Je Ash Tyler opravdu zachráněn?

Je Ash Tyler opravdu zachráněn?

11.2.2018 11:00


Už zítra nás čeká finální epizoda první řady, která ponese název Will You Take My Hand? Než se dozvíme, jak válka mezi Federací a Klingony dopadne, pojďme si naposledy zaspekulovat o možném zvratu v posledním díle. Otázka tedy zní – Je Ash Tyler Ashem Tylerem?


V poslední vysílané epizodě The War Without, The War Within jsme se dozvěděli, že Ash Tyler je skutečně Ashem Tylerem a Klingon Voq byl potlačen. I když je kariéra Ashe Tylera ve Hvězdné flotile zřejmě u konce, nakonec se od svých kolegů nedočkal tak chladného přivítání. Ti ho nezavrhli a naopak mu projevili podporu.

Scéna v jídelně nicméně odkazuje i na celé poselství, které se nám seriál snaží celou dobu říct – lidé, kteří dělají různé činy, jež jsou jiného pohlaví, mají jinou pleť nebo pochází z jiné planety, jsou stále lidé, ke kterým bychom měli najít cestu. Toto je ta diverzita v přeneseném pozitivním slova smyslu, o níž tvůrci mluvili před začátkem seriálu. Seriál se snaží národy spojovat, ne rozdělovat tak, jak to dělají Klingoni.

V posledních pár epizodách jsme se dočkali hned několika zvratů, které byly spojené s tajnou identitou Ashe Tylera či odhalením zrádného Gabriela Lorcy. Skoro to i vypadá, že finále se již bude soustředit na konflikt mezi Federací a Klingony a nečeká nás už ani jeden dějový zvrat, který započal v některé z předcházejících epizod. Bude tomu skutečně tak?

(Dá se Tylerovi nyní věřit? Foto: CBS All Access)

Dle slov L'Rell je Ash Tyler zachráněn, Voq je pryč. Proč by ale L'Rell Federaci pomáhala a nechala úmyslně potlačit Voqa, kterého milovala? Dává to vůbec smysl? L'Rell byla k přeměně donucena, ale možná se za vším schovává ještě jeden nevyzpytatelný plán této zkušené manipulátorky. Ash Tyler je ve skutečnosti nyní Voqem, který pouze předstírá, že je Ashem Tylerem.

Kdyby se Voq choval, jako že je sám sebou, nikdy by se z Discovery živý nedostal. Ale jako Ash Tyler má stále šanci, že se mu naskytne příležitost utéct. Navíc Voq je prvním testovacím subjektem, který měl infiltrovat Federaci a získávat od nich tajné informace. A není jím stále? Neobelstil celou Federaci, která si myslí, že je už Tylerem? Nepomáhá Voq celou dobu Klingonům a nepomůže jim v poslední bitvě nakonec vyhrát válku?

Tento tah L'Rell by dával smysl. Navíc bychom se dočkali dalšího nečekaného zvratu, a to v poslední epizodě. Zatím nebylo oficiálně potvrzeno, které postavy můžeme očekávat v již ohlášené druhé řadě. V příští epizodě Will You Take My Hand? se tak může stát naprosto cokoliv. Už zítra se přesvědčíme, zda bude tato poslední teorie letošní sezóny pravdivá.

Je Ash Tyler už skutečně Ashem, nebo vše hraje a je Voqem?


Jít na Star Trek: Discovery | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!