#2999 Bigi: Ja sice nejsem zadnej kovar ani odbornik. Ale ten mec na tom videu bych si rozhodne nevybral kdyby me slo o zivot. Ta zasroubovana hlava diky ktery drzi ta rukojet pohromade me proste neprijde normalni :-D nehlede nato,ze je ten celej mec vyrobenej z nejaky prapodivny pasoviny…
Proste filmovej kovar :) mece na efekt…
#3005 Lighthammer: Z vody vařil možná tak ten, kdo ti tohle řekl, protože dochovaných informací je spousta. O materiálech, postupech, koncepcích. Stačí se zajít podívat do muzea zbraní, nebo si přečíst knihu: https://www.kosmas.cz/…17.-stoleti/
Meče o kterém píšeš bývaly ceremoniální, případně popravčí, tj. rozhodně ne určeny k boji. Šermířům taky nemůžeš věřit všechno. :)
#2999 Bigi: Odšroubuje, pokud ten meč používáš. Všechny vibrace vznikající během šermu se přenáší (nejen) do hlavice a ta se, pokud je takto dementně šroubovaná, prostě uvolní. Nejištěný (např. tmelem, nebo pojistnou matkou) závit rozhodně nepatří mezi nejspolehlivější spoje. Mluvím ze zkušenosti, kamarád si takový (jedenapůlruční) pořídil, a během tréninků pravidelně musel dotahovat. Nakonec si většinu času i prostě půjčoval meče od ostatních.
#3003 kesuaus: Šermoval jsem pár let, teď už to nedělám, nějak mě to přešlo. Nějaké HEMA(?) jsme neřešili, dělali jsme prostě 15. století (Liechtenauer, Talhoffer) s jedenapůlkama. Že amíci dělají dobré zbraně je možné, já mám zkušenosti jen s takovýma mamlasama jaký je na tom videu.
K váhám, jednoruční meče mívají (mívaly) 900–1200 gramů, jedenapůlruční 1000–1400 gramů, obouruční zhruba do 3000 gramů, víc nemá smysl. Můžu říct, že nejlépe se šermovalo s mojí první jedenapůlkou (1100 gramů), naopak jedenapůlka která měla 1500 gramů byla na nějaké delší šermování a techniku naprosto k ničemu a nepoužitelná. Tak asi tak.
#3002 kesuaus: hele mám dojem, že tvůj carbon steel a nějaký materiálový standardy AISI 1080, jsou trošičku mimo mísu co se týče srovnání s reálným historickým mečem, tehdejší kováři nejspíš nejeli podle tabulek a použitej matroš pro výrobu byl nejspíš taky „maličko“ jinde, než umožňuje dnešní doba… Z mýho pohledu: vycházim z informací, který jsem někdy před 10–15 lety získal od historickejch šermířů, 1) 99% reálnejch rytířskejch střetů končilo max. 2 ránou: útočník vedl vší silou výpad a buď zasáhnul, nebo promáchnul a soupeř ho ihned típnul v protiúderu (takže tolik k reálnýmu vyobrazení soubojů ve filmech: kdo by chtěl na něco takovýho čumět…), 2) nějákej údajně věrnej obouručák mi tenkrát půjčili (už nemam tušení, o jakou repliku šlo, pamatuju si hlavně pěkně velký protizávaží na rukojeti), každopádně dalo dost práce ten krám vůbec napřímit,takže to hádám vážilo výrazně víc než 5 kilo, 3) jasně si pamatuju hlášku, že se zachovalo až překvapivě málo faktickejch informací ohledně těhle zbraní a jejich výroby, tzn. že tu beztak všichni vaříme z vody.
#3002 kesuaus: Psal sem, že plech ze šit oceli s rozměrama Horového meče váží 11 kg.. Jinak jestli máš longsword z karbon steel, tak moc nemachruj, karbon se tak trochu používá, protože je lehoučký a pevný a v té době asi karbon neměli :l
#2998 Džůny: Nemôžem to video pozriet kvoli internetu ale všade na svete maš exotou čo robia „SLO“ (Sword Like Object) Američania robia aj velmy dobre meče , repliky mečou, sekery , kopiie . Oberyn bojoval celkom „OK“ nemislim si že by si z mečom ako priemerny šemiar zabil niekoho kdo ma kopiu to je proste jasne nevyhoda . Mimochodom , šermujes moderny šerm alebo HEMA ? Tak isto nemislim si že preto že je to serial by maly robit uplne nelogicke veci je to serial z obrovskym rozpočtom , važne si nemôžu dovolit nejakeho historika (na ine veci) a niekoho kdo roby HEMA aby im povedal čo a ako ? Ale aspon ten serial neni taka volovina ako napriklad 300, Troja , Kralovstvo Nebeske , Braveheart etc…
#2987 Tuberkuloz: Ti si uplne mimo že ? :D 11KG nevažil v hisorii ludstva Žiadny meč. A NIKDO ANI 5 METROVY A 1500 KILOVY Svalnač by s takim mečom nevedel bojovat . To čo hora predvadzal v minulej časty vizeralo ako ked ožran zobere palicu tažku . Povec mi aki meč by mal važit 11KG ? Ja mam Windlass Cuttlery Longsword 1080 Carbon steel blade a ma to 1,3kg približne
#2986 Ser David Payne: Odporučana váha 2 az 4 kilogramy ? :D To možno tie obrovske hovada meče ale vačšina mečov mala okolo 1kilogramu aj menej niekedy.
#2997 iGoTthis: Ta dira v tom dreve neni kulata, jen konec kvuli zavitu, takze se to neprotaci. Nevidim v tom takhle problem. Ta hlavice se jen tak sama od sebe neodsroubuje…
#2995 Bigi: No to je teda matlák. Amíci by se radši měli chladným zbraním a středověku celkově vyhýbat obloukem, ten jeho „výrobek“ (záměrně nepíšu meč) by se snad po roce rozpadl i kdyby byl celou dobu jen pověšený na zdi. Šroubovaná „hlavice“, neupevněný jílec a záštita… a ty hovadiny co mele radši ani řešit nebudu (o „vikingských mečích“ a žlábku). Tfuj.
A co se souboje týče, fakt to neřešte… je srandovní to číst. Choreograficky byl fajn, pěkné na pohled pro masy, v reálu by je oba průměrný šermíř seřezal do dvou minut. Všechny ty otočky, tanečky, blbinky… fakt to neřešte, je to seriál, debatujte o něčem, co má smysl.
#2987 Tuberkuloz: Čtyřkilovej meč je už hodně velkej kolos; cokoliv těžšího už je spíš na ozdobu než na boj. Na Horu tak akorát. Radši se podívej na skutečný meče než na nějaký železný hranoly.
#2990 Wolfinator1: To máš pravdu, hlavně by mohl vyhladit všechny Freye, když s nima skoro sousedí. Jestli je rod, který si zaslouží komplet vyhladit, pak to jsou Freyové! Navíc teď mají Kailinskou držbu Boltonové, takže pravděpodobně bude bude pokračovat v partizánské válce :-)
Dúfam, že až sa Daario vrati ku Daenerys tak sa nejak postavi proti tomu, že vyhnala Joraha
#3011 lukas254 #3020 kesuausProto taky sekal jen do flašek :D bych ho chtěl vidět kdyby měl sekat do prasat jako tady třeba :D https://www.youtube.com/watch?…
#2999 Bigi: Ja sice nejsem zadnej kovar ani odbornik. Ale ten mec na tom videu bych si rozhodne nevybral kdyby me slo o zivot. Ta zasroubovana hlava diky ktery drzi ta rukojet pohromade me proste neprijde normalni :-D nehlede nato,ze je ten celej mec vyrobenej z nejaky prapodivny pasoviny…
#3022 BigiProste filmovej kovar :) mece na efekt…
#3005 Lighthammer: Z vody vařil možná tak ten, kdo ti tohle řekl, protože dochovaných informací je spousta. O materiálech, postupech, koncepcích. Stačí se zajít podívat do muzea zbraní, nebo si přečíst knihu: https://www.kosmas.cz/…17.-stoleti/
Meče o kterém píšeš bývaly ceremoniální, případně popravčí, tj. rozhodně ne určeny k boji. Šermířům taky nemůžeš věřit všechno. :)
#2999 Bigi: Odšroubuje, pokud ten meč používáš. Všechny vibrace vznikající během šermu se přenáší (nejen) do hlavice a ta se, pokud je takto dementně šroubovaná, prostě uvolní. Nejištěný (např. tmelem, nebo pojistnou matkou) závit rozhodně nepatří mezi nejspolehlivější spoje. Mluvím ze zkušenosti, kamarád si takový (jedenapůlruční) pořídil, a během tréninků pravidelně musel dotahovat. Nakonec si většinu času i prostě půjčoval meče od ostatních.
#3003 kesuaus: Šermoval jsem pár let, teď už to nedělám, nějak mě to přešlo. Nějaké HEMA(?) jsme neřešili, dělali jsme prostě 15. století (Liechtenauer, Talhoffer) s jedenapůlkama. Že amíci dělají dobré zbraně je možné, já mám zkušenosti jen s takovýma mamlasama jaký je na tom videu.
K váhám, jednoruční meče mívají (mívaly) 900–1200 gramů, jedenapůlruční 1000–1400 gramů, obouruční zhruba do 3000 gramů, víc nemá smysl. Můžu říct, že nejlépe se šermovalo s mojí první jedenapůlkou (1100 gramů), naopak jedenapůlka která měla 1500 gramů byla na nějaké delší šermování a techniku naprosto k ničemu a nepoužitelná. Tak asi tak.
#3014 kesuaus#3002 kesuaus: hele mám dojem, že tvůj carbon steel a nějaký materiálový standardy AISI 1080, jsou trošičku mimo mísu co se týče srovnání s reálným historickým mečem, tehdejší kováři nejspíš nejeli podle tabulek a použitej matroš pro výrobu byl nejspíš taky „maličko“ jinde, než umožňuje dnešní doba… Z mýho pohledu: vycházim z informací, který jsem někdy před 10–15 lety získal od historickejch šermířů, 1) 99% reálnejch rytířskejch střetů končilo max. 2 ránou: útočník vedl vší silou výpad a buď zasáhnul, nebo promáchnul a soupeř ho ihned típnul v protiúderu (takže tolik k reálnýmu vyobrazení soubojů ve filmech: kdo by chtěl na něco takovýho čumět…), 2) nějákej údajně věrnej obouručák mi tenkrát půjčili (už nemam tušení, o jakou repliku šlo, pamatuju si hlavně pěkně velký protizávaží na rukojeti), každopádně dalo dost práce ten krám vůbec napřímit,takže to hádám vážilo výrazně víc než 5 kilo, 3) jasně si pamatuju hlášku, že se zachovalo až překvapivě málo faktickejch informací ohledně těhle zbraní a jejich výroby, tzn. že tu beztak všichni vaříme z vody.
#3007 Džůny #3013 kesuaus#3002 kesuaus: Psal sem, že plech ze šit oceli s rozměrama Horového meče váží 11 kg.. Jinak jestli máš longsword z karbon steel, tak moc nemachruj, karbon se tak trochu používá, protože je lehoučký a pevný a v té době asi karbon neměli :l
#3012 kesuaus#2998 Džůny: Nemôžem to video pozriet kvoli internetu ale všade na svete maš exotou čo robia „SLO“ (Sword Like Object) Američania robia aj velmy dobre meče , repliky mečou, sekery , kopiie . Oberyn bojoval celkom „OK“ nemislim si že by si z mečom ako priemerny šemiar zabil niekoho kdo ma kopiu to je proste jasne nevyhoda . Mimochodom , šermujes moderny šerm alebo HEMA ? Tak isto nemislim si že preto že je to serial by maly robit uplne nelogicke veci je to serial z obrovskym rozpočtom , važne si nemôžu dovolit nejakeho historika (na ine veci) a niekoho kdo roby HEMA aby im povedal čo a ako ? Ale aspon ten serial neni taka volovina ako napriklad 300, Troja , Kralovstvo Nebeske , Braveheart etc…
#3006 Džůny#2987 Tuberkuloz: Ti si uplne mimo že ? :D 11KG nevažil v hisorii ludstva Žiadny meč. A NIKDO ANI 5 METROVY A 1500 KILOVY Svalnač by s takim mečom nevedel bojovat . To čo hora predvadzal v minulej časty vizeralo ako ked ožran zobere palicu tažku . Povec mi aki meč by mal važit 11KG ? Ja mam Windlass Cuttlery Longsword 1080 Carbon steel blade a ma to 1,3kg približne
#3004 Tuberkuloz #3005 Lighthammer#2986 Ser David Payne: Odporučana váha 2 az 4 kilogramy ? :D To možno tie obrovske hovada meče ale vačšina mečov mala okolo 1kilogramu aj menej niekedy.
#3032 Ser David Payne3000!!!!
#2997 iGoTthis: Ta dira v tom dreve neni kulata, jen konec kvuli zavitu, takze se to neprotaci. Nevidim v tom takhle problem. Ta hlavice se jen tak sama od sebe neodsroubuje…
#3006 Džůny #3008 iGoTthis#2995 Bigi: No to je teda matlák. Amíci by se radši měli chladným zbraním a středověku celkově vyhýbat obloukem, ten jeho „výrobek“ (záměrně nepíšu meč) by se snad po roce rozpadl i kdyby byl celou dobu jen pověšený na zdi. Šroubovaná „hlavice“, neupevněný jílec a záštita… a ty hovadiny co mele radši ani řešit nebudu (o „vikingských mečích“ a žlábku). Tfuj.
A co se souboje týče, fakt to neřešte… je srandovní to číst. Choreograficky byl fajn, pěkné na pohled pro masy, v reálu by je oba průměrný šermíř seřezal do dvou minut. Všechny ty otočky, tanečky, blbinky… fakt to neřešte, je to seriál, debatujte o něčem, co má smysl.
#3003 kesuaus#2995 Bigi: jojo hodne dobry jak ta rukojet drzi jen diky tomu nasroubovanymu lvoj :-D … mec jen pro paradu
#2999 Bigi#2995 Bigi: Ten borec dokázal přeseknout 3 sklenky :o
Kdyz uz se tu bavíte o měčích: https://www.youtube.com/watch?… https://www.youtube.com/watch?…
#2996 Tuberkuloz #2997 iGoTthis #2998 Džůny#2992 Menec: Boužel nemaže :D Doporučuji používat náhled, ale tak hlavní je, žes to udělal omylem :)
#2987 Tuberkuloz: Čtyřkilovej meč je už hodně velkej kolos; cokoliv těžšího už je spíš na ozdobu než na boj. Na Horu tak akorát. Radši se podívej na skutečný meče než na nějaký železný hranoly.
#2991 Menec: Kruci, omlouvám se všem, zapomněl jsem dát ten vykřičník pro spoiler :- Neví někdo, jak se maže svůj vlastní příspěvek?
#2994 Athaeneus#2990 Wolfinator1: To máš pravdu, hlavně by mohl vyhladit všechny Freye, když s nima skoro sousedí. Jestli je rod, který si zaslouží komplet vyhladit, pak to jsou Freyové! Navíc teď mají Kailinskou držbu Boltonové, takže pravděpodobně bude bude pokračovat v partizánské válce :-)
#2992 Menec