetáčky, rozpočet snímku bude bobtnat a bobtnat. Nezapomínejme, že poslední film X-Men: Apocalypse si neodnesl úplně nejpozitivnější recenze a celosvětově vydělal jen 543 milionů dolarů. Pokud by na podobných číslech měl skončit i Dark Phoenix, tak právě s dalšími náklady na přetáčky a šťavnaté výplaty herců by se mohl opakovat příběh alá Justice League.

Neurčité zdroje také hlásí, že Simon Kinberg musí pozměnit zápletku filmu a upozadit rasu Skrullů, kteří hrají ve filmu velkou roli. Problém je ten, že v roce 2019 do kin přilétne Captain Marvel, který se bude rovněž soustředit na Skrully. A dva příběhy o stejné rase v jiném pojetí by nemuselo být to pravé ořechové. Film by se údajně stihl přetočit i dříve, ale někteří herci (například Sophie TurnerGame of Thrones) mají aktuálně jiné závazky a nemohou se urychlených dotáček zúčastnit.

A co podle vás stojí za odsunutím premiéry? Je možné, že se nakonec filmu vůbec nedočkáme, když studio Disney nyní vlastní Fox?

Zdroj: ComicBook.com


Jít na X-Men | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!