Hodnocení po půlce řady: Jak si seriál zatím vede?

Hodnocení po půlce řady: Jak si seriál zatím vede?

30.11.2017 17:36


Seriál Star Trek: Discovery nyní ulehl k zimní pauze, a tak je načase zhodnotit prvních devět dílů, které byly doposud odvysílány. Seriál musel zpočátku čelit negativnímu přístupu fanoušků, takže to neměl vůbec jednoduché. Podařilo se ale tvůrcům Discovery zachránit?


Seriál to neměl vůbec lehké, co si budeme říkat. Od té doby, co odešel z tvůrčího postu Bryan Fuller a začala propagační kampaň, studiu to se seriálem moc nevycházelo. Šlo především o skalní fanoušky Star Treku, kteří nebyli nadšeni, že jim nějaký nový seriál bude nabourávat ten jejich původní (narušení původní linie bylo cítit hned od prvního kroku). Připočtěte k tomu pár nesmyslných sexuálních nadávek, obsazení ženy do hlavní postavy, a nenávistné komentáře byly na světě.

Pak už bylo pouze na seriálu, jak se předvede. Každý seriál se prvních pár epizod hledá, než najde sám sebe. A s fanoušky Star Treku to nikdy nebylo lehké. Přesto musíme říci, že opravdu seriálu trvalo, než se patřičně rozjel. Prvních pár epizod je zcela vlažných. Nejvíce prostoru dostává Michael Burnhamová, Saru a Philippa Georgiou. Nutno říci, že ani jedna postava není (zpočátku) vůbec zajímavá a divák se v nich jen těžko může najít či se s nimi ztotožnit.

(Kdo je pro vás zatím nejzajímavějším Klingonem? Foto: CBS All Access)

Ty zajímavější postavy (Gabriel Lorca, Ash Tyler) se začnou v seriálu objevovat a hlavně projevovat až později, což už pro některé fanoušky bylo pozdě a zlomili nad seriálem pomyslnou hůl. To ovšem show neomlouvá, že nemohla začít lépe. Sonequa Martin-Green se taktéž v prvních epizodách hledá a její herecký projev není úplně přesvědčivý. S přibývajícími epizodami je ale vidět, že si Green daleko více věří a do role se ponořuje.

Problém je také ten, že první čtyři epizody jsou takové nemastné, neslané. Válka s Klingony začala, ale prakticky se vůbec neřeší. Místo toho sledujeme, jak se kapitán lodi Discovery zajímá o spórový pohon, a následně sledujeme jednu epizodu, jak se Burnhamová snaží zachránit vesmírnou želvičku. Až s dalšími epizodami tento díl dával smysl, dříve ale ne. Skutečný zlom v seriálu přijde až v páté epizodě, kdy Gabriel Lorca je uvězněn Klingony.

Od té doby se seriál změní a najde se. Posléze nás čeká šestá epizoda Lethe, ve které se poprvé dostaneme Michael pod kůži a vůbec poprvé máme s ní důvod v něčem soucítit. Poté se na nás vyřítí skvělá epizoda o cestování čase a o výpravě na planetu Pahvo. A podzimní finále se taktéž povedlo, takže jen netrpělivě můžeme vyčkávat na lednové epizody.

(Pár akčních scén v seriálu najdeme. Foto: CBS All Access)

Seriál se dokázal dostat postavám pod kůži. Najednou nás začíná zajímat Paul Stamets a vše zvláštní, co se kolem něj děje. Postava Ashe Tylera je taktéž z několika důvodů velice zajímavá a v neposlední řadě je tu podivně chovající se Lorca, o kterém toho také moc nevíme. Celá posádka je mixem různých lidí, kteří se snadno zapamatují a které časem začnete mít rádi.

V tomto ohledu udělali tvůrci velice dobrý krok kupředu. Nezajímavých postav je v seriálu minimum. Jen je skutečně škoda, že něco z toho nedokázali prodat v prvních pár epizodách, kdy dával seriálu šanci větší počet diváků. Digitální efekty jsou provedeny na jedničku a jedná se o velký seriálový nadstandard. Hudba také nedopadla špatně, pár zajímavých témat seriál má.

Co si tedy z první půlky první řady odnést? Vyplatí se show sledovat? Rozhodně ano, jen mu musíte dát šanci a nezavrhnout jej po pár dílech. Star Trek: Discovery je jednou velkých událostí roku a byla by škoda u toho nebýt. A jelikož už nyní víme, že nás čeká druhá řada, doufejme, že se tvůrci poučili z počátečních chyb a druhá řada bude nabytá hned od začátku.

Jak vám se zatím líbí seriál Star Trek: Discovery?


Jít na Star Trek: Discovery | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!