Recenze první série seriálu 24: Legacy

Recenze první série seriálu 24: Legacy

25.4.2017 19:03


Seriál 24: Legacy má za sebou svých dvanáct epizod a uzavřel tak jeden velký příběh první řady. Zatímco netrpělivě vyhlížíme, zda stanice Fox schválí řadu druhou, pojďme se podívat, co vše se nám na první sezóně líbilo a co naopak za moc nestálo.


Seriál vychází z původního seriálu 24. Bylo to cítit ze všech trailerů a prakticky jak čas plynul, samotné epizody nás o tom ještě více utvrzovaly. Děj se v mnohých případech recykloval, někdy se dokonce i sprostě opisovalo a tvůrci nám servírovali stejné dějové linky, které známe z příběhu Jacka Bauera.

Vadilo nám to? Jak se to vezme. Určitou inovaci by si seriál rozhodně zasloužil, ale na druhou stranu musíme být k sobě upřímní. Seriál 24 se nám představil v televizním filmu a celkem devíti řadách, přičemž většina měla vždy dvacet čtyři epizod. Po takovém množství dílů zkrátka tvůrci musí své nápady recyklovat a je opravdu těžké přijít s něčím novým.

Seriál má navíc jasně stanovená témata – teroristi, hrozba, zrádci. Pokud sed díváte na kriminální seriály typu Kriminálka Miami, tak určitě víte, že i tam se děj stále opakuje dokola. U těchto seriálů se to tak předem očekává, ale i po tolika dílech diváci tyto show sledují, a proto tu s námi jsou tolik let. Když to funguje tam, proč by to tedy nemohlo fungovat i u Legacy?

(Senátor John Donovan v mnohém připomínal Davida Palmera. Foto: Fox)

Příběh se znovu zaměřil na teroristickou hrozbu, kdy se zhrzený syn Jadalla Bin-Khalid mstí Americe a vojákům, kteří popravili jeho otce Ibrahama, aby v posledních pár hodinách zjistil, že jeho otec je stále naživu. V tomto duchu se nesla i původní dějová linka seriálu 24. Legacy se občas u svého staršího bratříčka inspirovalo až moc, ale stále to bylo na snesitelné úrovni.

Hlavním lákadlem tohoto seriálu je akce a napětí. A to se povedlo udržet prakticky po celou dobu první řady. Seriál odsýpal, přinesl celou řadu zajímavých scén, kdy jsme zatajovali dech. Napětí jednotlivých epizod je nejsilnější stránkou seriálu a pokud se dostaví, jste schopní mu prominout i recyklované nápady z předchozích řad, či naprosto nereálné přesuny z místa A do místa B v reálném čase.

Nové postavy byly taktéž zajímavé. Seriál představil silnou ženskou hrdinku Rebeccu Ingram a sympatického senátora Johna Donovana. Téměř v každé řadě musel Jack Bauer soupeřit s nepříjemným ředitelem PTO, proto nás velice překvapilo, když byl po celou dobu první řady Keith Mullins mužem na správném místě, který poslouchal své podřízené a jednal tak, jak má. Navíc nám vůbec nelezl na nervy a nešel po krku hlavnímu hrdinovi, jak jsme byli zvyklí u Bauera.

(První řadu tentokrát manželka hlavního hrdiny přežila. Foto: Fox)

Nyní přejdeme k hlavnímu hrdinovi, kterého zkrátka musíme srovnat s nepřekonatelným Jackem Bauerem. Nahradit Jacka je hrozně těžké. Eric Carter rozhodně není tak výrazný, není to drsňák, ale nemůžeme říct, že by byl špatný. Rozhodně byl ve své roli přirozený a snesitelný. Možná by ale bylo fajn, kdyby si role prohodili Corey Hawkins a Ashley Thomas (Isaac Carter). Ashley působí jako větší drsňák a možná by do role lépe sedl.

Suma sumárum. První řada recyklovala nápady, ale díky napětí to tolik nevadilo. Děj pěkně plynul a pořád se v seriálu něco dělo. Nové postavy jsou sympatické a určitě by za to stálo je vidět znova. Chtěli bychom druhou řadu? Rozhodně ano. Myslíme si, že v ní by se tvůrci mohli pořádně ukázat a pustit uzdu své fantazii. A třeba se někdy dočkáme toho, jak se Eric Carter dá dohromady s Tonym Almeidou a Chloe a vyrazí do Ruska zachránit našeho milovaného Jacka.

Hodnocení: 80%


Jít na 24: Legacy | Jít na Edna


Chceš taky něco napsat? Registruj se nebo se přihlaš!