Recenze filmu Star Wars: The Last Jedi

Recenze filmu Star Wars: The Last Jedi

14.12.2017 9:56


Řada poctivých fanoušků Star Wars si už určitě našla čas a zašla do kina rovnou na premiéru. Jak se tedy nový film Riana Johnsona povedl? Jsou kladné ohlasy na film všude po světě namístě, nebo Johnson naopak zničil celé Star Wars?


Následující text obsahuje drobné spoilery z filmu The Last Jedi, pokud jste tedy snímek ještě neviděli, k recenzi se raději vraťte později.

Ani nevím kde začít. Asi začnu tím, že jsem fanouškem Star Wars, a i když má Abramsův film několik much (recenze pro porovnání zde), příběh držel pohromadě a J. J. nám představil celou řadu nových a zajímavých postav, na které se byl důvod těšit i v pokračování. A… Johnson je pohřbil a zabil. Doslova. Finn, Rey, Luke, Snoke – to jsou tak velká zklamání, že mě ještě dlouho budou budit ze spánku.

Finn exceluje snad v jedné vtipné scéně, Rey se stala pro mě nevýraznou postavou a scénář jí tak trochu podkopává nohy, postava Lukea mě zklamala po všech směrech a Snoke? Ty fanouškovské teorie byly fajn a bohužel většinou mají fanoušci lepší nápady než samotní tvůrci (to samé platí o teorii o rodičích Rey). Nevyužitý potenciál Snokea mě asi štve nejvíce, protože kolem této postavy byla fanoušky vytvořena velká bublina. Stačilo málo a tvůrci mohli s touto postavou zaskórovat, ať už by udělali téměř cokoliv. Téměř. A Johnson se s touto postavou vydal jiným směrem a nejsem si jistý, zda zcela přesvědčivým. Zabití charakterů postav není ale jediným problémem filmu. Je to samotný příběh, který mi přišel zkrátka nijaký. K tomu ale až za chvilku.

Abych v případě Snokea příliš nespoileroval, udělám příklad vývoje charakterů na zcela jiné postavě. Generál Hux je sice vedlejší postavou, ale je to v podstatě jediný a důležitý generál Prvního řádu, kterého známe. Po jeho naprosto vážném pojetí v Epizodě VII a po téměř hitlerovských proslovech se z postavy v Epizodě VIII stává charakter, do kterého si každá druhá postava kopne. Hux se tak stává parodií sama na sebe, který v příběhu slouží jen proto, aby byla divákovi dopřána patřičná dávka vtipů. Což považuji za velkou škodu. Hux si zasloužil lepší pozornost. Navíc nejsem přesvědčen, zda tuto postavu bude v Epizodě IX brát někdo vážně.

Film se dlouho rozjíždí a dle mého názoru se na chvilku nastartuje, zaškobrtá a pak hned zase pustí nohu z plynu, až ten starý stroj v závěru úplně vypne motor. Výcvik Rey jsme de facto viděli už v traileru, snímek nic nového v tomto směru nenabízí. Než sáhne hlavní postava poprvé po meči, máme za sebou hodinu a půl filmu pryč. Slaboučká výprava Odboje galaxií mě nudila a já se stále koukal na hodinky a přesvědčoval sám sebe, že přece celý dvou a půl hodinový film nemůže být o cestě Odboje k jedné rozbořené základně, která čistě náhodou připomíná Hoth.

(Luke není takovým Lukem, jak si ho pamatujeme z předchozích dílů. Foto: Disney)

Nadějí pro mě byla výprava Finna a Rose na Canto Bight. Těšil jsem se na vizuál planety, protože do té doby nebylo pořádně o co stát. Bohužel, co nového k vidění Johnson přinesl do Star Wars? Pár zvířat, to ano. Ale jinak nic. Technologie zůstala stejná, nové planety nevýrazné, kasino je obdobné tomu našemu. Rian se nezmohl na víc než pár hracích automatů a pokerový stůl a tamní hráči měli na sobě obdobné obleky jako v našem světě. Tohle přece nejsou originální Star Wars George Lucase, takovou scénu bych snesl v post-apokalyptickém světě Hunger Games, ale ne tady. Minimalismus jednotlivých lokací by šel odpustit, kdyby byl film různorodý. Jelikož se ale převážná část filmu odehrává v nečirém a nezajímavém vesmíru, pro mě odfláknuté (a dějově prázdné) Canto Bight mi vadí o to víc.

Jelikož se vlastně ve filmu nepodíváme na jinou planetu, vizuál je velice slaboučký. Většina filmu se odehrává na šedých, nicneříkajících lodích Odboje a Prvního řádu. Trůnní sál Snokea je rovnou natočen na červeném pozadí vyvolávajícím ve mně pocit, jakoby tvůrci neměli čas vymyslet, co vše by v tomto sále mohlo být. Snoke je kapitolou sama o sobě a je dalším velkým zklamáním. První scéna s ním dokázala navnadit, štvaní Huxe proti Benu Solovi bylo na místě, ale poté to jde s Největším vůdcem strmě dolů. Zkrátka vše, co Abrams vytvořil a měl promyšlené s postavami dopředu, Johnson dle mého názoru zničil.

Od režiséra, který dostal na starosti celou novou trilogii, jsem čekal rozhodně víc. Pokud opravdu v dnešních filmech jde jen o to, aby se divák v kině párkrát zasmál a udělal z kultovního díla (přehnanou) rodinnou komedii a někdy i parodii, tak si nejsem jistý, zda u dalších filmů chci být. Disneymu a Kennedy jsem věřil, ale když se ohlédnu za rokem 2017, nenacházím u Star Wars v tomto roce téměř nic pozitivního. Studio nám představilo zatím špatnou čtvrtou řadu Rebels, slaboučký seriál Forces of Destiny a nyní pro mě nejhorší díl Star Wars.

(Nebylo by lepší, kdyby Phasma zemřela v drtiči odpadků? Foto: Disney)

Buď je něco špatně se světem, nebo (dle recenzí všude jinde) je asi něco špatně se mnou. Tento film rozdělí fanoušky na dva odlišné tábory – jedni ho budou milovat a opěvovat, druzí nenávidět do morku kostí. Myslel jsem, že letošním největším zklamáním bude Justice League. Jak já jsem se mýlil. Ani John Williams nevymyslel nové motivy a vlastně se mu ani nedivím. Vždyť tu hudbu neměl k čemu dát.

Chtěl bych alespoň ocenit Riana Johnsona řemeslně, ale moc to nejde. Vizuálem nepřinesl do Star Wars nic nového. To, co bylo vyčítáno Abramsovi, dopadlo ještě hůře tady. Co Johnsonovi nelze upřít, je patřičná odvaha si s dílem dělat, co se mu zachce. Bohužel se obávám, že zde to bude mít přesně opačný efekt. Vnímám to spíš tak, že Johnson sáze víc dveří zavřel, než otevřel.

Vlastně celá Abramsova cesta a Epizoda VII mi přišla jako partie šachů. Abrams se vydal na tenký led, ale ke konci dokázal zahrát pár skvělých tahů a měl šach mat na dosah. V tu chvíli předává šachovnici Johnsonovi, který místo jasného tahu k vítězství provedl dalších pár vedlejších kroků, které mu znemožnily ten šach mat dát. A v tu chvíli Abrams i Johnson partii prohrávají. Přijde mi, jakoby dostali režiséři až moc volnou ruku a nikdo se nestaral o kontinuitu a návaznost celé trilogie. Kennedy prostě není druhý Kevin Feige.

Nechci srovnávat filmy od Marvel Studios se Star Wars, ale bohužel určitý rukopis (a dle mého až moc silný) Disneyho tu je. To, co ale dokážu prominout komiksovým filmům, nedokážu zde. První Iron-Man jasně nastavil, jak další filmy budou vypadat. Jsou odlehčené, plné zábavy a chtějí v kinech hlavně pobavit. Jenže Star Wars jsou jiné. Odjakživa byla tato sága o něčem jiném. A já nyní cítím, jak Disney tlačí na pilu a snaží se do Star Wars nacpat co nejvíce vtipů, aby se filmy přiblížily Marvelu. Jenže to je fatální chyba. Ke všem dílům se vždy rád vracím, i když znám dialogy nazpaměť. U Posledního z jediů se ale obávám, že nebudu stát o další projekci.

(Postava Damerona dle mého názoru prošla nejzajímavějším vývojem. Foto: Disney)

Pojďme se podívat na naprosto podivné scény, které by za Lucasova dohledu nikdy nevznikly. Můstek lodi princezny je rozstřílen, ale přežije pouze Leia, která se vznáší ve vesmíru a následně se pomocí Síly dostane do bezpečí. Sledujeme přece Star Wars a ne Gravitaci od Cuaróna. Právě tato scéna byla pro mě nejvíce do očí bíjící a já měl chvílemi pocit, že nesleduji Star Wars, ale zcela jiný film. Navíc celkové provedení scény na mě působilo lacině, uměle a vzpomněl jsem si na podobnou scénu s Henrym Cavillem z filmu Muž z oceli.

Další nesmyslná scéna byla s Amilyn Holdo, která nadsvětelnou rychlostí zničí jedním tahem polovinu lodí Prvního řádu. Proč něco takového nezkusili hlavní hrdinové už na Hvězdu smrti? A neměla se loď Holdo rozpadnout hned při prvním nárazu do první lodi Prvního řadu? Vždyť takto by se dalo cestovat vesmírem nadsvětelnou rychlostí pořád a nikdo by se nikdy nesrazil. Scény tohoto typu podkopávají celému žánru Star Wars nohy. Další obdobná scéna je s Finnem a Phasmou, která se znovu ve filmu vyskytuje úplně zbytečně. Její tichý odchod v drtiči odpadků v minulém díle by možná uvítala většina fanoušků. Pak tu pochopitelně máme další podivné scény typu osamocený Poe versus Dreadnought a bohužel pokračovat by se dalo dále a dále. Toto do Star Wars nepatří, tento žánr si zaslouží daleko lepší péči.

Jsem zastáncem prequelové trilogie, a i když vím, že prequely mají opravdu své velké mouchy, kostrbaté dialogy, občas podivné CGI, tak nyní budu jejich zastáncem ještě víc. Lucas v prequelech představil příběh, který upoutal a navazoval na starší díly. I když se to ne možná všem líbilo, stále se jednalo o Star Wars. The Last Jedi není Star Wars filmem v širším slova smyslu. Upřímně si teď půjdu pustit Skrytou hrozbu a budu žádat Jar Jara Binkse a místokrále Gunraye o odpuštění.

A pro koho je tedy tento nový film určen? Pro širší publikum, ne pro skalní fanoušky Star Wars. Pro ty se už filmy točit nebudou, protože nás, opravdových posledních jediů, je málo, stárneme a vymíráme. My, co máme načteno, nakoukáno a nahráno, pro nás budoucí filmy už nebudou. A to z jednoho podstatného přístupu studia, který se pokusím hrubě načrtnout.

Dnešní Star Wars filmy budou točeny pro rodiny s dětmi, které k tématice přičichly nedávno a ví o celém světě pramálo. To by ovšem nebyl problém celého filmu, ten má být zábavný, ale je opravdu nutné degradovat každou vážnou scénu někdy nemístním vtipem? Nebo lze mít ve snímku od Disneyho alespoň pár scén, aniž by pět minut nezazněla nějaká hláška z úst postavy, která byla vyobrazena v minulých dílech jako naprosto vážná? Tohle považuji za největší problém dnešních Star Wars a celkově studia Disney.

(Příběh Rose a Finna moc nezaujal. Foto: Disney)

Star Wars miluji a věnuji se mu ve volném čase opravdu hodně. Nikdy by mě v životě nenapadlo, že budu psát tak kritickou recenzi. A stále tak trochu doufám, že zážitek v kině byl pouhý sen a já na film třeba vyrazím teprve zítra. Psát tyto řádky mi láme srdce, ale zkrátka nemůžu něco vynášet do nebes, co si tam opravdu ani trochu nezaslouží být. Je to snad poprvé, co Star Wars přeji neúspěch s vyhlížející se nadějí, že vše by se jednou mohlo vrátit do původních kolejí.

Pokud v něčem můžu Johnsona ocenit, tak v tom, že film zanechá ve všech divácích nějaké pocity, ať pozitivní či negativní. V tuto chvíli si nedokážu představit, že by existoval divák, se kterým by film nic neudělal. Zde nebude existovat žádná střední cesta. Bude jen světlo a temnota. Buď se vám bude film totálně líbit, nebo ho budete nesnášet. Jenže mám takový pocit, že ho budou nenávidět skalní fanoušci a ostatní milovat. A musím se ptát sám sebe, zda je to takto dobře.

Pamatuji si, jak jsem před pár měsíci psal článek o tom, jak Mark Hamill nesouhlasí se vším, co Johnson udělal s jeho postavou. Já s tebou naprosto souhlasím, Marku, a vidím to stejně. Hamillovo srdce buší pro Star Wars, stejně jako mé. Jak jsem doposud ignoroval film o Hanu Solovi, tak nyní se začínám těšit a snad si spravím v létě chuť. Abramse u Epizody IX uvítám s otevřenou náručí, ale opravdu nevím, jak zachrání poslední díl trilogie, když tento zničil pečlivě postavené dílo jako nejpřesnější střela z Hvězdy smrti do nitra Alderaanu.

Hodnocení: 20%

P.S.: Celá redakce přiloží svou makrorecenzi v následujících dnech, proto se těšte i na nové názory na film.


Jít na Star Wars | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!