#988 mauvais-ange: ani neni mozny to nejak resit, protoze zatimco kazda serie predstavuje cca pul roku az rok deje, tak jeji natoceni trva daleko dyl.
Nasledujici text neni spoiler, ale trochu off-topic, tak to skryju…
Krasne se to da ukazat na Harry Potterovi (btw. v GoT je jak Tonksova -Osa tak skolnik Filch – w. Frey) – zatimco herci na zacatku opravdu hrali sve vrstevniky – bylo jim jedenact, na konci jim bylo pres dvacet a hrali sedmnactilety. Co casting HP nezvladl od zacatku bylo angazovani 55letyho Rickmana do role 35 let staryho Snapea :D
#986 Aldist: no ale tam nemas tu nepravidelnost ohledne stridani rocnich obdobi. Ledaze by treba precese byla tak extremni, ze by to tu planetu vychylovalo nepravidelne a extremnim zpusobem. Chtelo by to knizku jako je „veda na Zemeplose“ od Prachetta :)
#984 YgritteWildlings: no to je pravda, Daenerys bylo myslím kolem 14, když si ji odvezl Khal Drogo, ale Američanům by se asi moc nelíbilo, kdyby se tam svlíkala 14-ti letá herečka. Všichni ti dětští herci jsou prostě starší a v seriálu se mi zdá, že se ten věk ani moc neřeší.
#985 tap: Šlo by to třeba tak, že ta planeta oběhne kolem ,,Slunce" např. za 10 let (10 dnů jména), ale kolem vlastní osy se otočí za 24 hodin tak jako naše Země.
mimochodem, nikde neni psano, ze mezi dvema po sobe jdoucimi dny jmena uplyne ve svete GoT 365 dni :) Uplne staci, ze zima trva roky a prichazi nepravidelne. Ja jsem zase z casti geograf a opravdu by me zajimalo, jakym zpusobem by slo dosahnout sveta s pravidelnym stridanim dne a noci ale s nepravidelnym stridanim rocnich dob :)
#973 Aul: jeej biolog, ja taky :-) no a ještě jeden docela důležitý detail, ve středověku byli lidi i podstatně menšího vzrůstu, třeba jestli se někdo byl podívat někdy na zámku, měli i kratke postele
a jinak oni sice ti panovníci vladli třeba od 13 oficialně, ale taky to podle toho vypadalo a není pravda že vládli sami za sebe, vždycky měli plno lidi kolem dvora, kteří jim radili, víceméně něco jako mala rada v King's Landing, a určitě plati že je to prostě fantasy, sice věrohodná, ale dít se tam může cokoli, a popravdě nevím jak by se na to dívalo, kdyby herci byli mladší, asi by to působilo úplně jinak než teď
Vzhledem k tomu, že jsem si už první sérii před zkouknutím vyspoileroval videem od collegehumor a nakonec to zakončil pročtením wiki, protože mě zajímalo co bude dál, a blbec to dělám pořád, takže se počet překvapivých smrtí a jejich případných vykonavatelů stále ztenčuje :D
Ale k věci…
Předpokládám správně, že i dle upoutávky, se v příštím díle rozloučíme s Ohařem a bohužel i s Ygritte :(
Ohledně měníčů a draků, řekl bych že Draci jakožto magická stvoření (nebo alespon stvoření jenž magii podporují) budou vůči takovému „přebrání kontroly“ ze strany měničů imunní, ale netvrdim že myšlenka Starkových nových mazlíčků – draků, není lákavá :-D (i to pěkně vychází.. Rickon, Arya a Jon)
#976 Aldist: No vzhledem k tomu, co je v knížce napsáno (sešlost lidí a umírání stářím, Sansino dospívání atd.) opravud nepředpokládám, že by to bylo jinak.
#973 Aul: Ano biologicky, ale po stránce sociologické a psychologické je středověké 12-ti leté dítě úplně někde jinde než dnešní. Nebylo neobvyké, že manželství se uzavíralo velmi brzo a panovníci dokázal ibez regentů vládnout už i ve 13–14 letech. To už kolikrát měli vysloužené ostruhy z nějáké bitvy
#972 Corbek: To dřívější dospívání není tak úplně pravda. Studuju biolu člověka a podle poznatků byl ještě v 19. století průměrný věk dosažení menses u dívek 15 let, dnes už je to 13. A takhle je to i s výškou postavy, s vývinem pohlavních znaků a podobně. Takže dost dobře pochybuji, že by lidé ve středověku tělesně dospívali dříve. Ano, měli opotřebenější tělo díky nevyvážené výživě a neléčeným nemocem, ale to se projevovalo především u nižších tříd, u honorace spíš minoritně.
#953 kirmakX6on: V první knížce když Ned vybíral koho pošle popravit Horu. Tak Sansa si prohlížela všechny přítomné rytíře. A o Berriku Dondarionovi řekla že je pkěný ale už starý. Že mu už bylo 20 let. … a v dobách středověku atd. lidé dospívali mnohem dříve. Také dříve umírali .. nemůžeš to srovnávat s dnešní dobou + svět GoT je úplně jiný svět než tento náš
#969 mauvais-ange: Myslím si, že tak na 90% to bude až v další sérii, protože se to stalo až delší dobu po Krvavé svatbě. Aryi se o tom dni „zdálo“ (viděla ji plout vtělená do Nymerii).
#988 mauvais-ange: ani neni mozny to nejak resit, protoze zatimco kazda serie predstavuje cca pul roku az rok deje, tak jeji natoceni trva daleko dyl.
Nasledujici text neni spoiler, ale trochu off-topic, tak to skryju…
Krasne se to da ukazat na Harry Potterovi (btw. v GoT je jak Tonksova -Osa tak skolnik Filch – w. Frey) – zatimco herci na zacatku opravdu hrali sve vrstevniky – bylo jim jedenact, na konci jim bylo pres dvacet a hrali sedmnactilety. Co casting HP nezvladl od zacatku bylo angazovani 55letyho Rickmana do role 35 let staryho Snapea :D
#986 Aldist: no ale tam nemas tu nepravidelnost ohledne stridani rocnich obdobi. Ledaze by treba precese byla tak extremni, ze by to tu planetu vychylovalo nepravidelne a extremnim zpusobem. Chtelo by to knizku jako je „veda na Zemeplose“ od Prachetta :)
#991 Aldist#984 YgritteWildlings: no to je pravda, Daenerys bylo myslím kolem 14, když si ji odvezl Khal Drogo, ale Američanům by se asi moc nelíbilo, kdyby se tam svlíkala 14-ti letá herečka. Všichni ti dětští herci jsou prostě starší a v seriálu se mi zdá, že se ten věk ani moc neřeší.
#990 tapMálo moc husté jako… nečekal jsem takovou řezničinu na konci :-P
Ale jinak moc pěkné a zajímavé, ovšem je tu ten fakt, že Starků nám již moc nezbývá :-D
#985 tap: Šlo by to třeba tak, že ta planeta oběhne kolem ,,Slunce" např. za 10 let (10 dnů jména), ale kolem vlastní osy se otočí za 24 hodin tak jako naše Země.
#989 tapmimochodem, nikde neni psano, ze mezi dvema po sobe jdoucimi dny jmena uplyne ve svete GoT 365 dni :) Uplne staci, ze zima trva roky a prichazi nepravidelne. Ja jsem zase z casti geograf a opravdu by me zajimalo, jakym zpusobem by slo dosahnout sveta s pravidelnym stridanim dne a noci ale s nepravidelnym stridanim rocnich dob :)
#986 Aldist #996 tarava #999 TOM0#973 Aul: jeej biolog, ja taky :-) no a ještě jeden docela důležitý detail, ve středověku byli lidi i podstatně menšího vzrůstu, třeba jestli se někdo byl podívat někdy na zámku, měli i kratke postele
a jinak oni sice ti panovníci vladli třeba od 13 oficialně, ale taky to podle toho vypadalo a není pravda že vládli sami za sebe, vždycky měli plno lidi kolem dvora, kteří jim radili, víceméně něco jako mala rada v King's Landing, a určitě plati že je to prostě fantasy, sice věrohodná, ale dít se tam může cokoli, a popravdě nevím jak by se na to dívalo, kdyby herci byli mladší, asi by to působilo úplně jinak než teď
#988 mauvais-ange#982 Engeneer:
je mi jedno kdy obživne Catelyn mě spíš jde o to že by tam konečně mohla být bitva o Zeď
#969 mauvais-ange:
Oživená Catelyn se objevila až v epilogu Bouře, takže odhaduju poslední díl čtvrté řady…
#983 kutas#980 serfog: nevím jestli v příštím díle i s Ygritte, ale s Ohařem určitě, a S Ygritte v blízké době :-/
Vzhledem k tomu, že jsem si už první sérii před zkouknutím vyspoileroval videem od collegehumor a nakonec to zakončil pročtením wiki, protože mě zajímalo co bude dál, a blbec to dělám pořád, takže se počet překvapivých smrtí a jejich případných vykonavatelů stále ztenčuje :D
Ale k věci…
Předpokládám správně, že i dle upoutávky, se v příštím díle rozloučíme s Ohařem a bohužel i s Ygritte :(
#981 sarka003Ohledně měníčů a draků, řekl bych že Draci jakožto magická stvoření (nebo alespon stvoření jenž magii podporují) budou vůči takovému „přebrání kontroly“ ze strany měničů imunní, ale netvrdim že myšlenka Starkových nových mazlíčků – draků, není lákavá :-D (i to pěkně vychází.. Rickon, Arya a Jon)
#973 Aul: Já jsem měl na mysli tím dospíváním zapojení do společnosti. Viz. jak píše tarava
#976 Aldist: No vzhledem k tomu, co je v knížce napsáno (sešlost lidí a umírání stářím, Sansino dospívání atd.) opravud nepředpokládám, že by to bylo jinak.
Vždyť je to fantasy svět. Nikde není psáno, že jeden rok tam je stejný jako jeden rok v našem světě.
#977 tarava#973 Aul: Ano biologicky, ale po stránce sociologické a psychologické je středověké 12-ti leté dítě úplně někde jinde než dnešní. Nebylo neobvyké, že manželství se uzavíralo velmi brzo a panovníci dokázal ibez regentů vládnout už i ve 13–14 letech. To už kolikrát měli vysloužené ostruhy z nějáké bitvy
#969 mauvais-ange:
Já myslím, že by to mohlo být ještě v téhle sérii. Jako poslední scéna celé série Catelyn ožije, najednou střih, titulky a rok čekání:-)
#972 Corbek: To dřívější dospívání není tak úplně pravda. Studuju biolu člověka a podle poznatků byl ještě v 19. století průměrný věk dosažení menses u dívek 15 let, dnes už je to 13. A takhle je to i s výškou postavy, s vývinem pohlavních znaků a podobně. Takže dost dobře pochybuji, že by lidé ve středověku tělesně dospívali dříve. Ano, měli opotřebenější tělo díky nevyvážené výživě a neléčeným nemocem, ale to se projevovalo především u nižších tříd, u honorace spíš minoritně.
#975 tarava #978 Corbek #984 YgritteWildlings#953 kirmakX6on: V první knížce když Ned vybíral koho pošle popravit Horu. Tak Sansa si prohlížela všechny přítomné rytíře. A o Berriku Dondarionovi řekla že je pkěný ale už starý. Že mu už bylo 20 let. … a v dobách středověku atd. lidé dospívali mnohem dříve. Také dříve umírali .. nemůžeš to srovnávat s dnešní dobou + svět GoT je úplně jiný svět než tento náš
#973 Aul#969 mauvais-ange: Myslím si, že tak na 90% to bude až v další sérii, protože se to stalo až delší dobu po Krvavé svatbě. Aryi se o tom dni „zdálo“ (viděla ji plout vtělená do Nymerii).